måndag 29 juli 2024

Shinypodden - Letters from Iwo Jima


Andra filmen i Clintans 2-filmsprojekt om slaget om Iwo Jima under andra halvan av WWII. Detta var den andra filmen Henke valde. Joel och Frans hjälper Henke att förstå galenskaperna.

Lyssna på Shinypodden där poddar finns, eller här.


6 kommentarer:

  1. Alltid lurigt med dubbel-filmer på det här sättet, den som går före och bereder vägen har ju ett tyngre lass att dra. Samtidigt finns risken att den som kommer näst på tur känns upprepande.

    Som lyssnare var det intressant att ni hade relativt olika ingångar till just den här filmen (tycker inte att det varit så tydligt förut). Henke tveksam pga historisk ackuratess, Joel tveksam pga filmhantverket och Frans positiv pga känslomässigheten.

    Jag brukar också störa mig på rollbesättning à la Ken Watanabe. I det här fallet skulle man dock kunna tänka sig att det dels handlade om att få jänkarna att gå till biografen öht (men tveksamt ändå mtp behovet av textning), dels måste ha varit lättare för Clintan att regissera honom språkmässigt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får kanske bara vara tacksam över att rollen inte spelades av Mickey Rooney i yellow face :)

      Radera
    2. Jo, jag hade ganska höga förhoppningar på dessa två filmer men de uppfylldes inte.

      Helt klart också att vi tre gick in till dessa filmer med olika primära perspektiv.

      Rollbesättningen kändes ok. Tror att Watanabe drog mycket publik i Japan där den sålde mycket som jag förstår. Sen var det några yngre och mer okända ansikten också, tror jag.

      Radera
  2. Mickey Rooney! LOL, ja det hade varit lite överraskande må jag säga... :-D

    SvaraRadera
  3. $90 miljoner för Ryan Phillippe jämfört med $19 miljoner för Ken Watanabe och Ryo Kase gör ju att den här filmen framstår som ett mästerverk i jämförelse med sin syskonfilm. Tyvärr har jag inga noteringar från när jag såg de här när det begav sig, och som ni konstaterar i podden så är det inga filmer man ser om. I likhet med Sofia så uppskattar jag hur som helst era olika ingångar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, jo om man räknar mot budget är ju Letters starkare! Relevans för tittarna dock? ;-)

      Sannerligen inte filmer som man ser om... :)

      Radera