torsdag 11 december 2014

Fast Times at Ridgemont High (1982)Fast times at Ridgemont High måste vara en av de filmer som startade upp vågen av ungdomskomedier som resten av 80-talet översvämmades av. Manus är skrivet av en ung Cameron Crowe. Han är en favoritregissör/manusförfattare för filmer som Almost famous, Singles och Jerry Maguire. Detta var hans första jobb inom film och det var ett ganska dugligt första försök.

Vi får följa några ungdomar under sista året på high school tror jag. Ungdomar och ungdomar. Denna film lider av Hollywood-sjukan där 17-18-åringar spelas av skådespelare som alla är drygt 20 år. Det är en liten men tydlig skillnad i just det åldersspannet.

Filmen har en skön stämning och det är de vanliga problemen som avhandlas... Hur ska jag hitta en pojkvän/flickvän? Hur ska jag få sex? Vad ska jag göra med mitt liv? Detta kommer ältas i mången film under resten av åttiotalet, inte minst i en annan lysande regissör och manusförfattares filmer, John Hughes R.I.P.


En film som denna lever till stor del på sina rollfigurer. Jag gillar de flesta här. Judge Reinhold gjorde tydligen inte debut i Snuten i Hollywood. Han är filmens pelare. Jennifer Jason Leigh spelar hans yngre syster på ett föredömligt sätt. Detta var före hon drogs isär i Liftaren. Ray Walston gör ett minnesvärt porträtt som den strikte läraren Mr. Hand. Bästa karaktären är nog Mike, spelad av Robert Romanus. Vart tog han vägen sen? Men ojsan, vad kan man säga om Sean Penn? Brutal. Ouch, överspel...


Sen är det ju kul att "spotta" blivande kända skådisar i bi- och statistroller... Känner ni igen dessa fyra pojkar?


Filmens mest minnesvärda karaktär blir dock Phoebe Cates' Linda. Javisst - på grund av nakenheten! Jag såg ju inte denna film när jag växte upp, och jag undrade alltid varför "alla" var så hypade över Phoebe Cates... Visst, hon var ju gullig och så, lite "girl next door"-söt. Nu förstår jag bättre. Hennes poolscener och Brads våta dröm om henne som toppless gjorde säkert succé i mången pojkrum under åttiotalet. Resultatet av hennes scen blev nog en och annan utsliten vhs-kassett kan jag tänka mig. Här i filmen spelar hon den mer erfarna tjejen, tvärtom den bild jag hade fått om hennes persona. Man ska ju inte gå på utseendet allena! LOL.


Kul att ha sett denna klassiker. Berörde den mig idag? Inte lika mycket som den antagligen gjort för alla dessa år sedan. Vidare till nästa "blind spot"...

Jag ger Fast times at Ridgemont High två hallongelé-godisar av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Skrytrutan med lista över musikartister underst på filmaffischen är så rolig, ett tidsdokument gott som något...


8 kommentarer:

 1. Den här 80-talarn kanske vi bör bevara till eftervärlden som en rulle där just framtida skådisnamn gjorde sina första trevande försök...?
  Nån annan anledning till att komma ihåg den kan jag nog inte komma på... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yeah, right...

   Misstänker att det kanske ligger en gammal och mycket utsliten vhs-kassett någonstans på vinden hemma hos Flmr...? ;-)

   Radera
 2. Jag såg den aldrig som "ung", men har ändå sett den ett antal gånger de senaste tio-femton åren. Det är främst den sköna, oskuldsfulla och lekfulla stilen jag gillar. Och så är det ju en av de allra första (och bästa) ungdomsfilmerna från 80-talet.

  Fast Times at Ridgemont High är en given film i genren och i mina ögon minst en svag fyra i betyg.

  Förresten, kan mycket väl tänka mig att Kevin Kline fick upp ögonen för och blev förtrollad av Phoebe Cates här eftersom de gifte sig några år senare och än idag är gifta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Den är inte helt fel, men jag gillar fortfarande flera av de jag såg på 80-talet mer. Denna kanske kan växa vid en omtitt dock! :)

   Radera
 3. Mjae fann den lite trist och tramsig finns bättre 80-tals tonårsfilmer. Håller med om ditt betyg. En orsak kan också vara att C.C inte är ngn större favorit hos mig (visste faktiskt inte att han skrivit denna film tills nu) ingen av de tre filmerna du nämner är jag speciellt förtjust i

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller också med om mitt betyg! Dvs, det har inte ändrats de senaste dagarna... LOL.

   Gillar John Hughes mer än CC? Me too, buddy, me too.

   Radera
 4. Jag blev ju som sagt i likhet med Movies-Noir också positivt överraskad av Fast Times. Och alla birollerna förstås... Men det är klart -- om man håller John Hughes ungdomsfilmer högt har den nog svårt att tävla mot det.

  Och vad hände med Robert Romanus? Bland annat det här:
  https://bilderord.wordpress.com/2012/02/04/the-resurrected-1992/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna var helt ok, men går inte att jämföra med 80-talare som är förstärkta med nostalgikryddan.

   Kul, ska hoppa över och kolla vad det är för film du skrivit om...

   Radera