fredag 27 februari 2015

Decennier - omstart inför 1990-taletSå var det dags för NÄST SISTA decenniet i mitt och Movies-Noir's stora Decennier-projekt. Nu ska vi se på filmer vi missat genom åren från 90-talet. Jag är fylld av förväntan inför detta eftersom jag håller 90-talet som ett mycket starkt decennium. Det var dessutom en tid med turbulens och omstörtande verksamhet i mitt liv. Studierna i Uppsala tog slut, jag började jobba, jag blev sambo, kul, och jag blev singel ett halvt decennium senare igen, nja. Livet kom emellan helt enkelt och jag såg inte många av de filmer som gick på bio, filmer som jag normalt sett kanske hade kunnat tänka mig att se. Det finns helt enkelt en hel del gott och blandat kvar för mig från 90-talet.

Jag kommer inte se filmerna i kronologisk ordning, nej, det blir mer tematisk ordning. Först blir det debutfilmer och tidigare verk, sedan följer vi Fripps Filmrevyer in i mörkret för lite skräckfilm, därefter tar vi oss an "de kändaste av kända regissörer". Efter det blir det episodfilm, dokumentär, animerat, polsk auteur och till sista asiatiskt. Det finns en hel del att behandla som du nu förstår.

Under fredagarna i månaden kommer jag och Movies-Noir tillsammans med vice-sheriffen Jojjenito ta oss an gemensamma filmer.  Under övriga dagar kör vi våra egna filmval som passar in i Decennier-projektet.

De gemensamma filmerna för 90-talet äro:
Fredagen den 6:e mars bloggar vi om Richard Linklaters första "riktiga" film "Slacker"
Fredagen den 13:e mars tar vi oss an Russell Crowe och Hugo Weaving i "Proof"
Fredagen den 20:e mars blir det dokumentärt värre med "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse"
Fredagen den 27:e mars avslutar vi det gemensamma med den japanske filmen "Kikujiro"

Jag tror mig fylla kalendern ganska rejält med 90-talsfilmer, men vi får väl se hur många jag får in. Kan det bli 24 stycken?

Detta ska bli skoj! Jag drar igång på torsdag! Du hänger väl med?

Hoppa också över och läs Movie-Noir's introduktionsinlägg för Decennier the 90's.


6 kommentarer:

 1. Som vanligt ska det bli spännande att se vilka filmer vi grävt fram. Känns som det kan bli ett starkt decennium. Sen får vi se om vi valt några vettiga gemensamma filmer också ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet redan att de gemensamma filmerna levererat bättre än för 80-talet för jag har hunnit se två av de fyra.

   Ska bli kul detta. Jag är nyfiken på vilka filmer du valt!

   Radera
  2. Har sett tre av de fyra gemensamma och ja, det blir ett högre medelbetyg än för 80-talet...

   Radera
 2. Sak som sagt bli intressant att se vad som dyker upp även om jag får lov att passa på de gemensamma filmerna den här gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättekul om du hänger med och kommenterar. Mer än så behövs inte...

   Jag hoppas på att kunna erbjuda en och annan känd film under luppen!

   Radera