söndag 25 januari 2015

Men, Women & Children (2014)


Jason Reitman har på kort tid blivit en favoritregissör för mig. "Thank you for smoking", "Juno" och "Up in the air" en en fantastisk inledning på en "direktörskarriär". Hans senaste film hade jag inte hört så mycket om. Gick den lite under radarn kanske? Det är filmen "Men, women and children" som handlar om män, kvinnor och barn. Specifikt i den uppkopplade och komplexa sociala medier-världen vi lever i idag.


Filmen handlar om hur vi nyttjar och uppslukas av fejjan, sms, internetporr, nätspelande och allt annat som finns ute på det farliga nätet. Dessa spörsmål tycker jag i alla fall är jättespännande. Det blev till och med samtalsämnet på fredagsfikat förra veckan. Hur ska föräldrar styra, kontrollera och skydda sina barn från ondskan på nätet? Eller ska vi det över huvud taget?


"Men, women and children" är begåvad med en hel drös skarpa skådisar. Här har vi Adam Sandler, Jennifer Garner, J K Simmons, Emma Thompson, Rosemarie DeWitt, Tori Black, Dennis Haysbert och en massa ungdomar som jag inte kände igen. Förutom stjärnskottet Kaitlyn Dever som vi såg som den trasiga tonåringen Jayden i "Short term 12". Här spelar hon Brandy en hårt kontrollerad dotter till Jennifer Garners Patricia. Mamman går varje vecka in och "tvättar" dotterns internet... Mamman skriver ut (!) alla sms och chattar. Garner är fullständigt vidrig i denna film. Nej, hennes karaktär. Jag antar att Garner själv faktiskt är riktigt bra. I alla fall på att spela vidrig. Var går gränsen? Hon påminner om den inskränkta och rädda figuren Kitty Farmer (Beth Grant) som vi träffade på i "Donnie Darko"...


På imdb definieras filmen som både komedi och drama, en dramakomedi alltså. Jag tycker nog att den är rolig i flera scener men den är i första han ett drama i mina ögon. Lite känslosam på sina håll och inte så lite tänkvärd. Jag gillar't. Den når inte upp till det bästa Reitman gjort men den är klart sevärd.

Jag ger "Men, women and children" tre starka kontrollbehov av fem möjliga (stark trea, nästan en fyra!).

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. Denna ligger ganska högt i min ska se lista så jag ber att få återkomma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket nöje. Jag ser fram emot din revy.

   Radera
 2. Har gått under min radar definitivt. På din recension låter den som en mellanfilm. Blir inte jätte-exalterad när du nämner Adam Sandler bland toppmannen :) Men verkar sevärd. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jag kunde göra dig uppmärksammad på den då. Den är bättre än en mellanfilm. Inte riktigt topp-10-värdig i min bok, men nära! Trean i betyg är inte medel, den ligger högre än medel.

   Radera
 3. Jason Reitman är intressant, men ingen favorit. Lite blandad kvalité än så länge. Dock håller jag ögonen på honom och denna gillade jag.

  Tycker filmen fångar vår tids stora problem vad gäller internet/kommunikation på ett slående sätt. Tycker helt klart den ska ha mer uppmärksamhet och det är en av hans bättre filmer.

  Har sett samtliga hans sex långfilmer än så länge och tycker han gjort tre bra och tre mindre bra (varav en dålig):

  Thank You for Smoking -4/5
  Men, Women & Children -4/5
  Up In the Air +3/5 till -4/5
  Labor Day 3/5
  Juno 3/5
  Young Adult 2/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag förstår hur du menar. Han är helt klart intressant i alla fall.

   Jag har inte sett Labor day än men övriga rankar jag så här:
   1. Up in the air
   2. Thank you for smoking
   3. Juno
   4. Men, women & children
   5. Young adult

   Radera