onsdag 8 juni 2016

Castle - Season 8 (2015-2016)


Så har vi kommit till sista säsongen av Castle. Serien bygger på en skön New York-stämning, trevliga karaktärer och charmiga skådespelare. Castle är en romantisk komedi i polismiljö. Efter ganska starka om än lättsamma inledande säsonger hade serien långsamt blivit svagare. Bland annat har Nathan Fillions karaktär Richard Castle hanterats mer och mer som en humoristisk karikatyr och mindre som seriös och djupbottnad karaktär.


Säsong åtta inleds svagt med en ny och orimlig konspirationsteori om LokSat. Tyvärr var den varken spännande eller bra. Den kändes mest krystad hela tiden. Skulle det funnits en ännu ondare man bakom Senator Bracken? Känns som att de slår undan benen på allt som serien tidigare handlat om... Ännu mer synd var att den tråden ledde till att Kate kände sig tvingad till att ta ett break från Rick. "För hans säkerhet skull". Nu när serien lever på kemin mellan Rick och Kate blir det inte bra när de ska separeras. Återigen! Lyckligtvis tar den charaden slut efter första tredjedelen av säsongen.


Att serien läggs ner efter denna säsong var lite överraskande för mig då jag inte följer nyhetsfloran och skvaller om serier. Jag har dock fått för mig att anledningen till att serien nu läggs ner är att de två huvudrollsinnehavarna inte kommer överens. Jag vet inte om jag missuppfattat läget för under säsong snackas det en massa om terapi för Rick och Kate. Bland annat när alla i deras omgivning tror att de har ett break. Parterapi kommer också upp mellan Espo och Ryan efter att Ryan skjutit sin partner i rumpan. Mycket snack om terapi helt enkelt. Är det meta-humor? Nathan Fillion och Stana Katic bråkar och då låter man Castle och Beckett bråka också?

Senare under säsongen, när Kate och Rick är tillbaka ihop igen, blir det istället en massa skämt om hur mycket sex de har. Om skådespelarna hade problem mellan sig syns det inte tydligt i avsnitten i alla fall. Åtminstone inte hos Stana Katic.


Mycket var ändå bra under säsongen. Inledningen var den svaga delen. När de hade brejket var det så fånigt när Rick svansar runt henne för att vinna tillbaka henne. Det var en otillfredsställande del av säsongen. Men lyckligtvis tar detta slut och säsongen tar fart efter de inledande avsnitten. Det mesta av det bästa kommer ur komiska avsnitt samt avsnitt med gästskådespelare från Nathans Fillions Firefly!


Spoiler below. Beware!

Mina favoritavsnitt från säsongen:

Ep 5 The nose - om ett vittne som hade ett mycket väl fungerande luktsinne. Mycket roligt
Ep 6 Cool boys - Firefly-kollegan Adam Baldwin som gästskådis, kul!
Ep 7 The last seduction - en travesti på The Thomas Crown affair med en heist utförd av Rick och Alexis.
Ep 11 Dead red - avsnittet med den lustiga ryska agenten, humor
Ep 14 G.D.S. - Firefly-kollegan Summer Glau som gästskådis och avsnittet inspelat i Los Angeles. Kul!


Ep 19 Dead again - otroligt roligt avsnitt med ett mordoffer som vägrar dö
Ep 20 Much ado about murder - Firefly-kollegan Jewel Staite som gästskådespelerska. Kul!
Ep 21 Hell to pay - på riktigt spännande, lite Omen över det hela, spökavsnittet
Ep 22 Crossfire - sista avsnittet, shoot out och show down med Loksat och hans hench man. Spännande.


Några extra ord om sista avsnittet. Höjdpunkten är givetvis scenen där Rick är fånge av Mr Finn och när han förhörs av Loksat och tvingas avge dödsdom till alla han älskar. Nathan Fillion nailar den scen! Riktigt bra. Sen får vi de obligatoriska twistarna mot slutet. Hur många var det? En fem-sex stycken. Hade vi gillat att Rick och  Kate dött där i slutet? Men nej, detta är inte en sådan typ av serie. Den är mer som en lättsam fairy tale än ett realistiskt drama. Och en fairy tale ska ha ett lyckligt slut helt enkelt. ...and they lived happily ever after!

Betyg: 3/5 

Addendum: efter jag skrivit min text om säsongen kollade jag upp lite mer om varför serien lades ner. Uppenbarligen sparkades Stan Katic och ABC tänkte köra vidare med Castle utan Beckett. Vilket givetvis inte funkat. ALLS. Fans gjorde uppror och krävde seriens CANCELLATION! Hehe, tala om ironi, Mr. Fillion. Lyckligtvis (?) hade någon på ABC om inte förutsett detta så i alla fall planerat för fallet att serien skulle läggas ner och ett extra "alternativt" slut spelades in. Bifogar länk för den som vill se de sista 45 sekunderna... Länk.

6 kommentarer:

 1. Harry potterslut!

  Jag var inte sa overaskad att det tog slut, hade last nanstans att det var nara redan forra aret pga brist pa frascht material.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det blev ett putti-nuttigt slut! Helt klart.

   Tydligen var det svajjigt i produktionen redan under säsong 7. De ville föra över fokus från Beckett till den "dynamiske Rick Castle". En dåligt genomtänkt fokusförändring. Detta accelererades efter att de bytt producenter inför säsong 8 också. Ingen ordning på torpet.

   Radera
  2. Vad ar hans nasta projekt? Har du hort nagot? Han maste val rida denna vagen nu!

   Radera
  3. Har inte hört något än, men så är jag oftast dålig på att hålla mig underrättad.

   Vågar man hoppas på en omstart av Firefly?? :-D

   Radera
 2. Dålig säsong även om det fanns några intressanta avsnitt.

  Slutet (sista minuten) var horribel. De borde kunnat gjort något bättre av det.

  Kul serie, men det var hög tid att den avslutades.
  Vissa serier får för få säsonger, andra håller på för länge...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i slutändan icke tillfredsställande säsong, men dålig? Ja vet inte jag...

   Jag accepterade sista minuten då jag sett serien som en "fairy tale" hela tiden och då passar ett "och så levde de lyckliga alla sina dagar"-slut.

   Jo du. Tänk om Castle hade fått en säsong och Firefly fått åtta säsonger istället! Damn you, FOX.

   Radera