måndag 14 november 2011

The Guard (2011)


I'm Irish.


I "The guard" spelar Brendan Gleason en luttrad och till synes resignerad polis i övre 50-årsåldern. Han horar runt och drogar allt möjligt så ofta han får chansen. Livet har sin lilla gång i en by utanför Galway på den irländska västkusten tills en FBI-agent dyker upp i samhället. Man misstänker att en internationell liga ska försöka smuggla in en stor mängd kola någonstans längs kusten. Gleason's Gerry Boyle sprider vresigt den ena absurt rasistiska eller sexistiska kommentaren efter den andre, men till slut blir han och Don Cheadle's Agent Wendell Everett så kallade "cop buddies".

Filmen har en otroligt skön dialog som verkligen balanserar och ibland överskrider anständighetens gränser. Men Gleason levererar replikerna med en illmarig glimt i ögat och med en slags vishet som bygger på en stor livserfarenhet. Han spelar rollen med en närvaro som bara en äldre erfaren skådespelare skulle kunna klara av. "The guard" är gjord av John Michael McDonagh, bror till  Martin McDonagh som gjorde "In Bruges" där Gleason också spelade en av de två huvudrollerna.

Efter filmen var det F2F med McDonagh och han berättade lite kort om filmen och hur han träffade Gleason på någon premiär av "In Bruges". Jag tyckte inte att detta F2F var så bra. Regissören var en utomordentligt dryg irländare. Han tyckte uppenbarligen om sig själv väldigt mycket. Oerhört jobbig typ. Jag ska dock inte klanka ned allt för mycket på filmen bara för att manusförfattaren/regissören var dryg, eller?

Filmens styrka är den trots allt sköna stämningen, hysteriska dialogen (jag skrattade högt flera gånger) och dess sävliga tempo, trots att det blir lite action mot slutet. Det irländskt tempot lät karaktärerna andas och ta plats, fjärran från MTV-klippning som kan förkomma i filmer från Hollywood. Detta var mer en "europeisk" film. Sedan gillar jag öppna slut också. Det ger en något att grubbla på!

Jag ger "The guard" tre antihjältar av fem möjliga.

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Denna valde jag att inte se på festivalen då jag känner att man lika gärna kan se den hemma plus att den inte passade in i schemat. Har inte läst så mycket av vad du skrev, får återkomma när jag sett den efter festivalen.

  SvaraRadera
 2. Movies-noir: den är väl värd en titt!

  SvaraRadera
 3. Har nu också sett The Guard och håller med i det mesta du skriver. Fick mig ett par skratt av Gleesons sköna karaktär, men det saknades något för att det verkligen skulle bli bra.

  SvaraRadera
 4. Vi hade verkligen samma upplevelse av filmen. Gött.

  SvaraRadera