fredag 21 oktober 2022

Lykke Li, Stockholm (2022)


Lykke Li på Cirkus, måndagen den 17:e oktober, 2022

Ojojoj, vilken udda konsert detta var. För mig som nu såg henne för sjunde gången var det lika välkommet som överraskande. Men för min unga följeslagare systerdottern Greta var det kanske förvånande. Eller inte. Greta är i yngre tonåren och med pandemi de senaste åren har konserter inte varit på tapeten. Detta var hennes andra "riktig" konsert.

Förr om åren har Lykkes konserter varit riktigt ösiga, med mer energi och vildsinta eskapader än hennes skivor någonsin visat upp. Hennes shower har varit som en okänd sida av artisten där scenspråket och coolhet stod i första rummet, dvs mycket svart läder, mörker, starka smala ljuskällor och skuggor i förgrunden. Mer än en gång har Lykke i slutet av "lugna låtar" hamnat med trumpinnar i händerna frenetiskt slående på trummorna i musikalisk extas. Underbart och svettigt!

Låt oss då komma till veckans konsert. Lykke äntrade scenen på Cirkus klockan nio och spelade nya skivan, "Eyeye", rakt upp och ner från början till slut. Det var hon och en manlig dansare som framförde modern konst framförd med musik och dans. De hade en upphöjd cirkulär liten scen på scenen som ibland roterade. Bandet var gömda ute i kanterna av scenen, nästan ända ute i kulisserna. Lykke och hennes dansare spelade upp en historia om ett kärlekspar som bröt upp, och till slut återförenades...? Kanske. Musiken på nya skivan är mycket långsam och lugn fast becksvart. En ren "breaking up"-skiva skulle jag gissa. Hennes andra i karriären i så fall.

Jag kan gilla denna typen av häftiga och annorlunda konserter. Under resans gång blev jag mer och mer fascinerad av installationen vi fick bevittna. Jag hamnade nästan i en trans. Det var inte den ösiga och vildsinta Lykke vi fick se utan en äldre och mer eftertänksam kvinna. Men hon är fortfarande den näst coolaste jag vet.

Under det brummande outro-ljuden av den sista låten (från nya skivan) sprang Lykke av scenen och vi fick ett klädbyte och så startade andra halvan. Jag var i stunden akut medveten om att här hade hon ett val att göra. Antingen att ösa på med publikfriande och ösiga låtar eller ge oss mer av det mörka och långsamma. Det blev det senare och åter igen blev jag tämligen överraskad. 

Andra halvan av konserten inleddes med fyra låtar från hennes tredje skiva och första "break-up" LP "I never learn". Alla de fyra låtarna är långsamma, mörka och ångestfyllda. Det är låtar som handlar om längtan, saknad och ånger. Som "break-up"-skivor brukar handla om.

Efter detta hade jag givit upp alla eventuella förhoppningar om att få höra "Complaint department" live igen. Låten från första skivan som i live-versioner lever upp som om den vore euro-disco-hit. Istället slängde hon in två kända och faktiskt lite ösiga låtar från de två första skivorna, en låt per skiva. Därefter var det slut! 

Hehe, det hade knappt passerat 60 minuter. Hmmm. Vi fick dock två låtar till i ett extranummer. Först den mycket långsamma och vädjande "Possibility" och som avslutning på hela showen "Hard rain", inledningsspåret från fjärde plattan från 2018, "So sad so sexy".

Det närmaste jag har att jämföra med var när jag och Sir Per såg Neil Young solo på Cirkus 2003 då han hade världspremiär på skivan "Greendale". Han körde den från början till slut med en massa prat emellan låtarna. Skivan är en berättelse, temaskiva och en innerlig historia. Han bjöd inte på sång och dans som Lykke och hennes dansare, Neil bjöd på "spoken work and music". Även den konserten överraskade många fans som kommit för att få höra "Heart of gold" och "Like a hurricane".

Med den nya skivan "Eyeye" och denna konsert känns det som att Lykke Li tagit sin musikkarriär i en ny riktning. Om hon fortsätter på den inslagna banan kommer hennes kommande verk kanske blir något som kan ställas ut på Moderna Museet, långt från den samling med poplåtar hon öste över oss för ett decennium och mer sedan. Nu ser jag verkligen fram emot att följa hennes nästa steg...

Setlist:

1. NO HOTEL
2. YOU DON’T GO AWAY
3. HIGHWAY TO YOUR HEART
4. HAPPY HURTS
5. CAROUSEL
6. 5D
7. OVER
8. ü&i
9. I Never Learn
10. No Rest for the Wicked
11. Never Gonna Love Again
12. Just Like a Dream
13. Little Bit
14. I Follow Rivers

Encore:

15. Possibility
16. Hard Rain

Lykke Li live i Los Angeles 2022 30:e september på the Theatre at Ace Hotel, samma setlista men videon är något editerad.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar