onsdag 24 december 2014

Kaze no tani no Naushika (1984)Japansk animé från Studio Ghibli har varit en frisk fläkt för mig under Decennier the 80s. Den tredje filmen från den kända studion var också deras första film. Nausicaä från Vindarnas dal heter den på svenska och Nausicaä of the Valley of the Wind på engelska. Filmen utspelas i en post-apokalyptisk värld efter det stora kriget, "de sju dagarna av eld. Naturen har gjort revolt mot de få människor som finns kvar och en giftig skog brer ut sig över världen. Vad människorna än försöker sig på kan de inte stoppa skogens utbredning som också försvaras av stora och extremt farliga skalbaggar kallade ohmu.

Filmen bygger på en manga om princessan Nausicaä och karaktären är löst byggd på en japansk folkhjälte "prinsessan som älskade insekter". Miljön i filmen är som en blandning av den i The road warrior och ökenplaneten Tatooine från Star Wars. Nausicaä är som en ädel samurai som kämpar mot de dårar som vill bruka våld mot skogen och ohmu. Det pågår också ett krig mellan två folk och denna konflikt skvalpar över till den lilla dal som Nausicaä kommer från, den med vinden.


Miljön är mycket bra tecknad, den är fantasieggande. Människorna är tecknade som om de vore tagna ur ett av de gamla Johan och Pellevin-albumen. De skulle annars kunna vara vikingar med tillhörande buskiga mustascher. I denna värld har människorna flygande skepp. Stora åbäken av tung metall. Luftskeppen påminner lite om steam punk om jag inte helt misstar mig.


Filmen har ett tydligt budskap med sitt miljöperspektiv och den är givetvis anti krig. Nausicaä är till en början en dödlig krigare men hon känner allt eftersom att det är fel väg att skjuta och spränga sig fram till fred. Hon visar också vad skogen egentligen gör och hon leder folket framåt då det gäller att hantera de arga skalbaggarna.


Jag gillade filmen men mer fokuserad på händelser och budskap vad den ändå inte lika stark som Tororo med sin magiska realism eller Grave of the fireflies med det sorgliga och personliga. Jag kan här tillägga att jag inte såg Nausicaä under ideala förhållanden och filmtitten blev uppdelad på tre sessioner.


Som första film från Studio Ghibli är detta ändå en mycket bra film. Studion har hela sju filmer (vara sex är av Miyazaki) med på imdb Top 250 och alla har medelbetyg på 8.0 eller mer:

Plats 36 med betyg 8.6 Spirited away (2001)
Plats 71 med betyg 8.5 Garve of the fireflies (1988)
Plats 72 med betyg 8.4 Princess Mononoke (1997)
Plats 129 med betyg 8.3 My neighbour Totoro (1988)
Plats 147 med betyg 8.2 Howl's moving castle (2004)
Plats 200 med betyg 8.2 Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)
Plats 230 med betyg 8.0 Castle in the sky (1986)

En imponerande uppvisning av publikens uppskattning!

Jag gillade Kaze no tani no Naushika och jag ger den tre arga röda ögon av fem möjliga.

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

 1. Blir inte så jättesugen på att se denna, men man borde kanske se de övriga anime på topp 250 som man inte sett någon dag. En gång i tiden hade jag sett samtliga filmer på topp 250, men på senare tid har det dykt upp en massa suspekta filmer (flera från Indien) vilket gjort att man tappat intresset ;)

  God Jul Henke!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och God Jul på dig med!

   Tycker verkligen att det kan vara värt att testa lite fler filmer från Ghibli. Det krävs lite lirkande men när man väl kommit in i världarna är det förnöjsamt!

   Radera