torsdag 5 mars 2015

Bound (1996)Första filmen i på Decennier the 90's blir syskonen Wachowskis "Bound". Detta är en film som legat och rumlat runt i mitt huvud i evigheter känns det som. Filmen har stått där i hyllan och blängt på mig. Jag kunde höra ett viskande "Se mig, se miiiiiig" närhelst jag gick förbi hyllan. Och nu har jag sett dig.

"Bound" är syskonens debutfilm. Hela första veckan i Decennier the 90's kommer handla om debutfilmer. Tänk att de bara hade gjort en enda film när de klämde ur sig "Matrix"! Första scenen när filmens tre huvudkaraktärer Violet, Corky och Caesar möts i hissen och åker upp till översta våningen ger mig gåshud. Filmningen påminner så mycket om "Matrix". Fascinerande. Trots att detta inte är en action-sci-fi utan mer en svart neo-noir känner jag igen hantverket, kameravinklar och "look and feel".

Filmen är samtidigt grundad i film noir-genren och en modern saga där kvinnorna tar för sig mer än vad normalt är inom noiren. Den mörka Gina Gershon spelar småfifflaren Corky som just kommit ut ur finkan. Den underbara, underbara, Jennifer Tilly spelar Violet som är fast i ett förhållande med low level maffiabossen Caesar, förträffligt spelad av sliskige Joe Pantoliano. Antagligen pga Pantoliano påminner mig "Bound" också om "Risky business".


Storyn är enkel vilket i detta fall är helt rätt. All fokus ligger på karaktärerna. Jennifer Tilly är perfekt i rollen som den förföriska Violet. Är hon en dum blondin, eller spelar hon ett spel? Tilly är filmen stora behållning. Hon har varit med i en massa tv-serier och okända filmer. Jag har nästan aldrig sett henne på film. Däremot har jag sett henne på WPT, som pokerproffs. Hon är smart den tjejen. Ligger enligt internet på topp-25 över mest vinstrika kvinnor inom proffspoker.

Här är hon i alla fall helt perfekt. Gershon är jag inte lika betuttad i. Men visst hon är cool och tuff och hon passar bra in i rollen och det funkar helt ok. Filmen är ganska hård utan att helt gå in i mörkret eller något sådant, och mot slutet blir det rejält spännande. Jag gillar filmen! Gillar de två kvinnliga karaktärerna. Gillar att de försöker sig på att blåsa maffian på en stor hög med gröna lappar. Corkys plan är kanske inte i "Ocean's eleven"-nivå men det funkar bra ändå.

Detta var en positiv och fräsch start på Decennier the 90's. Hoppas du hänger med på resan. Imorgon blir det första gemensamma filmen där jag, Christian och vice sheriffen Johan bloggar om samma film.

Jag ger "Bound" fyra avklippta fingrar av fem möjliga.

Betyg: 4/5


10 kommentarer:

 1. Såg om den här för inte så många år sedan och blev glatt överraskad att det lilla kammarspelet (typ) fortfarande höll så pass bra. Tajt manus och snyggt filmad.

  https://bilderord.wordpress.com/2012/04/06/bound-1996/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket tjat manus och verkligen snyggt filmad. Kan bara hålla med. Ska kolla in din revy när tid ges...

   Radera
 2. Damn, denna är mycket bra!
  Har bara positiva minnen, ligger faktiskt och jäser i min lilla 90-talshög för återtitt (som ligger intill den stora högen)...hör jag inte lite lockrop därifrån nästan varje kväll....? ;-)

  Tipset är också The Last Seduction...men den kanske kommer här i temat vartefter också..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med bifallet! den var faktiskt bättre än vad jag trodde innan och då var jag ändå sugen på att se den.

   The last seduction är dock inte med i Decennier. Jag känner inte till filmen alls, så svårt att säga att jag gått och velat se den länge då! :-)

   Radera
 3. Instämmer, denna är bra och håller även vid omtitt. Såg själv om Bound för en tid sedan. Håller även med om att Tilly är den som funkar bäst, med Pantoliano som god tvåa. Det är när han kommer med mer som filmen också växer.

  Angående The Last Seduction så håller jag med Steffo, den bör ses (även om den kanske inte har högsta prio i Decennier). En av de mer minnesvärda prestationerna av en kvinnlig femme fatale spelad av Linda Fiorentino. Trevlig liten neo noir...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska absolut sätt upp The last seduction på listan Att ses. Linda Fiorentino gillade jag skarpt i Men in black. Hon har både humor och intelligens...

   Radera
 4. Bound är bra men jag har svårt för Tilly mycket beroende på hennes röst som skär som knivar i min hjärna är desto mer förtjust i Gina G.
  Last seduction mjae vet inte riktigt kanske beror min besvikelse över den filmen att den blev alldeles för hypad när det begav sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Är du inte lite känslig då??

   Jag å min del tycker Tilly är jättebra som filmens femme fatale. Tycker Gershon är lite väl grund som karaktär. Hon spelar en roll som ofta innehavs av män i film noir, vilket är en kul detalj, men jag hade hellre sett mer djup ifrån henne.

   Efter jag sett filmen är jag inte det minsta nyfiken på Gershon, men jag har massor av frågor och nyfikenhet över Tilly kvar...

   Radera
  2. Håller med om Gershon. Skrev samma sak om henne i min text. Hon var inte alls lika intressant som Tilly.

   Radera
  3. Hi5 på den M-N. Gershon var "standard vanilla", Tilly var något nytt och överraskande! :-)

   Radera