tisdag 24 mars 2015

Mimi wo sumaseba (Om du lyssnar noga) (1995)Jädrans vilken bra film! Min fascination över Studio Gibli-filmerna fortsätter! Ni börjar kanske bli trötta över detta eviga tjat om Ghiblisarna? Jag hoppas och tror inte det. Nåväl, idag ska vi prata om "Whisper of the heart" eller "Om du lyssnar noga" som den heter på svenska. Filmen är regisserad av Yoshifumi Kondô. Han var en av medarbetarna som plockades upp som en påläggskalv som regissör i Studio Ghibli. Tyvärr dog han i sjukdom vid en för ung ålder. Men detta är en helt solid Ghibli då den är producerad och skriven av Hayao Miyazaki. Till skillnad från många av de övriga filmerna jag sett från studion utspelas denna film i vår verklighet och den innehåller inget övernaturligt (nästan).


Filmen handlar om den helt underbara lilla 14-årig flickan Shizuku. Hon har en stark vilja, underbart egensinne och en stor portion personlighet. Hon studerar hårt i skolan och lånar en massa böcker i skolans bibliotek. I filmens inledning lägger hon märke till att en pojke har lånat samma böcker som hon om och om igen. Hon undrar vem han kan vara och börjar fantisera om honom. En dag som alla andra på väg till skolan får Shizuku syn på en välgödd katt och hon följer efter katten. Han tar henne till ett område hon aldrig besökt och där hittar hon en liten butik som säljer prydnadssaker och annat. Inne i butiken står en figur på ett bord, en katt klädd i kläder med hatt och spankuleringsstav i handen. Shizuku blir nyfiken....


Historien är en blandning av mycket. Det finns en "coming of age"-historia därinne, lite romantik och lite drama. Jag älskar hur genuskorrekt den är. Filmen kom ut 1995 långt före jag ens kände till begreppet "genuskorrekt". Shizuku är egen person och vill över allt annat inte vara ett bihang till en man. Hon vill inte gå miste om livet för en kärlek (till en man), men hon vill såklart ha kärlek, som ju är en del av livet. Filmen överraskar med förstående föräldrar och en far som till och med låter dottern vara när hennes betyg börjar dala. Hon säger att hon genomgår ett test och han förstår på något obegripligt sätt.


Med en trevande inledning är risken stor att alla otåliga och mobilflipprande filmtittare tappar fokus, men för de som hänger med i filmen ända in i andra halvan blir belöningen mångfald. Historierna i filmen är underbara, och filmen är helt enkelt ganska fantastisk.

Jag måste också lyfta fram hur de inkorporerat den gamla countrylåten "Take me home, country roads" av John Denver. I filmen hör vi en version av Olivia Newton-John samt såklart Shizuku's två japanska versioner! Underbara! Concrete road!


Jag ger "Whisper of the heart" fyra starka berättelser av fem möjliga.

Betyg: 4/5


10 kommentarer:

 1. " en katt klädd i kläder med hatt och spankuleringsstav i handen. Shizuku blir nyfiken...."
  Jag med. Har inte hört talas om den här filmen (förrän nu) men vill se den. Nu! Tack för tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen. Ser fram emot att läsa din text. :-)

   Radera
 2. Genuskorrekt. Hoppsan, det är inte ofta man ser det ordet hos dig. ;)

  Jag gillar också filmen. Av nån anledning så blev jag mycket besviken på slutet och trodde nästan att det var ett skämt. Men det lustiga är att jag nu inte minns vad det var jag störde mig på. Har du lust att ta det i en spoilerkommentar?

  https://jojjenito.wordpress.com/2011/01/16/whisper-of-the-heart/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste din korta revy och det förblir lite oklart om du såg samma magi i denna film som jag...

   Ok, hur gör man spoilermarkerad text då? :-/

   Radera
 3. Intressant. Har inte hört så mycket om denna, men gillar att du skriver att det inte är så mycket övernaturligt i den. Har dock inte läst resten av din text då jag kanske tar och ser denna. Det är trots allt inte Miyazaki som regisserat och då lockar det lite extra ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, den är MER intressant för att det inte är Miyazaki?? LOL, ja men det funkar ju också! :-)

   Radera
  2. Ja, eftersom jag inte varit så förtjust i hans filmer ;) Gillar också om de är mer jordnära (eller sci-fi) när det handlar om animerat.

   Radera
  3. Miyazaki har skrivit manus och producerat. Men den är helt klart mer "normal" än "fantasy".

   Radera
 4. ****** SPOILER ******
  Det var Bruce som var ett spöke hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, vilken film pratar du om?? Nu misstänker jag att du blandat ihop med en annan film...

   Radera