fredag 16 september 2016

Stand Up Comedy: Whitney Cummings x 3Får man skriva om stand up comedy på bloggen filosoferade jag förstrött. Såklart man får. Min blogg, mina regler! Så här kommer det första inlägget på temat.

Den första stå upparen jag skriver om blev Whitney Cummings, den 33-åriga komikern, skådespelerskan och tv-producenten från Washington D.C. Jag upptäckte henne via Comedy Central Roast. De, roastarna, brukar vara ojämna i kvalité men två roastare har i mina ögon stuckit ut som överlägset mest roliga. Det är Whitney Cummings och Greg Giraldo, som jag ska skriva om senare på bloggen.

Jag tänker skriva om favoritkomikers och fokusera på deras ståupp-filmer, ofta kallade "Comedy Specials". Om det finns bra dokumentärer om personerna i fråga kommer jag försöka ta med dem också.

Whitney Cummings har tre "Comedy Specials" varav de första två hade premiär på Comedy Central och den tredje på HBO."Whitney Cummings: Money shot" Washington D.C., 2010, 49 minuterCitat: "Who invented the thong underwear? FUCK YOU!"

Man märker att detta är lite tidigare i hennes karriär. Showen är inspelad i hennes hemstad Washington D.C. Hon är inte super-forcerad, men ändå kanske lite. Hon upplevs lite skrikig, ett epitet som hon själv skämtar om att hon kan vara. Ämnena är sex och relationer med fokus på skillnader mellan män och kvinnor. Det är mycket roligt men också aningens chockerande för vissa. Jag blir inte förvånad när jag läser att vissa hatar henne och andra älskar henne. Jag faller i den andra kategorin (såklart, jag kommer bara skriva om komiker som jag älskar).

För mig var detta en frisk fläkt men samtidigt känns det lite som att det är Whitneys första försök. Precis som med det hon pratar så mycket om, sex, blir det säkert bättre efter ett tags träning. Hon kör en rolig "bit" om att män bör inte skrika i sängen. Andra bra partier:
"Role Play fantasies"
"Male balls"
"The silent treatment"
"Relationships makes people crazy"
"Trying not to fart"
"Romantic movies"
"I don't like porn"

Det blir extra lustigt är när hon pekar ut en stackare från första raden och häcklar honom om och om igen. Men hon både ger och tar. Hon är charmig när hon har svårt att hålla sig för skratt och skrattar med publiken.

Betyg: 3+/5"Whitney Cummings: I love you" Irvine, CA, 2014, 56 minuterCitat: "Do you wanna play?"

Denna show spelades in fyra år efter den första men det är mestadels samma material som hon kör. Det är kanske trist men hon har en del extra bits och i övrigt en del variation inom ämnena. Framför allt är det ett luftigare framförande, Whitney är lugnare men fortfarande ibland helt galen. Och hon duckar inte för någon fråga. Det handlar fortfarande om relationer, sex, män, kvinnor och sex (sa jag det redan?). Hon pratar om ett förhållande som tagit slut och hennes misslyckade tv-show. Flera av hennes skämt är både tankeväckande och provocerande och jag skrattar högt flera gånger. Hon får gärna analysera män och kvinnors skillnader och vad det kan betyda för förhållanden mera. Mycket bra.

Under stora delar av showen frågar jag mig hur i hela friden hon håller micen. Mestadels ser det obekvämt ut med tummen på "fel" sida (se bild ovan). Även under denna show är hon mycket elak och hård mot flertalet av killarna i första raden. Denna gång är det en kille i shorts som får utstå spott och spe. Ibland ställer hon frågor till killar i publiken och oavsett vad de svarar har hon gifta repliker tillbaka. De har sannerligen inte en chans.

Några av ämnena är;
"What is love?"
"The voices"
"Driving down the street"
"Male orgasms"
"Porn"
"The cumming in the face"
"Dick on your hands"
"Dating"

Betyg: 4/5"I'm your girlfriend" 2016, Santa Monica, CA, 60 minuter


Citat: "It's on the menu now."

Whitney cummings fick så äntligen sin HBO Comedy Special. Showen spelades in på The Broad Stage i Santa Monica, CA.

Denna gång kör hon med nytt material även om teman är desamma. Hon pratar om förhållanden, break ups och skillnader mellan manligt och kvinnligt. Som bra komiker ofta gör skojjar hon om mycket allvarliga saker. Detta är långt från det där absurda programmet på SVT där en massa gamla människor står och drar "norsken, dansken och Bellman"-skämt vid en låtsasbar.

Whitney är superseriös med sina budskap. Hon framför dem med brutal ärlighet och hon balanserar på gränsen mellan humor och brandtal. Ibland blir det så brännande att skrattet fastnar i halsen. Är hon bitter? Nja, vet inte jag, jag älskar henne för vad hon står upp för i alla fall. Showen är bra klippt och ofta när hon ställt en obekväm fråga till publiken zoomar kameran in på hennes otroliga gröna ögon och hon spänner blicken i oss så att vi inte kan ducka.

Man måste ha skinn på näsan som publik på hennes shower. Hon är åter igen väldigt hård mot flera ur publiken på första raden. Än en gång får hon syn på en snubbe i shorts och det låter hon honom höra. Det är uppenbarligen inte top of the line inom modet enligt henne. Just den biten är något av en repetition från de tidigare filmerna. En nyhet är dock när hon frågar kvinna efter kvinna i publiken om vilket preventivmedel de använder. Whitney tar alla svaren på volley och spinner vidare på dem helt utan tankepaus.

Några av de mest minnesvärda segmenten från showen inkluderar:
"When I was in my twenties, I was arrogant AND delusional"
"Feminism"
"Dating broke guys"
"Birth control"
"Frozen eggs"
"Cheated on"
"I'm not squirting"

Jag känner mig lite splittrad om hur bra som stå upp detta var. Det är angelägna frågor hon tar upp men det är också så "ragged" och "rough" att skratten ofta klipps på mitten. Det blir mer intressant än roligt i partier.

Betyg: 3/5
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar