tisdag 10 mars 2015

I Know What You Did Last Summer (1997)Vi tar oss nu in i tonårs-slasher-genren. Gårdagens film handlade om Buffy men den riktiga Buffy spelade inte Buffy. Dagens film handlar förvisso inte om Buffy men hon är med i den ändå. Hängde ni med?

Sarah Michelle Geller, Jennifer Love Hewitt, Ryan Phillippe och Freddy Prince Jr spelar fyra ungdomar som natten mot 4th of July råkar köra på en gubbe. Det är en ren olyckshändelse men de blir ändå rädda för att olyckan ska bringa dem skam och kanske till och med straff. De bestämmer sig för att dumpa kroppen i havet. Väl framme vid havet visar det sig att gubben inte är död. Vad bra? Nej, inte alls bra, utan lika bra att mörda honom för annars kan de ju inte genomföra dumpningen! Filmen vilar på en tämligen orimligt premiss...


Men detta är ganska trevligt ändå. Jag gillar filmen. Den utspelas i en mysig miljö på den amerikanska östkusten. Den är lite spännande här och där, och den har bra nerv. Vi återser de fyra ett år senare. Det första som överraskade mig (lite) var hur alla fyra gått ner sig. Plugghästen har fått dåliga betyg, en har hoppat av college, en super och en åkte aldrig till college och jobbar som knegare på fiskebåt. Det var lite bra (att deras elaka handling fick konsekvenser).

Sommaren startar med att någon skickar hotbrev där det förkunnas... "I know what you did last summer". Och det är ju titeln på filmen! Det är de två tjejerna med Jennifer Love Hewitts Julie i spetsen som tar tag i problemet och försöker reda ut vem som hotar dem. I en True detective-osande scen åker de ut till ett ensligt beläget hus på vischan och träffar en nervig Anne Heche. Spännande.


Senare under filmen blir det springande och skrikande då en hämnare med en iskrok går bärsärk bland ungdomarna. Buffy visar sig inte alls vara lika bad ass i denna film som i tv-serien... Besvikelse, lite för mig, mest för henne. Hon heter Helen Shivers i filmen. Crazy.

Jag måste erkänna att jag gillar Ryan Phillippe. Han har något. Freddy Prince Jr är dock inte speciellt bra. Men uppenbarligen tyckte Sarah Michelle Geller tvärtom i alla fall då de två nu är gifta. Hon, Sarah, är svårbedömd då jag bara ser Buffy på duken. Vilket ju inte är ett bra betyg. Jennifer Love är i alla fall ytterst älskvärd. Hon är dessutom snygg som få och hon har på sig några innovativa toppar. Tänker speciellt på en liten ljus stickad topp som slutade en bra bit utanför naveln...


Kul och fräsig film. Lagom spännande, lagom blodig, skön miljö och snygga skådisar. Sämre kan man få från filmens värld.

Jag ger "I know what you did last summer" tre döda ungdomar av fem möjliga (japp jag räknar Galicki också!)

Betyg: 3/5


7 kommentarer:

 1. Henke goes slasher! Wohoo!
  Men du, om filmen kom före serien...är inte Kristy den "riktiga" Buffy då...liksom Stellan är den "riktiga" Hamilton...? ;-)

  Jag minns denna som ganska ok också.
  Kan det vara så att när Hollywood pumpar in liite mer cash i produktionen...och använder liiite kändare skådisar....ser det iaf ganska snyggt ut...? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristy kommer aldrig vara den "riktiga" Buffy. Hädelse! Fy dig, Steffo. Fy dig! ;-)

   Radera
 2. Helt ok mendet finns bättre filmer i denna genre. Kul att du tog dig än filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fann den upplyftande! Har du några tips på filmer ur genren som du gillar?

   Radera
  2. Halloween 1+2 (OBS ej Rob Zombies nyinspelning), Black X-mas , You’re next inte riktigt teen slasher men kan tro att du uppskattar filmen, Sleepaway camp (a must see)
   Där har du ett gäng har skrivit om alla filmerna förutom H2 på bloggen.

   Radera
 3. En i raden av av post-Scream-slasher-revivals. Helt ok men de lider nästan alla av att aldrig komma upp i Screams klass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. detta är "minor Scream" om man ska generalisera. Men samtidigt tyckte jag att den hade vissa egna förtjänster. Miljön var schysst, bättre än den i Scream. Sen kan jag ju inte annat än gilla JLH... ;-)

   Radera