onsdag 14 maj 2014

Neighbors (2014)Jimmy: Let's make a baby!
Paula: Yes, that will solve all our problems.

Den amerikanska komedin Neighbors har fått en sällsam svensk titel: Bad neighbours. Titeln "Bad neighbours" är något av en förolämpning för oss lättkränkta då filmbolaget uppenbarligen tror att de måste hjälpa oss med en förenkling som om vi vore korkade. Dessutom hjälper de oss "sinnessvaga" med den korrekta brittiska stavningen! Bisarrt.


Månadens filmspanarfilm valdes av Markus. Inför filmen frågade han vad jag förväntade mig från filmen. Mitt svar var en del garv men antagligen en taskig film. Och så blev det ungefär. Jag skrattade läppen av mig under vissa partier, men som helhet var filmen dels för ojämn, del för grund och ofokuserad för att kunna klassas som en bra modern komedi, likt Ted eller Forgetting Sarah Marshall för att nämna några.


en stor anledning till att jag fick mig några goda skratt under filmen var att jag inte sett dess trailer innan. Tydligen spoilas de flesta roliga scener i trailern. Fan vad jag hatar tailers som spoilar, dvs 99% av alla trailers nu för tiden. Jag lyckades vända bort blicken när de inför vår visning visade trailer för Godzilla som vi ska se ikväll (onsdag), men jag missade att titta bort när trailern till Seth MacFarlane's nya film A million ways to die in the west visades. En massa kul scener visades däri och jag förbannade tyst livets orättvisor...


Men åter till Neighbors. Humorn är ojämn men vissa "höjdare" finns (tänker på air bags...). Jag har inga specifika problem med Seth Rogen och Rose Byrne var mycket lustig i flera scener. De två passade mycket bra ihop. Jag gillade scenerna när de smider ränker mot grannarna. Samtidigt är historien svag. Den lilla strimma av sanning som de försökte sälja var väl att även uppvuxna småbarnsföräldrar ibland kan längta tillbaka till ungdomens ansvarslösa och glada dagar samt nattlånga fester.


Neighbors är ett bra exempel på film som retar upp den kristna högern i USA eller vad det nu är för maniacs som skrivit reviews på imdb. Över 78 % av betygsättarna ger filmen en 7:a eller högre i betyg på den tiogradiga skalan. Ändå är det nästan bara extremt negativa "user reviews" i den sektionen. Folk är upprörda över "the f-word" (no shit, tea party idiots), att det finns nakenhet, sex och rent generellt "slag under bältet"-humor helt enkelt. Denna reaktion är nästan skäl nog för att hylla denna film lite extra! Japp, likt favoriten Kevin Smith gillar jag en film mer om den retar folk och får ut "dem" ur sina hålor.


Kul film, men ganska risig i partier, så är det. Var det inte något sånt jag förväntade mig? Och precis det fick jag. Ibland skrattade jag så att det lät som en väsning, enligt min stolsgranne Markus, medan ibland satt man och undrade när Seth MacFarlane's nya film har premiär. Vissa partier var överdrivna och ändå kändes det som att de som helhet inte drog det till sin yttersta spets. De vill kanske både ha kakan och äta den, både spela safe och vara vågade samtidigt.


Neighbors kan jämföras som en svagare variant av en blandning av Old school och Project X. Ses på egen risk säger jag till alla som har lätt att få moralpanik!

Jag ger Neighbors tre oanvända kondomer av fem möjliga.

Betyg: 3/5
Kolla nu in vad mina filmspanarkollegor tyckte om de nya grannarna:
Har du inte sett den?-podden med Markus och Erik
Jojjenito
The nerd bird
Fiffis filmtajm
Rörliga bilder och tryckta ord


9 kommentarer:

 1. Skrev en kommentar som försvann så jag försöker igen.

  Jag önskar jag kunde såga filmen med förevändningen att jag fick moralpanik, att filmen borde ha hetat Bad Morals. Nu sågar jag den enbart för att den är rutten. Tråkigare men sant.

  Men du... Ger du filmen 3/5 eller 2/5? Det står en sak i texten, en i taggarna. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moralpanik tror jag! ;-)

   Aha, rättat taggen. Jo, jag gav faktiskt filmen en tvåa först, i huvudet, men sen läste jag alla moralpanikdrypande user reviews på imdb och då växte filmen i huvudet på mig.

   Ytterligare en sak som är lik Movie 43, en film som jag också tänkte ge en tvåa först, men den höjde jag pga av den roliga första sketchen, skratt ska värderas högt...

   Radera
 2. Jaha, är det du och jag som får stå ensamma i positivisthörnet idag? Nej, Cecilia tycks också ha funnit ljusglimtar. Och podpojkarna har jag inte lyssnat på än -- vi kanske till och med hamnar i majoritet :D

  Men jag håller förstås med om det du säger, för ojämn för att bli någon riktig höjdare. Lite kul att du nämner Forgetting... förresten, det är ju samma regissör vad jag kan se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte heller hunnit till deras snack om filmen. Det spoilas en massa om Game of Thrones först...

   Men jag tror bestämt att det nästan är vi som är i majoritet! Kul!

   Jag gillade humorn och tyckte att de flesta av skådisarna var bra i sina roller...

   Jodå, jag hade koll på att det är samma regissör som för Forgetting Sarah Marshall. Pratade om det före filmen med några, tror det var Markus och Johan.

   Radera
 3. Jag tror ni positiva är i majoritet, vilket känns helt obegripligt för mig. Jag skrattade inte en enda gång. Jag log när Rogen dansade vid ett tillfälle. Annars, urtråkig. Inte ens krockkuddarna hjälpte. Kanske om det varit pruttkuddar. ;)

  *pustar mina 3D-glasögon*

  SvaraRadera
  Svar
  1. "pustar"... gah. PUTSAR!

   Radera
  2. Jag skrattade till lite många gånger. Och jag skrattade så att jag nästan inte fick luft vid några gånger. Krockkuddarna var några bland de roligaste skämten. Jag var lyckligtvis inte spoilad då jag undvikit att se trailern. Däremot hade det INTE varit roligare med pruttkuddar... Jag såg din smiley, men vill vara extra tydlig. :)

   Radera
 4. Håller helt med dig om att storyn inte har så mycket att göra med varför man gillar den här filmen. Frats vs Family som koncept är inte så spännande, tvärtom ganska förutsägbart. Utan det är väl det komiska i ögonblicken som fick mig att garva. Någon djupare analys än så har jag inte kommit fram till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror helt enkel att jag tyckte det var en kul film enbart för att det var en kul film (För att göra parafras på en annan filmspanare...)

   Radera