söndag 1 mars 2015

Den Ultimata Årsbästalistan - 2005 (2:a versionen)Nu var det dags för en uppdatering av en UÅBL igen! Totallistan för 2005 behöver uppdateras på grund av två skäl. För det första upptäckte jag att We could watch movies-Gustav kommit ut med sin Topp 10-lista kort tid efter jag sammanställde UÅBL'05, och ni vet ju regeln - ny listan innebär ny UÅBL. 

Det andra skälet till uppdatering är att det smög sig in ett räknefel för en av alla filmer på min första UÅBL'05. Vinnaren "Batman begins" hade inte fått med poängen för alla listor. När jag uppdaterade kolumnen för summeringen missade jag att markera den raden där "Batman begins" stod på... Så faktum är att "Batman begins" vann, men den vann med stor marginal. Före Gustavs lista hade "Batman begins" 43 poäng och tvåan "brokeback Mountain" hade sina 34 poäng. Det var alltså inte så jämnt som det verkade. Sekretariatet ber om ursäkt.

Hur påverkade då Gustavs lista totallistan? Trots att han inte har med "Batman begins" på sin lista viner den mörke riddaren fortfarande (på 43 poäng) och därmed behövde jag inte ändra på bilderna till inlägget. Vi har dock en ny tvåa och Gustav har också sörjt för att en ny film fått plats på listan!

Måndag den 19:e januari2015, ursprungligt inlägg:
I lördags var det årsbästalistebonanza då en bunt härliga bloggare skrev om sina favoritfilmer från 2005. Tänk, hela tio år sedan. Det känns som länge sedan. Vi var hela nio stycken som deltog och vi tangerade därmed deltagarrekordet från 2008. När ska vi bryta wallen och dra ihop tvåsiffrigt antal bloggare för dessa blogathons?

Vad kan man då säga om filmåret 2005? Det är spretigt som attans mellan filmerna. Hur många olika filmer kan nämnas på nio stycken topp-10 listor egentligen? Ja åtminstone femtio stycken. Ingen film drog iväg i poängberäkningen. Faktum är att de två toppfilmerna hamnade på exakt samma poäng! Som alla vet är det antalet listor som räknas som första tie breaker, inte antal förstaplaceringar. Det är sedan gammal. Reglerna för de Ultimata ÅrsBästaListorna finns i ett väl bevakat kassavalv i Paris. De kan inte tampas med...

Tyckarna denna gång var lika många som Ringens brödraskap. Där var GandalfFrodoSamMerryPippinAragornBoromirLegolas och Gimli. Vi har fått in en outsider! Även Galadriel har lämnat in sin lista! Nytt rekord i antal listor!


Den ultimata topplistan innehåller inte bara engelskspråkiga filmer och där finns inte en enda komedi men väl både skräck och obehagliga situationer. Men nu har vi pratat intro länge nog. Här har ni listan! Uppdaterat med Gustavs poäng...

1. Batman begins (Christopher Nolan) 43 poäng (fem listor, en förstaplacering) (1)
2. The squid and the whale (Noah Baumbach) 38 poäng (sju listor, en förstaplacering) (3)
3. Brokeback Mountain (Ang Lee) 34 poäng (fyra listor, två förstaplaceringar) (2)
4. Sin City (Miller and Rodriguez) 24 poäng (fem listor, en tredjeplacering) (4)
5. The descent (Neil Marshall) 22 poäng (fyra listor, en fjärdeplacering (5)
6. Broken flowers (Jim Jarmusch) 19 poäng (tre listor, en tredjeplacering) (16)
7. Thank you for smoking (Jason Reitman) 18 poäng (tre listor, en förstaplacering) (6)
8. Hostel (Eli Roth) 18 poäng (två listor, en förstaplacering) (7)
8. A bittersweet life (Kim Jee-woon) 18 poäng (två listor, en förstaplacering) (7)
10. Match point (Woody Allen) 18 poäng (två listor, två andraplaceringar) (9)
12. Serenity (Joss Whedon) 15 poäng (två listor, en förstaplacering) (11)

Klicka på länkarna ovan vetja. Där får du läsa goda ord om filmerna.

Listan skapad söndagen den 18:e januari 2015.
Uppdaterade den 28:e februari 2015.

Hedersomnämnanden! V for vendetta och Paradise now fick varsin förstaplacering men hamnade trots det långt utanför listan.

Här kommer alla övriga filmer som nämndes på minst en lista i poängordning; Walk the line (2 listor), Grizzly man (2), Capote (4), War of the worlds (3), Me and you and everyone we know (2), V for vendetta (2), Good night and good luck (2), Le couperet (3), Aeon flux (2), Paradise now, Corpse bride, The 40 year old virgin (2), Wedding crashers, Cinderella man, Harsh times, A history of violence (2), Lady Vegeance, La moustasche, Antikörper, Hard candy, The constant gardener, The skeleton key, Winter passing, The lion the witch and the wardrobe (2), An unfinished life, The call of Cthulhu, Lemming, Kingdom of heaven (2), Tristam Shandy, Le marche de l'empereur, Sophie Scholl, Brick, Den bästa av mödrar, Mitt hjärtas förlorade slag, Mysterious skin, Noroi, Munich, King Kong, Madagascar, Fiendeland, Dark horse, Constantine, Reefer madness, Kocken.

Vilken plansch gillar du mest? Jag röstar nog för den fjärde i ordningen nedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar