onsdag 26 september 2012

Filmspanarna Tema #3: En filmupplevelse utöver det vanliga


Direkt efter det hade bestämts att nästa gemensamma tema för Filmspanarna skulle bli "En filmupplevelse utöver det vanliga" började mitt huvud snurra av filmupplevelser som stack ut på ett eller annat sätt. Eftersom jag är barnsligt förtjust i att skriva listor bestämde jag mig snabbt att jag skulle angripa detta tema med en lista, precis som jag gjorde med det förra temat "Knark".

Men först var jag tvungen att fundera en sekund på hur listan skulle formeras. Upplevelserna kunde ju spira ur var jag såg filmen, vem jag såg den med eller ur vilket mentalt eller fysiskt stadie jag befann mig i när jag upplevde filmen. Det var den enkla biten, men hur ranka dem, och hur lång skulle listan vara? Initialt var den bara en handfull filmer lång, men den växte och växte och till slut fann jag mig med en tio-i-topp-lista, the mother of al lists formats. Givetvis skulle listan mer reflektera upplevelsen än filmens betyg, men det visade sig snart att det blev en mix av dem två.10. Battle Los Angeles i Shanghai, våren 2011

Aaron Eckhart som stenhård och mänsklig sergant fajtas mot utomjordingar i actionspäckade krigsfilmen Battle Los Angeles, som en blandning av Black Hawk Down och Independence Day. I slutet av en längre tjänsteresa till Nanjing (den södra huvudstaden) mellanlandade vi i Shanghai. Allra sista dagen åkte några kollegor för att shoppa det sista, men jag valde istället att pröva det nya biopalatset som låg i samma kvarter som hotellet. Jag och några kineser slog oss ner i den hypermoderna gigantiska salongen och kollade på traditionell amerikansk underhållningsvåld. En man i trettioårsåldern hade med sig en femårig son som inte kunde läsa den kinesiska textningen. Så filmen avnjöts med en kinesisk sufflör på ena sidan. Efter allt pang-pang vinglade jag bedövad ut i ett soligt Shanghai. Bisarr upplevelse. En filmupplevelse värd denna lista.


9. Jacob's ladder i Uppsala 1990
Adrian Lyne's thriller från 1990 om en vietnamnveteran i New York som får mardrömmar. Jag såg filmen på bio i Uppsala och filmupplevelsen hängde i mycket längre än bara under själva filmens speltid. "A gift that keeps on giving...". Den var så spännande att jag satt och spände magen under hela filmen med vitnande knogar runt armstöden. Jag hade träningsvärk i magen i två dagar efter filmen. Det var en fysisk filmupplevelse och en mycket bra film. Jag känner med Tim Robbins karaktär i filmen.


8. Nuns on the run vid Grand Canyon, Arizona, sommaren 1991

Eric Idle och Robbie Coltrane som småskurkarna Brian Hope och Charlie McManus som finner en fristad på ett nunnekloster på rymmen undan riktiga busar i hysterisk komedi från 1990. Om filmupplevelsen av Jacob's ladder fortsatte efter visningen var det tvärtom med Nuns on the run. Här var upplevelsen förstärkt på grund av det jag gjort på dagen som ledde fram till sagda upplevelse. Jag och kompisen Per W bilade i västra USA under sommaren 1991. Vi hade anlänt till Grand Canyon's södra kant sent kvällen före och sovit i bilen. Per studsade upp i ottan och härjade om att vi skulle vandra ner till Colorado River och upp samma dag. Jag hade huvudvärk. Vi kom iväg vid sjutiden och påbörjade vandringen längst Bright Angel Trail. Nedåt gick det ju riktigt bra! Man passerar Indian Gardens och till slut (13 km) kommer vi ner till det iskalla vattnet. Det är fortfarande förmiddag. Sen började vandringen uppåt. Först svagt motlut, sedan brantare och brantare. Just denna dag fanns inte ett moln på himlen och temperaturen var en bit över 100 grader Farenheit. När vi kom upp till kanten igen hade klockan blivit fem på eftermiddagen och jag var helt slut. Helt slut på energi. Vi övergav tanken på att sova ännu en natt i bilen och tog in på ett hotell med två stora ljuvliga Queen size beds med svala lakan. Efter en iskall coca-cola som bokstavligen sipprade ut i armarna på mig låg jag utslängd som ett X i sängen och kollade på Nuns on the run på filmkanalen. Vilken lycka, vilket äventyr. Älskar USA!


7. Fight club på Förrådsgatan, Solna våren 2000

David Finchers surrealistiska film om identitet med en lysande Edward Norton och en..., ehh, och Brad Bitt. Jag missade denna storfilm när den gick på bion, men jag köpte den snabbt när den kom ut på dvd, jag beställde den på region 1 till och med. När dvd'n kommit hem var det bara att vänta in rätt tillfälle för att se den. Så kom det sig att jag och några grannar såg filmen "på fyllan". Efter vi grillat och festat ett bra tag på en trevlig gårdsfest var vi några som blev sugna på att kolla film. Jag plockade fram Fight Club till allas förtjusning. Det var en sjusärdeles upplevelse att se filmen i det tillståndet. Det snurrade runt i huvudet på mig. "Do you wanna finish her off?" Hehe. Senare, i slutet fattade jag verkligen ingenting. Vadå? Menar du att...? Jag fattar inte? Vem? Va?


6. Mammoth på Starfury's Serenity 3 Convention på Heathrow, hösten 2006

Summer Glau från Firefly följer upp spektakulär roll i Serenity med att delta i den extremt sunkig lågbudgetmonsterfilmen Mammoth. Tösen borde skaffa sig en rådgivare då det gäller vilka filmprojekt hon ska hoppa på... Ett utomjordiskt väsen landar i ett museum och hittar där en frusen mammut som den bestämmer sig att bo i. Människorna springer, jagas men vinner till slut. Filmupplevelsen var precis som hela helgen - en berg och dalbana. En av de sämsta filmerna jag sett, men ändå en nästan euforisk känsla att vara där och träffa flera ur Firefly-casten. Under helgen hängde jag med Jill som är en av grundarna till podcasten The Signal, och JoeSweden från Gävle. En sekunden kändes det som "Vad gör jag här?", nästa sekund stod man och drack öl med Sean Maher och Mark Sheppard! Från att tvingas konfronteras med faktumet att jag är en fan-boy, till att stå och krama Jewel Staite på fotosessionen. En utomjordisk helg på många sätt...


5. Au revoir les enfants på Fyris, antagligen 1988

Louis Malles självbiografiska film om några pojkar på en internatskola i tyskockuperade Frankrike under andra världskriget. Jag och Sir Per skolkade från skolan en dag och slank in på den trevliga biografen Fyris i backen bredvid Universitet. Vi var helt ensamma i biosalongen. Detta är en fantastiskt bra och mycket stark film. Och om du inte får känslostormar i slutet av filmen har du antagligen ett hjärta av sten. Väl ute på kullerstenarna utanför biografen såg jag att Per hade lika rödsprängda ögon som jag själv. Vi tittade på varandra och båda utbrast samtidigt: "Fy fan!". Inget mer behövdes sägas. Jag såg att allt jag tänkte, tänkte Per också. Allt jag kände, kände han med. Vissa vänner känner man så väl att man inte behöver tala med för att kommunicera.


4. Terminator 2: Judgement Day i Los Angeles sommaren 1991

James Camerons maffiga uppföljare på hans kultförklarade lågbudgetsci-fi. På den stora bilresan i västra USA sommaren '91 hamnade jag och Per W i Los Angeles en kortare stund. Vi bodde på ett youth hostel någonstans i Santa Monica. En av dagarna när vi gick omkring på Venice Beach tänkte vi att det vore kul att se den nya Terminator-filmen. Den hade just haft premiär dagarna före. Vi kollade i någon tidning och hittade en lämplig biograf. Det var bara det att Los Angeles är en ganska stor stad. Nej, väldigt stor stad. Vi åkte på motorvägarna i nästan två timmar och då var det inga köer och vi åkte inte fel. Vi bara åkte och åkte. Det blev en av de senare visningarna och vi hann knappt att äta innan. Väl inne på visningen fick jag upp ögonen för högljudd och deltagande publik. Hemma i Sverige vill man ju helst att alla ska vara tysta och städade, inte smaska och absolut inte prata under filmen. Men här hojtade och applåderade folket under filmen mest hela tiden. En kille kastade sig till och med ner i gången och gjorde push ups efter någon extra exalterande scen från Arnold. Med den inramningen blev T2 en av mina häftigaste filmupplevelser jag haft. Sa jag att jag älskar USA?


3. Alien3 i Uppsala hösten 1992

Sigourney Weaver gör sin sista insats som Ripley, nu helt integrerad i alien-sagan. Efter Ridley Scotts Alien och James Camerons Aliens hade Alien3 ingen chans. Förväntningarna var för stora helt enkelt. Inför filmens premiär snackades det mycket om att den skulle vara så otroligt äcklig. Snacket gick i studentkorridoren i Flogsta. Korridorskompisen Tove var både skrämd och fascinerad av tanken på att gå och se filmen. När hon lägligt nog just fyllde år bjöd jag och Stefan henne på bio i födelsedagspresent. Vi skulle se Alien3. Tove såg skärrad ut när vi satt och tillrätta. Hon satt mellan oss två beskyddare. När filmen började blev den mörka biografen skrämmande och hon klamrade sig fast än i Stefans vänstra arm, än i min högra. Filmens inledning är ju lite suggestiv och när Ripley kräver att läkaren ska obducera Newts kropp kände jag att Tove började darra som ett löv. Det lustiga med den scenen är ju att man får inte se så mycket, men att ljuden av förskäraren i flickans döda kropp är suggestiva och äckliga. Och så ser man att läkarens händer blir mer och mer blodiga. Precis när Tove skulle börja ge upp och kräva att få gå hem reste sig en kille från raden framför oss och svimmade! Allmän uppståndelse, någon kallade på personal och efter ett kort tag kommer ambulanspersonal som fraktade iväg den olycklige. När de släckte ner i salongen igen var den olidliga spänningen bruten. Tove klarade av att se hela filmen men den blev nog aldrig en favoritfilm för henne.


2. Pink Panther i Sihanoukville, Kambodja, december 2006

Steve Martin gör inte alls bort sig som den fumlige men också finurlige Jacques Clouseau, en re-make av Peter Sellers klassiska franska detektiv. Med en månads förskottssemester som höll på att försvinna drog jag iväg till Vietnam och Kambodja vintern 2006. Efter en båtresa från Saigon in i Kambodja och där ett besök i Ankor Wat reste jag ner till Sihanoukville nära den Thailändska gränsen. Jag hyrde en bungalow för fem dollars per dygn och tog det lugnt några dagar. Tyskarna höll till i andra änden av staden. De jag träffade på i denna del av badorten var sköna, "groovy types". En konstnär från New York, en modell från Paris, en mekaniker (?) från Texas. Hotellet hade en utomhusbiograf, en välkommen bonus. När nattmörkret lagt sig visades film på en stor duk och man satt eller låg på de låga träbänkarna som var överfyllda med stora kuddar. Alla var givmilda och när filmen började låg röken som en dimma över oss. Det kändes som att jag flöt fram på en bred flod, stjärnorna glittrade precis ovanför huvudet på mig och Steve Martin var otroligt kul... "Hamburger"...


1. Safe house med Filmspanarna Stockholm, våren 2012
Den andra januari 2012 fick jag ett mail från Joel om en träff med filmbloggare i Stockholm. Jag visste det inte då, men en resa startade med det enkla mailet. Första träffen gick av stapeln lördagen den 14:e januari då jag träffade Joel, Fiffi, Jessica, Sofia, Julyssa, David och Gustav. Andra träffen bokades snabbt in och lördagen den 25:e februari gick hela gänget och såg en film tillsammans som inledning på träffen. Vi valde svenske Daniel Espinosas nya actionthriller Safe house med Denzel och Ryan Reynolds i huvudrollerna. Vi gillade Fares Fares som fåordig torped. Filmen var kanske mellanmjölk men Filmspanarna var stenhårt och formatet hade satt sig. Med Filmspanarna kom en hel hög med nya vänner! Trevliga sådana också. En av fördelarna med dem är att alla verkar vara superintresserade av film. Precis som jag. Vilket flyt! 

Första filmen med Filmspanarna, kan man få en bättre filmupplevelse? Nä.


Nu när du läst mitt temainlägg tycker jag att du ska kolla vad alla de andra i Filmspanarna tänker och skriver om filmupplevelser utöver det vanliga. Du hittar alla inläggen här.

27 kommentarer:

 1. Kul mix mellan rena filmer och situationerna runt omkring dem. Din tvåa lät ganska utspejsad, i ett sådan läge kan jag tänka mig att en film av den kalibern funkade.

  Självklart måste jag instämma i ditt förstahandsval. och gräma mig över att jag inte kom på det själv ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Nöjet är helt på min sida. Jag älskar att skriva listor.

   När jag jag kom på förstaplatsen på listan var den given och ohotad. Gräm dig du, jag solar mig lite grand... :-)

   Radera
 2. Vilken lista! WOW!

  Tack för jättekul frukostläsning och för den gråtmilda känslan i magen som infann sig när jag kom till förstaplatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.

   Och ett ännu större tack för att du är en av de trevliga medlemmarna i Filmspanarna. :-D

   Radera
 3. Älskar själv listor av olika slag (särskilt filmrelaterade) så det var väldigt kul att läsa din. Jag blev väldigt sugen på att se om Jacob´s ladder som jag tyckte mycket om när jag såg den för cirka fem år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till bloggen. Och när du sett om den hoppas jag att du skriver en lång och utförlig revy! :-)

   Radera
 4. Jäkla bra och intressant lista Henke! Jag tänkte också ta upp Fight Club i min lista, men jag har redan pratat så mycket om Fight Club i poden =) Men det tog en andra titt för att förstå filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Markus. Lyssnade just på ditt och Johans podavsnitt om temat. Mycket underhållande som vanligt. Tänk på Stefan Edberg säger jag bara!

   Radera
 5. Många roliga upplevelser här, sannerligen roliga att läsa om, men säkert ännu roligare att vara med om.

  Det jag ställer mig mest frågande till är avrättningen av Mammoth. Så dåiig är den ju inte. Trevligt relationsdrama. 4 thailändska kokosnötter av 5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast "lågbudgetmonsterfilmen" förklarar ju en del. Vem kunde tro att det fanns två Mammoths?

   Jag borde inte läsa bloggar under kvällstid.. ;)

   Radera
  2. "Trevligt relationsdrama" ?? tänkte jag när jag läste din första kommentar i mobilen. Konstigt minst sagt. Då fick jag anledning att tänka den klassiska frågan... Har vi verkligen sett samma film...?

   Och nej, det hade vi ju inte. :-D

   Nä, jag kommer inte ihåg så mycket av Mammoth med Summer Glau, jag var allt för over loaded i mentalt för att kunna ta in den. Du kan väl se den och ge oss ditt utlåtande! :-)

   Radera
  3. Jag tänkte också på den mammoth först xD

   Radera
 6. Som jag förvarnade så har jag skrivit om detta ett antal gånger och kunde tyvärr inte komma på något nytt sådär självklart. Men din nummer ett var ju suverän! Det borde jag ha kommit att tänka på! Jag kan bara skriva under och instämma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för underskriften. Trist att du inte hittade något att skriva om i temat. Det är ju kul desto fler som är med. :-)

   Radera
 7. Trevlig och rolig läsning. Minns också att jag reagerade på att biopubliken var uppspelt i USA. Minns speciellt Friday 13th (del fem) folk stod o tjoade i bänkarna som den värsta hockeymatch. Lustigt nog störde det inte när alla gör det blir det normaliserande och tom lite charmigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag har sett film flera gånger i USA och publiken är ofta högljudd, men jag gillar stämningen. Det är lustigt hur olika saker uppfattas pga situationen.

   Radera
 8. Wow! Du pepprar på med *massvis* av jättetrevligt beskrivna filmupplevelser så att jag plötsligt känner mig både för ung och för gammal på en och samma gång! Och jag blir avundsjuk och ännu mer sugen på att ta mitt pick och pack och dra till USA nu, haha!

  Pushups i biosalongen? Det var tamejtusan det mest skruvade och visuellt roligaste jag hört sen jag konfirmerade mig!

  Jacob's Ladder kommer jag se för första gången nu under mitt halloween-tema kommande månad. Jag älskar Tim Robbins som skådespelare så det är ju så väl dags att se den nu. Dessutom älskar jag mörka filmer och filmer med psykologisk karaktär, så det låter definitivt som en film för mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för de vänliga orden. Om du drar till USA nu, får jag hänga på?? Alltid sugen... Jag har semestrar sex gånger därborta, varav fem har varit road trips i olika delar av det stora landet. Den sjätte var en combo New York City och Boston.

   Push ups var tamejtusan kul att se. Jag och Per var inte de enda som skrattade, killen fick bra stöd från publiken.

   Ser fram emot din revy av Jacob's ladder. Det bästa är att inte veta så mycket om filmen, håll dig borta från information om den.

   Radera
 9. Åh det är så kul med dessa ankedoter vid alla biobesök! En del låter ju hur galet som helst!
  Killen som gjorde push ups är ju obetalbart! ...men ändå på något sätt passande på en Arnie-film...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, det var kul att åter minnas dem alla.

   Tänk så stor han var ett tag där...

   Radera
 10. Jag vill också road tripa i USA. Jag vill också krama Jewel Staite. Jag vill också bli hög av passiv rökning på en utomhusbio. Men det bästa har jag ju iaf fått uppleva, träffa filmspanarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Check.
   Check.
   Wow, vem sa att det var passiv rökning? :-D
   Check.

   Radera
 11. Fick gåshud av texten om Au revoir les enfants... Fint skrivet om en otroligt stark film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.

   Jag länkar till din blog i listan.

   Radera
  2. Åh, tackar för det! Jag länkar tebaks. :) Inte så många inlägg från mig nuförtiden, men det kommer! Har massor i huvet!

   Radera
 12. Jacobs Ladder och en Shanghaiupplevelse i samma lista! Både en favvorysare och en favvostad. Jag bugar djupt inför din goda smak.

  SvaraRadera