torsdag 12 mars 2015

Goodfellas (1990)Mina förhoppningar inför "Goodfellas" gick upp avsevärt efter jag sett den fantastiska "The wolf of Wall Street". När dessutom någon snäll filmspanare (var det du Steffo?) sa att om du gillar "The Wolf" kommer du älska mästerverket "Goodfellas" peakade intresset...

Men den var ju såååååå tråkig.

Scorsese är en briljant regissör. Han filmer är riktiga film-filmer, fyllda av bra kameravinklar och byggt på regissörens gedigna kunnande om filmhistorien. Det är klanderfritt in i minsta detalj. Den sanna historien om en maffiasnubbes uppgång och fall kunde inte hamnat i mer kompetenta händer.

Men den var ju så erbarmligt tråkig.

Filmen kryllar av fina skådespelarinsatser. Robert De Niro kör sin vanliga sura min. Joe Pesci kör sin vanliga hysteriska stil. Ray Liotta brukar inte ha huvudrollen men här får han skina.

Men den var ju så vedervärdigt tråkig.

Jag såg Ridley Scott's "American gangster" häromåret. Också den är bra gjord, också den bygger på en sann historia och den följer också en knarkkungs uppgång och fall. Etta! Jag tyckte att den var så tråkig att jag nästan ville slita av mig huden på armarna. "Goodfellas" är ganska lik "American gangster". Kan man skönja några större skillnader? Den enda skillnaden är kanske att i "Goodfellas" har vi den vederkvickande kvinnliga skådespelerskan Lorraine Bracco. Hon påminde mig så om Debra Winger. Det fanns också en mycket rolig scen där maffiasnubbarnas fruar satt och tjattrade som fotbollsfruar i rad på någon frisersalong. Den scenen var rolig. Men i övrigt...

...var den ju så förbannat tråkig.

Det är inte Scorseses fel att jag inte gillar hans filmer. Det är mitt fel! "The Wolf" får bli undantaget som bekräftar regeln. Det är inte "Goodfellas" fel att jag inte finner den mer engagerande eller mer spännande! Det är mitt fel! Jag är ledsen men det är bara det att jag tycker att...

... den är så otroligt TRÅKIG.

Tja, jag antar att ni börjar fatta vad jag tycker om filmen. Filmen är inte ens kort, den håller ju på svinlänge. Den ville liksom aldrig ta slut. Jag tror att ni innerst inne håller med mig!
Allihopa i kör, ta i nu så att ni storknar:

Den är ju så jäklans tråkig!

Betyg: 1/5


12 kommentarer:

 1. Hi5 på den... eller vänta ett tag, det ska väl vara 5/5 på Goodfellas!? ;) Dock inget att göra åt om du tycker den är så tråkig. Synd att den inte funkade för dig, men du var väl ganska klar över att detta inte skulle vara något för dig redan på förhand, om jag minns det rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo. Pust. Detta var inte min kopp av te. Jag var inte sugen på den tidigare, men jag fick upp intresset rejält när flera personer jämförde den med The Wolf... Jaja, nu har jag i alla fall sett den och som den storfilm den är, är det kul att kunna fånga andra verks referenser till den och dylikt.

   Radera
 2. Helt ok maffiafilm tycker nog jag, just det där med vardagligheterna mellan alla heists. Jag lägger mig någonstans mellan 5/5 och 1/5 ;)

  SvaraRadera
 3. Ja det var jag!
  Filmen är ju ett mindre mästerverk i gangsterklassen! Basta! ;-)

  (och ändrar du inte åsikt...skickar jag fullblodspsykodåren Joe Pesci efter dig!!!!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle lägga benen på ryggen om jag såg Joe Pesci i en glansig kostym komma gående med dragen pistol... :-)

   Radera
 4. Hahahaha vilken STÅLANDE recension! Allt annat än *tar i från tårna* TRÅKIG! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, kul att du gillade den. Trevlig helg! :)

   Radera
 5. Antligen en nittitalsfilm jag sett! Minns inte vad jag tyckte om den men det later som om den var lite langtrakig eller tolkar jag dig fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite långtråkig. Japp. Mycket med för den delen.

   Radera
 6. Ha ha ha ha Henke det är inte första april än på ett par veckor - ta nu och sätt in rätt film i spelaren för inte kan det det vara som så att du verkligen sett Goodfellas en av de bästa filmer som gjorts - en film jag sett minst 5-6 ggr ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, inte första april här inte. Bara en vrång och avvikande känsla inför filmen. Japp, en film som jag sett en gång! :-)

   Radera