måndag 15 april 2013

Bond, James Bond: A View To A Kill (1985)



Bond Nr 14: A view to a kill

Utgivningsår: 1985
Regissör: John Glen
Locations: Sibirien, London, Ascot, Paris, San Fransisco.

Plot: MI6 upptäcker att ryssarna fått tag på ritningarna till ett nytt datorchip som klarar att motstå EMP. De misstänker att läckan finns på Zorin Industries, företaget som tillverkar chipet. Bond sätts på uppdraget och han finner snart att det är Max Zorin själv som är läckan och att han utgör ett hot mot hela Silicon Valley och världen som vi känner den.

Cast
James Bond - Roger Moore
Stacey Sutton - Tanya Roberts
Max Zorin - Christopher Walken
May Day - Grace Jones
Scarpine - Patrick Bauchau
Jenny Flex - Alison Doody
Dr. Carl Mortner - Willoughby Gray
General Gogol - Walter Gotell
Sir Godfrey Tibett - Patrick Macnee
Pola Ivanova - Fiona Fullerton
Miss Moneypenny - Lois Maxwell
Q - Desmond Llewelyn
M - Robert Brown
Sir Frederick Gray - Geoffrey Keen


Revy
A view to a kill. Roger Moore's sista film som den elegante agenten. Detta var den film jag på förhand trodde skulle vara seriens svagaste film och nu, mitt i projektet (tolfte filmen av 23) har jag mycket, mycket svårt att se att någon annan film skulle kunna konkurrera om sistaplatsen. Det finns inget att hänge sig åt i denna bondfilm... Bond, brudarna, skurkarna, actioninnehållet, allt är juttet. Finns där humor då, kvider jag fram med svag röst. Men nej, det är inte roligt, inte ens "så dåligt att det blir roligt". Helt plötsligt känns Octopussy och Diamonds are forever som riktigt stabila produktioner. LOL.



Prologen: 3

Bond är på uppdrag i Sibirien. Det blir några vådliga scener när han jagas nerför snömassor på skidor, snöskoter och på snowboard. Jag antar att snowboarden var en nyhet i mitten på 80-talet? Roger Moore är alltså själv inte med speciellt mycket i denna prolog. All eventuell spänning upplöses när de spelar Beach Boys till scenen då Bond åker snowboard. Jag finner hela prologen oinspirerad och slutet av scenen som ska vara humoristiskt känns inte bra. Bond's kommentarer och inviter till sin kvinnliga agentkollega är trötta, som om de redan givit upp. Denna film visar med hela sitt väsen att det var dags för nya tag i Bond-franchisen.



Bondlåten + Titelsekvensen: 6

Filmens höjdpunkt är Duran Duran's låt A view to a kill. Den är ganska bra ju. Men var tog Duran Duran vägen? Simon Le Bon deltog i Whitbread Around Race men sedan dess har jag inte hört mycket om honom. Titelsekvenserna är kletigt 80-talsaktiga. Självlysande neonfärgade naglar? Tillför inget speciellt, långt från snygga och "klassiska".



Storyn: 2

Det är lite svårt att bedöma storyn när allt annat i filmen är rysligt dåligt. Hotet som Bond ställs inför är helt ok. Zorin planerar att skapa en gigantisk jordbävning som ska lägga hela Silicon Valley under vatten. Men som vanligt då det gäller filmer med Roger Moore kan de inte hålla sig från det farsartade. Även om man bortser från vissa taffliga scener i prologen fick man tyvärr inte vänta länge tills den första "galet roliga" scenen dök upp. Det är när Bond snor en liten blå taxi i Paris och jagar May Day som flyr i en fallskärm. Bilen slås sönder mer och mer tills Bond till slut sitter i en kvarts bil. Många omkullkastade grönsaksstånd blev det. Fars är vad det är. Det tog hela 19 minuter in i filmen, inklusive prolog och titelsekvensen, innan ridån gick ner. Senare i filmen följer de upp farsen med mer fars då Bond och Stacey jagas av en bunt fåniga poliser i en brandbil genom stora delar av San Fransisco. Ouch, skämskudden användes upprepade gånger.



Bondskurkarna: 2

Här hade jag stora förväntningar. Var inte Christopher Walken bra som Zorin? Walken är väl alltid bra? Det var så länge sedan jag såg filmen att jag kunde inte komma ihåg. Men nej. Han försöker vara psykotisk och härligt vrickad, men jag dras inte med i hans galenskap. Jag sitter mer och önskar att han är bra, än upplever att han är bra. Istället drar jag lite på smilbanden åt den stereotypa galne tyske vetenskapsmannen Dr. Carl Mortner. Lyssna på hans engelska med tysk brytning. Not only in a Bond movie, but likewise funny.

En av Grace Jones extra dåliga scener

Den andra stora skurken är då May Day i sångerskan Grace Jones skepnad. Ajajaj, är hon världens sämsta skådespelerska eller? Helt bisarrt dåligt. Hur tänkte de där egentligen? I så fall var Jenny Flex lite roligare, men hon var ju knappt med i filmen.



Bondbruden: 1

Kristallklara blå ögon! Tanya Roberts i rollen som Stacey Sutton kan kanske vara en utmanare till Grace Jones om ovan omtalade förstaplats? Kanske. Hon är eländigt dålig hon också. Hennes hesa hjälplösa skrikande på James. James! James! var så djäkla dåligt. Fy tusan.



Medhjälparna: 5

Här blir det lite bättre. Jag gillade Tibbett och scenerna mellan Bond och hans "betjänt". Där fick vi lite karaktärsdriven humor istället för "bilar som krockar"-humor i alla fall.


Det gamla gardet börjar för övrigt se rejält ålderstigna ut. Detta blev sista filmen med Lois Maxwell som Miss Moneypenny. Hon gjorde en sista ansträngning och hennes rosa klänning med tillhörande hatt för tävlingarna på Ascot hade nästan till och med kunnat göra Kaylee avundsjuk! M har inte många filmer kvar innan byte av skådis, och samma sak med Q även om han höll ut längst av dem tre. Q är också den figuren som "alltid" varit lite till åren så det funkar bättre för hans karaktär än till exempel Moneypenny där skämten om diamantringar på fingret och sånt blir lite konstigt må jag säga.


Actionscenerna: 1

Var det någon bra action i denna film. Jag har redan avfärdat flertalet oseriösa farsartade scener. Filmens bästa parti är när Bond och Sir Godfrey besöker Zorins stall men där är det mest ordinärt agentjobb. Vi får ett litet slagsmål som avslutas med att skurkarna slås in med spännband. Det var lite lustigt. Scenen med Bond och Stacey i the Town Hall i San Fransisco var bara jobbig då Tanya Roberts totalt massakrerade scenen med sin förtvivlade rop på "James".


Actionscenerna i silvergruvan då? Jo, de gick väl an även om det inte var speciellt nydanande eller älskvärda. Det är där vi får se hur galen Zorin är då han och Scarpine står och pepprar mer sina lojala underhuggare med maskingevär. Det var ett beteende värdigt en superskurk, men jag drogs inte med i galenskapen. Sista scenerna med slutfajten i luftskeppet och på the Golden Gate är bara dåliga. Så mycket kom jag i alla fall ihåg från då jag såg filmen i mitten på 80-talet, dess usla slut.



Gadgets: 5

Q har en störtskön sak i denna film, en "micro comparator". Hehe. Bonds isbergsbåt som han kommer undan sina förföljare i prologen var ganska cool, pun intended. I övrigt har han en kamera i en ring, en visitkortdyrk (det hade han väl i någon annan film också? Hade varit en bra fråga för Fantasterna), samt en portabel check-kopiator, vilket är bra att ha om man hittar någon som skriver checkar.



Quotes: 5

Det mesta Zorin säger kunde varit roligare. Det mesta mellan Bond och Sir Godfrey var roligare. I övrigt har jag hittat följande småroliga citat.


Jenny Flex: Welcome, sir. I'm Jenny Flex.
James Bond: Of course you are.

James Bond: Well my dear, I take it you spend quite a lot of time in the saddle.
Jenny Flex: Yes, I love an early morning ride.
James Bond: Well, I'm an early riser myself.


May Day: Somebody will take care of you.
James Bond: Oh, you'll see to that personally, will you?

[the morning after Bond sleeps with May Day]
Max Zorin: You slept well?
James Bond: A little restless but I got off eventually.


Pola Ivanova: The bubbles tickle my... Tchaikovsky!


James Bond: Hello. My name is James St. John Smythe. I'm English.
Stacey Sutton: I never would have guessed.



Sista scenen: 2

Bond och Stacey duschar tillsammans. Tappar tvålen. Samtidigt kör Q in sin robothund och spionerar på dem. Utan finess. Tråkigt.



Jakt i udda fordon
Vi får faktiskt två signifikanta jakter i udda fordon i denna film. Först har vi den vilda hästkapplöpningen då Zorin helt ogenerat fuskar men ändå blir omlöpt av Bond tills han använder sin remote control till att försätta Bond's häst i skenande galopp. Den andra jakten i udda fordon är då Bond och Stacey jagas av polisen i en brandbil.



Sammanfattning

Det blev som jag befarade, A view to a kill är riktigt dålig. När man inte ens kan njuta av filmen i ett bondfilmsserieperspektiv är det illa ställt. Jag får ta mig en rejäl funderare om denna film kan motivera ett högre betyg. Den är sannerligen inte värd att ses om. Nej.

Totalsumma: 32
Betyg: 1/5


14 kommentarer:

  1. Topp på allt du skriver!

    Den här är en riktig stinker i Bond-världen.
    En film man önskar att de aldrig gjort.
    Utan tvekan ljusår sist på min egen Bond-lista.

    Finns det något att minnas från den här...?

    Nej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha. Hi5 på den sågningen.

      Kort och koncist!

      "Nej." LOL!

      Radera
  2. Det enda bra med filmen är Bondlåten. En av de absolut bästa i serien (men så är jag ju ett gammalt DD-fan också...)

    De gjorde en rätt bra musikvideo till denna låt, med en egen story runt Eiffeltornsscenen.
    Något jag alltid stört mig på är att trampolinen som används för att göra stuntet då MayDay hoppar från Eiffeltornet finns med i filmen, men är bortredigerad i musikvideon.
    Riktigt sunkigt och säger väl en del om kvalitén om filmen.

    Duran Duran gjorde förresten en liten comeback härom året; helt OK skiva.


    Bondbrudarna:
    Kul att du uppmärksammar Jenny Flex! Hon hamnar högt i min topplista av Bondbrudar. :)
    "James, James, don't leave me!" och alla annat som ingår i Stacey Suttons jobbiga klagosång kan vara det värsta i hela filmen. Och det vill inte säga lite. Kanske tom sämst i hela Bondserien?
    Lite konstigt hur hjälplös hon blir runt James, då hon ändå presenteras som en halvtuff tjej (som står emot Zorin uppköpsförsök och springer omkring med hagelbössa hemma).
    Kanske vill hon bara spela svag tjej för att få ligga?

    Gadgets:
    Visitkortdyrk använde han även i 'The World is Not Enough'. Redan glömt det..? ;)


    Nej, nu glömmer vi denna film - och tar oss upp på bättre Bond-mark i nästa revy!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kul kommentar, Halo.

      Duran Duran's låt är bra och antagligen på övre halvan. Vi får se hur den placerar sig när det närmar sig sammanfattningsinlägg på hela projektet.

      Jag har faktiskt inte kollat in DD's egen video till låten. Jag ska kolla den och länka in i revyn ovan.

      Jenny Flex. Of course you are. Hon var lite häli, men var antagligen med lite för lite för att kunna platsa på bondbrudstopplistan i sammanfattningen.

      Stacey är ett monumentalt misslyckande. Undrar om manusförfattarna såg henne som halvtuff? Vore nästan värre falerande om de gjorde det.

      Japp, jag hade redan glömt att det var i TWINE som han använde den igen. Jag hade ju lätt kunnat kolla upp det, men just nu är det så många filmer och så många gadgets som flyger omkring i mitt huvud i en salig röra.

      Bättre Bond-mark? Nästa revy? Låt oss se fram emot en bil med en mycket speciell "special feature"...

      Radera
  3. Skriver under på att D'ran D'ran-låten är väldigt trevlig. Annars minns jag den här med något som i alla fall liknar varmare känslor, men det beror nog på att jag såg den när jag fortfarande var balls to the walls häst-tjej. Inga filmer med hästar kunde vara dåliga ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var något nytt. Att hylla världens sämsta bondfilm för att det är en hästfilm! Kul! Men jag ber dig att inte se om den. Behåll hellre dina nostalgiska varmare känslor. :)

      Radera
  4. Prologen - Nej, inte så mycket att hänga i julgranen direkt.

    Titellåten - Jo, jag gillar den jag med. Kanske inte klassisk Bond, men klassiskt 80-tal och det går alltid hem (hos mig).

    Storyn - Nja, så illa är det inte och jakten i början när Bond kör i en halv bil funkar helt ok, som jag minns det. Visst är det lite för mycket fars på sina håll, men inte FÖR mycket på det stora hela.

    Bondskurkarna - Tycker allt Walken funkar och även om han inte är någon av de bästa Bondskurkarna så finns det sämre. May Day däremot håller jag med om är svag, åtminstone Grace Jones som inte gör många rätt i sitt skådespeleri.

    Bondbrudarna - Ah, Tanya Roberts, haha. Hur kan man klaga på en så hjälplös tjej? ;) Jag har faktiskt aldrig stört mig på henne, men kanske är det för att jag inte har något emot att hon är svag och behöver Bonds hjälp (som han gladeligen ställer upp på). Att hon är en dålig skådespelerska är dock en annan sak, men det har jag haft överseende med. Jenny Flex har jag noterat i min text, men kommer tyvärr inte ihåg henne nu... Dags för omtitt? ;)

    Sammanfattning - Nej, det här är inte någon Bond för toppen. Men det är absolut inte sämsta filmen. Men så är jag uppväxt med den och kanske har överseende med att det inte är en tät och actionfylld film.

    A View to a Kill har fått hela 3/5 av mig, så jag antar att jag är en av få som åtminstone inte dissar den helt.

    Det finns helt enkelt olika typer av Bondfilmer och de behöver inte alltid vara mörka och actionfyllda för att man ska uppskatta dem. Det ska dock tilläggas att jag också tyckte den var lite svag i San Francisco med alla fordon som slaktas...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag borde kanske inte har kritik över din recension, alla har rätt till sin åsikt, men då blir det å andra sidan inget givande meningsutbyte. Så, jag tar mig rätten att tycka om ditt tyckande...

      Och jag tycker du är allt för vänlig mot denna film lite här och där. Tanya Roberts är sämre än svag, hon är otroligt dålig. Och Walken kommer inte alls till sin rätt i denna film. Han brukar vara skön annars.

      Jag håller helt med dig om att filmen tappar betänkligt när handlingen flyttas över till San Fransisco. Och jag håller med om att Moore inte ser så fasligt gammal ut. Bär han gördel för att hålla in magen undrar jag...

      Du avslutar med en intressant punkt om att alla bonfilmer inte behöver vara stöpta i samma form. Det än något som jag måste fundera lite på, för om man blandar mörka dramer med lättjefyllda actionkomedier tappar man kanske "feelingen" runt serien.

      Som exempel tappade jag intresset för hela Star Wars-serien när de mycket sämre och känslomässigt annorlunda nya filmerna kom på 90-talet. Pga av de nya sämre filmerna tappades "feelingen" för den äldre älskade trilogin, trots att de fortfarande var samma filmer (iofs gjorde Lucas om dem men det är en helt annan fråga).

      Dessutom behövs en smart och varm glimt i ögat om man ska försöka sig på actionkomedi och det tycker jag att man saknar i denna film.

      Radera
    2. Jag förstår helt och hållet dina känslor kring filmen. Jag vill inte försvara den då den är bland de svagare i serien. Men samtidigt har jag svårt för att såga den då jag ändå tar det för vad det är. Skulle jag bara se den som en film i mängden skulle jag nog också vara mer kritisk.

      Sant, man kan inte jämföra de gamla Star Wars-filmerna med de nya. Men jag tycker inte de gamla blir sämre p.g.a. de nya. Jag har inga problem att separera de två serierna. Likaså har jag inga problem med att separera Bond-filmerna. Däremot separerar jag dem från andra filmer.

      Ser jag en Bond-film vill jag se just en Bond-film och inte en film i mängden. Om det innebär en film med glimten i ögat eller en massa action så funkar det för det mesta just för att jag gillar serien. Vissa gånger funkar det dock inte och i mina ögon är det som jag tidigare nämnt Brosnan-filmerna som är svagast och som jag inte kan uppskatta på samma sätt.

      Alla har olika smak, så det är aldrig någon kritik mot din smak eller liknande. Uppskattar verkligen din genomgång och det är alltid kul att diskutera. Men man kan inte alltid komma överens om allt och det är också bra på sitt sätt. Vissa gånger får det en att omvärdera filmerna vid nästa titt. Eller kanske fundera på saker man inte alls tänkte på.

      Det är t.ex. mycket möjligt att jag kommer såga filmen ordentligt nästa gång jag ser den. Den kommer nog inte bli bättre med tiden ;)

      Radera
    3. Vist talat. Jag har sedan länge förstått att du gärna diskutera tycke och smak om film, men man kan aldrig vara nog försiktig i bloggeriet. Blinkningar, ironi, skämt och allvar blandas friskt, ibland går andemeningen fram, ibland faller den platt till marken.

      Jag har en spaning som inte har något med kommentarerna om denna film att göra. Jag kan dela in filmintresserade kompisar i två läger, samt de som är därimellan.

      Några jag känner känner sig manade att försvara filmer de gillar med allt de har, och blir personligt förnärmade om andra inte tycker lika mycket om en film som de älskar. Några andra är helt okänsliga för andras åsikt om film, smaken är olika och det är inget mer om det, dvs de kommer inte i försvarsställning om huruvida en film är bra eller ej. Och de flesta ligger någonstans mitt emellan. När man pratar film med den första gruppen är möjligheterna till missförstånd höga!

      I vilket fall skadar det inte att förtydliga sina synpunkter då och då.

      Åter till bondserien, jag gillar Brosnan och ser honom som en mycket duglig Bond. Jag har dock hans famösa sistafilm kvar att kolla på i projektet...

      Jag kommer givetvis ranka alla bondskådisar, filmer och en hel del av kategorierna i ett gäng avslutande inlägg när projektet lider mot sitt slut. Då får du det svart på vitt hur den gode Pierce hamnar i den hårda konkurrensen.

      Radera
    4. Det är sant det du säger. Det som är synd är att vissa inte kan acceptera att någon annan tycker annorlunda och tar det personligt. Men alla är olika :)

      Personligen är det sällan jag inte förstår hur någon kan älska/hata en film jag tycker tvärtom om. Det beror helt enkelt på vad man uppskattar och hur man ser på filmen. Det får man respektera. Sen att man vill veta varför någon tycker annorlunda är en annan sak. Kan ju få en själv att omvärdera en film...

      Nåja, alltid lika trevligt att läsa om dina tankar och funderingar, men även diskutera lite djupare. Jag måste erkänna att jag sällan känner väldigt starkt för en film för att helhjärtat försvara den. Men så delar jag inte ut så många femmor som många andra gör ;)

      Ser fram emot fortsatt läsning av Mr. Bond!

      Radera
    5. On we go! Har varit lite upptagen med andra saker ett tag, men inom kort ska projektet få förnyad fart. Nästa film blir för övrigt...

      Det får du se när den kommer upp på bloggen! :-)

      Radera
  5. När jag kollade upp vad jag tyckte om filmen såg jag att våra tankar är ganska lika men betyget skiljer sig. Tror att det beror på att jag var ganska förtjust i filmens första halva. Filmen påminner därmed lite om Moonraker i upplägg bra halva för att sedan haverera.
    S.S håller jag med om det var en chock att höra henne igen, men snygg är hon - jag hade förträngt vad usel hon var. Jones var lite för speciell tom för att vara en Bondfilm.
    James Stock måste dock vara ett av de bästa alias Bond använt men James St. John Smythe ligger också bra till :)
    Kan tro att ngt som påverkar betygen är om man ser de i ordning eller inte: Jag var ganska matt efter både Moonraker och Octopussy så min gard var kanske sänkt i det här fallet ;)

    http://filmitch.wordpress.com/2011/04/18/bondtema-a-view-to-a-kill-1985-storbrusa/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul, jag läste din revy och vi upplever den på samma sätt. Inledningen t.o.m. att de åker över till USA är helt ok. Jag kanske var lite väl hård med betyget, men jag såg dem inte i ordning som du noterade så jag hade inte lika sänkta förväntningar so du kanske hade.

      Kul att läsa min egen två år gamla kommentar på din blogg. Jag refererade då till det projekt jag just nu genomför...

      Radera