tisdag 10 augusti 2021

Coco (2017)

Den förträfflige filmbloggaren Jojjenito körde nyligen ett Pixar-projekt där han tog sig an att se alla till dags datum släppta långfilmer från Pixar. Ja, Cars-filmerna också! 

Han avslutade projektet med en fest där han rankade filmerna och publicerade sin topp 10. Jag fick äran att hänga på och inför min egen topp 10 ville jag se denna film som var en blind spot för mig. 

Tyvärr kommer jag nog gör dig lite besviken nu Jojjenito!

Filmen är mysig helt klart. Den har sina förtjänster, bland annat är de mexikanska miljöerna fina och dödsriket är fantasirikt. Men precis som med Soul kändes det som att regissörerna Lee Unkrich och Adrian Molina inte riktigt nådde fram. 

Det känns som att gänget i regissörsrummet på Pixars högkvarter har sett Pete Docters Inside out och fått prestationsångest, storhetsvansinne och skrivkramp allt i ett. Två filmer på kort tid där de försöker säga djupa saker om livet genom att använda döden som spelplats, som båda känns halvdanna. 

Filmen känns bara tråkig trots ett färgsprakande bildspråk. Den lilla huvudpersonen Miguel är mest jobbig som barn ofta kan vara på film. Hans familj är så illojal och idiotiska att jag snart tröttnar på filmens filosofiska och emotionella utmaningar. Jag låter mig inte engageras av hans problem helt enkelt.

Dessutom tycker jag inte att filmen är speciellt rolig. Det som var så bra med tidiga Pixarfilmer där vuxen humor nästan obemärkt genomsyrade filmerna är borta och utbytt mot ansträngda försök att få till humorn. Som det känns i alla fall.

Hunden var utstuderat jobbig (slapstik overload) medans mormodern Coco var filmens bästa karaktär.

Något filmen erbjuder är i alla fall en inblick i vissa delar av den mexikanska kulturen som inte handlar om tortyrmord utförda av rivaliserande drogkarteller. Det är bra.

Betyg: 2/5 

8 kommentarer:

 1. Spelar hellre Grim Fandango. Denna verkar rätt lik men för en yngre publik. Vad är Real D 3D ? Finns det för hemmamarknaden också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen aning om vad Grim Fandango är. Vet heller inte vad Real D 3D är. Gissar att Google kan hjälpa till här för de som är nyfikna på dessa fenomen. :)

   Radera
 2. Holy Moly! För mig ligger klart på den övre halvan bland Pixarfilmerna.

  SvaraRadera
 3. Aj då, synd men inte helt oväntat att den inte gick hem. Vi har ju konstaterat att vi nog föredrar olika Pixar-filmer. Du hyllar Toy Story-filmerna, jag tycker dem är bra men inte mer. Coco hamnade ju etta på min topp-10-lista så jag hyllar verkligen den. Det blev t.o.m. dammigt i rummet vilket det inte blev under nån av Toy Story-filmer (levande leksaker!?). En bidragande orsak till att jag gillade Coco kan vara att jag var på semester i Mexiko i tre veckor (för länge sen, men fortfarande min bästa semester) bl a under firandet av De dödas dag plus att jag köpte en souvenir (en färgsprakande ödla). Nu när jag såg Coco så insåg jag att det ett sånt där spirit animal.

  Tack för ping! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det verkar som vi dras till olika titlar hos Pixar. Jag känner att studion har tappat sin mojo. Det kommer inte ut bra filmer från dem lika frekvent längre. Det var bättre förr!

   Nostalgi kan sannerligen påverka film på ett positivt sätt, så jag är inte förvånad.

   Självklart! :)

   Radera
 4. Jag håller inte heller denna jättehögt bland Pixars filmer men tyckte nog ändå bättre om den än du. Jag önskade dock lite mer vad gäller innovation och genusperspektivet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade tyckt det varit mycket roligare med en flicka i huvudrollen. Det kändes trist att det som vanligt var sonen i familjen som skulle ut på äventyr. Missed opportunity.

   Radera