lördag 6 december 2014

The Goonies (1985)


The Goonies? The Goonies? Goonies överallt. Hur ofta refereras det inte till The Goonies? Men vad var det för film nu igen? En barnfilm? Eller var det den där Phoebe Cates klättrar upp ur poolen? Det var helt klart i alla fall att den passade in i mitt decennier-projekt!

Nu visade det sig att det var den där mini-Indiana Jones-filmen. Steven Spielberg står för storyn, Chris Columbus (som senare gjorde Harry Potter 1+2) skev manus, Richard Donner (Dödligt vapen-filmerna) regisserade och Spielberg-folket Kathleen Kennedy och Frank Marshall producerade. Filmen passade perfekt som sällskap på flyget över till Mexiko och Montezumas hämnd.

Sean Astin spelar liten astma-bror och en ung Josh Brolin den äldre brodern. Pojkarna hittar skattkarta, letar efter skatt, kämpar mot hemska skurkar och räddar hela byn. Som ett Indiana Jones-äventyr i miniformat med barn i huvudrollerna. Filmen utspelas i samma låtsasuniversum som Gremlins och ET. Skurkarna är lite snällare, småstäderna är lite mer idylliska och barnskådespelarna är lite mer enerverande.


I denna film är det kompisgängets lille tjockis som står för de mest utmattande inslagen. Han äter och skriker sig igenom hela filmen. Kan man acceptera honom så kan nog filmen vara till belåtenhet, men jag kunde inte med gaphalsen. Usch och fy. Även Sean Astin är enerverande med sitt eviga puffande på astmamedicinen. Den extremt jobbige ungen från andra Indiana Jones-filmen är också med här, Short round, eller vad hette han? Kompisgänget är dock inte helt kasst. Det är alltid kul att se Corey Feldman och i denna film är han som vanligt lustig. The Fratellis är givetvis också underhållande i några scener.

The Goonies tror jag verkligen är en film som behöver ett nostalgins skimmer över sig för att helt uppskattas. Och den har verkligen en skön stämning. Man känner direkt att det är en Steven Spielberg-film. Vibben finns där från första filmrutan. Det är också ett gott hantverk, herr Spielbergs hand syns i det mesta; familjen, småstaden, problemet som ska lösas. Spielberg är filmvärldens motsvarighet till Stephen King i bokvärlden. De två kan som inga andra måla upp den lilla amerikanska staden och dess invånare.

Men eftersom jag inte kan ta del av de nostalgiska känslorna för denna film föll den lite platt för mig. Lite för mycket skrikande barn helt enkelt. Det får bli två piratskatter av fem möjliga.

Betyg: 2/5


10 kommentarer:

 1. Troligen en av de värsta filmer jag vet. Har gett den två försök men aldrig klarat av att se den klart. En vidrig film och det står jag för. Jag blir faktiskt irriterad bara jag tänker på den.
  Å andra sidan kan man säga: "Filmitch get a life" ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag tänkte allt på dig lite när jag skrev min text. Jag misstänkte att detta inte skulle vara din favorit! Skrikande, ätande och jobbiga barn hela tiden... Nej inte bara några scener, hela filmen igenom! :-D

   Radera
 2. Hade inte heller sett filmen som liten och jag tror mycket ligger i det om man ska uppskatta filmen eller inte. Jag var inte heller direkt förtjust i den, även om den har den där äventyrligheten som uppskattas (när den görs bra).

  The Goonies är inte mer än en tvåa sett ur ett par vuxnas ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är här helt eniga, den är inte värd mer eller mindre än en tvåa. Då man ser den som vuxen.

   Radera
 3. Såg den i ungdomens dagar, men har även sett om den flera gånger sedan dess.
  Älskar den. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Nostalgitrippar med gamla filmer är det bästa!

   Radera
 4. Ajdå.
  Den här är jag lite småförtjust i annars. Kanske mest på grund av nostalgin från 80-talet...?

  Liknelsen med King är ju mycket bra spotat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Steffo. Men nej, delar inte förtjusningen. Unge som skriker och äter hela filmen igenom...? Usch.

   Radera
 5. Såg den också för bara ett par år sedan och därmed sans nostalgi. Eländigt... Det krävs starka nerver för att klara av den tjocke killen tror jag. Starkare än min i alla fall. Den var bara infantil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Vi är helt eniga om denna! Vidare till nästa projekt! :-)

   Radera