onsdag 28 januari 2015

Die Hard: With A Vengeance (1995)Den tredje filmen kom ytterligare fem år senare och nu har "the man upstairs" skakat om John McClane ordentligt. Holly har lämnat honom och ha är tillfälligt avstängd från sitt jobb. Denna gång är det åter igen tyska skurkar som bråkar, och John McTiernan står återigen bakom rodret. Man har nu ändrat lite i formlerna. Spelplan denna gång är hela Manhattan och John har fått "a partner in anti-crime". Det är bra att de tar konceptet vidare då ännu en film som följt den första filmens struktur hade blivit för mycket återupprepning. Bad-assen Samuel L Jackson ger via sin Zeus filmen en skön dynamik. Zeus och John gnabbas filmen igenom och det skojjas friskt med förutfattade meningar och stereotyper.

Man har också kunnat leka lite friare med McClane's persona och vi får en hel del karaktärsdriven humor som payoff från uppbyggnaden av karaktären under de två första filmerna. Det är också positivt att de förenklat ploten och att det åter igen handlar om ett bankrån, om än komplicerat. Jag gillar filmens tempo. Man har ju lånat lite från tv-serien "24" i det att McClane under stora delar av filmen måste kämpa mot klockan. Vid denna omtitt tyckte jag att hela filmen funkade bra. Den har en varm, orange, feeling och den är en riktigt bra uppföljare till första "Die Hard".


1. The bad guys

Efter den tråkiga skurken i tvåan återgick McTiernan till säkra marker - europeiska skurkar. Jeremy Irons spelar ju till och med Hans Grubers bror, Simon Gruber.

Simon says: En ganska bra skurk, men många steg efter Hans.

Jeremy Irons har inte en chans mot Alan Rickman.

The blonda bitchen Katya var en frisk fläkt. Hon som var så flink med kniven. Till sist hade Simon en henchman med tyskt utseende, Mathias Targo. Inte Karl men ändå ett bra försök. Och får applådera att det är europeiska skurkar, återigen tyskar. Najs.
2. The scam

Ett vanligt bankrån. Det är en bra scam. Genom att låtsas vara terrorister får de John att spela "decoy" och alla poliser åker runt och letar efter bomben på skolorna. Två flugor i en smäll. De hade också tänkt lura polisen att allt guldet hamnat på havets botten, men exakt hur de hade tänkt komma undan med allt guldet förblev dock lite skumt för mig. Men det är skit samma i en film som denna.


3. The location

Manhattan! Jo men det funkade ju ganska bra. Jag gillar't.


4. John's buddies

John och Zeus tvingas samarbeta och givetvis utvecklas detta till en riktigt skön buddie movie. Detta var ett nödvändigt steg framåt och en av filmens styrkor.

Men var är Al?5. Bugging John

Inga? Hade vi några karaktärer som John störde sig på? Han var lite retlig mot sin chef, men det var det lilla. Han var ju bakfull för tusan!


6. Something good

Det är tre scener som jag tänker på direkt. Dels är det när John går naken med skylt i Harlem! Haha, både kul och en bra set-up för hela filmen. En av filmens snyggaste actionscener är den när Katya smyger sig på vakten bakifrån nere vid bankvalvet. Najs! Den korta actionscenen i hissen då John tar ut tre skurkar var bra, nästan lite Bourne-vibb på den. Alltid dessa hissar!
7. Something bad

Jag vet vad ni tänker på... Surfning på lastbil i flodvågen inne i vattenledningen var ingen höjdare. Sen tycker jag att hela slutsekvensen inte riktigt känns som att den hänger ihop med resten av filmen. Det känns mer som något som hörde hemma i Renny Harlins "The long kiss goodnight".
Slutet hör inte ihop.
8. Trivia

"The sex scene between Jeremy Irons and Sam Phillips was added in at the last minute because John McTiernan knew that the film would get an R rating and he might as well put a sex scene in."

"Sean Connery was John McTiernan's very first choice for the role of Simon Gruber. He turned down the role, saying that he didn't want to play such a diabolical villain."

"Laurence Fishburne was the original choice to play Zeus Carver, but turned down the part. When he reconsidered the decision, Samuel L. Jackson was already cast." Det är inte konstigt att vi i publiken knappt kan hålla isär Fishbourne och Jackson...9. The quotes


John McClane: Yippie-kai-yay motherfucker.

Zeus: Yeah, Zeus! As in, father of Apollo? Mt. Olympus? Don't fuck with me or I'll shove a lightning bolt up your ass? Zeus! You got a problem with that?Betyg: 4/5

14 kommentarer:

 1. Bra att man hyrde Irons till den här. Även om han inte matchar Rickman, har han....nåt.
  Den här är en bra rackare, lite skön kontrast i och med att handlingen flyttas runt hela Manhattan.

  Dock har jag alltid tyckt att finalen borde ha skett där också. Din känsla om slutet är korrekt, det känns konstruerat och nästan inslängt av ren stress...
  Finalen helt klart filmens svagaste del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slutet svagast. Check.

   Jeremy Irons är ok som skurk. Jag hade gärna sett en bättre en här också.

   Vilka är actionfilmens bästa skurkar egentligen? Det finns en hel drös bra Bondskurkar men vilka i övrigt? Hans Gruber från ettan, The Joker från The Dark Knight... Vilka har vi mer?

   Radera
 2. Cyrus "the virus" från Con Air!
  Dart Vader förstås! (när han var som ondskefullast!)
  Anton Chigurg med frippan!
  Gary Oldman i Leon och 5 Elementet!
  Dårarna Travolta och Cage i Face Off!

  (okej inte actionrullar alla ovan kanske...men ändå!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Terminatorn från första Terminator
   T-1000 från andra Terminator

   Vill minnas att jag ändå tycker denna är svagare än tvåan och sluten har en stor del i det. Plus den kvinnliga "skurken". Båda dessa delar känns otroligt påklistrade. Bra score dock.

   Radera
  2. @Sofia, terminatorerna är förstås bra, om än i en litet annan genre.

   Aha, du gillade inte Sam Phillips? Hmmm, får anledning till att återkomma om det i sammanfattningsinlägget...

   Radera
 3. Håller med om att slutet är svagt annars gillar jag både den här och fyran bäst. Om jag inte missminner mig skrev manus till film 3 - 5 ej med Die hard i åtanke men gjordes om till att passa in i serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog också läst någonstans att manus till de senare filmerna är adapterade till att bli Die Hard-filmer. Men det är väl ok antar jag.

   Gillar 3:an och 4:an! Encroyable! Men vänta nu... Återkommer i sammanfattningen i den frågan!

   Radera
 4. Jag älskar Jeremy Irons röst. 5 plus till den! Jag kan banne mig se filmen enbart för att höra honom prata.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha. Var och en är sin egen lyckas smed. Jag kommer inte ihåg den som såååå speciell. Knarrig? Släpig? Brittisk? Syrlig? Jag vet det inte!

   Radera
  2. Tänk Scar i Lejonkungen ;)

   Radera
  3. Hade jag gärna gjort om jag bara hade sett den! :)

   (japp, med i Decennier the 90's)

   Radera
 5. Gillade denna redan första gången jag såg den och höll den högre än tvåan. Nu har jag inte sett den på länge, men det känns som den fortfarande är något bättre än tvåan.

  Jeremy Irons gillar jag och även om han inte når upp till Rickman-nivå här så är han mycket duglig.

  Håller med om att det var bra att komma med något nytt, inte begränsa sig till en mindre yta och att ta med en partner i SLJ. Deras samspel är klart bra.

  Die Hard: With a Vengeance är nog en svag fyra i min bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är vi helt eniga. Jag har alltid gillat denna. Trodde nog att den var den näst starkaste av de fem. Nu är den där någonstans, tvåa-trea...

   Radera