tisdag 28 augusti 2012

Filmspanarna Tema #2: KnarkPå senaste träffen med Filmspanarna bestämdes att nästa tema skulle bli "Knark". Jag tänkte direkt på den där knarkfilmen som jag aldrig sett, den som måste ses enligt många filmvetare, Darren Aronofskys Requiem for a dream. Jag bestämde att den skulle bli min film för Filmspanarnas blogathon. Men ack jag fann inte inspiration att sätta mig ner och se den. Istället blir det en topp-tio-lista. Det är ju aldrig fel med en topplista. Sånt gillar vi.

Här kommer alltså min topplista av filmer som handlar om knark på ett eller annat sätt. Filmerna på plats 10-6 handlar om knark mer eller mindre tydligt, eller har knark som viktig del av handlingen. De fem högsta platserna har jag vikt åt filmer som har knarkare i huvudrollen, där det faktum att de är knarkare är av central betydelse för filmen...

Lämplig musik att lyssna på när du läser listan, Neil Young med låten No more.


10. Apocalypse now
Den udda fågeln på denna lista. Apocalypse now handlar kanske inte till synes om knarket, men i mitt huvud är det en av de mest "knarkiga" filmer jag sett. Jag var tvungen att ta med den på listan.


9. True romance
Antagligen bästa filmen på listan, men den kommer på en blygsam nionde plats för att den har sååå mycket mer än knarkhistorien i sig. Tarantinos första film som till synes handlar om hur Clarence och Alabama snattar en resväska med knark av maffian. Finns det ett bättre par än Clarence och Alabama i hela filmvärlden? Jag älskar mycket med denna film, bland annat scenen där Eliot Blitzer (Bronson Pinchot) stoppas av trafikpolisen med hela ansiktet täckt av kokain.


8. Scarface
Scarface var den första film jag tänkte på då jag skulle skapa denna lista. Den gav mig ärr för livet då jag såg den som liten. Al Pacino spelar över som bara han kan göra. Scarface är inte en bra film egentligen, men på denna lista är den given. The world is yours.


7. Traffic
Steven Soderbergh's Traffic från 2000 är listans samvetsval. Storfilmen som visar upp den komplexa mångfacetterade problematiken med knarket i Staterna. Ett seriös och tungt drama. En mycket potent film. En favorit.


6. Pulp fiction
Tarantinos tredje film handlar om mycket men den hade inte varit vad den är utan scenerna med Travolta och Uma Turman. Adrenalinsprutan i hjärtat, baby!


5. The Big Lebowski
Kan man göra en lista om knarket utan att ta med The dude? Nej.


4. Fear and loathing in Las Vegas
Säga vad man vill om Johnny Depp. Han verkar vara hög då han väljer filmer nu för tiden, men hans val av denna film kan man inte klandra honom för. Han spelar sin idol och vän med en förträfflighet som får en att undra vad han sysslar med på sin fritid. Benicio del Toro gör också en jäklarns bra prestation i filmen.


3. Bad Lieutenant: Port of call New Orleans
Listans överraskning kanske? Nic Cage är intensivt närvarande som den knarkade polisen Terence McDonagh i Werner Herzogs underskattade film från 2009. Lysande! Mr. Cage, du är förlåten för dina filmiska synder.


2. Withnail and I
På plats två, eller ska jag kalla platsen "den andra förstaplatsen" kommer Withnail and I. Detta är kultklassikern från 1987 som är den roligaste icke-komedin jag någonsin sett. Richard E. Grant och Paul McGann briljerar i huvudrollerna som Withnail och I, två arbetslösa skådespelare som drar runt i London och på den engelska landsbygden i dimmiga äventyr. Richard E. Grant som inte tål alkohol drack sig full under inspelningen för att helt kunna sätta sig in i karaktären. Han lyckades.


1. Less than zero
Vid närmare eftertanke var det inte svårt att välja film till förstaplatsen på denna lista, Knarkfilmer. Robert Downey Jr, Jami Gertz och Andrew McCarthy som Julian, Blair och Clady i filmatiseringen av Bret Easton Ellis svarta roman. Tillika från 1987, filmåret som intog de två högsta platserna. James Spader är superb som knarklangaren Rip. Robert Downey Jr spelar så bra att man kunde tro att han spelade sig själv. Det gjorde han kanske också.


Andra filmer som jag övervägde:
 • Almost famous ("I am a golden god")
 • 24 hour party people (Jag gillade inte filmen så mycket, men mycket knark var det)
 • Thirteen (bra film om unga tjejer i LA, de är typ 13 år.)
 • Limitless (knark som gör dig oövervinnlig? Gör inte allt knark det?)
 • Easy rider (The godfather of all knarkfilmer) 
 • The guard (en kul liten detalj om knarksmuggling in mot den irländska kusten)Jag kan inte hålla mig från att utnämna den mest överskattade knarkfilmen: Trainspotting
Detta är en allmänt omtyckt (?) film. Jag fann den "oändligt dålig". Det är alltid intressant att dissa kända filmer. Folks reaktioner är så olika. När jag uttrycker att jag inte gillar en välkänd film får jag ofta en av två reaktioner. En del tycker att jag har helt rätt. De kan till och med känna lättnad av att någon säger som det är. Då känner jag mig ljuvlig. Att vågat ta bladet från munnen.
Den andra reaktionen som jag kan möta är ilska eller bestörtning. Det var något i den riktningen jag mötte när jag och Jessica kort pratade om min lista före dess postning. Hon tycker ju att den är "oändligt bra". Där ser man på. Men jag tror vi alla kan vara överrens om att det är bra att ha starka åsikter om film, som Erik på Har du inte sett den? säger så är det bättre att tycka rejält mycket eller lite om en film, inte bara säga "ok" eller "medel" i alla lägen. Eller hur killar? ;-)
Trainspotting är en upprörande misär i mina ögon. Den ger mig intet. Jag tror inte att det är svårt att göra äckliga, upprörande filmer. Det är bara att göra dem sådana. Jag diskuterade frågan med juryn på Filmfestivalen 2002. Då handlade det om filmen Irreversible. Den filmen är också upprörande och äcklig. Frågan var om den var bra? Var den stor filmkonst? Det var en mycket intressant diskussion. Till slut gav juryn sin dom och den franska filmen vann bronshästen som bästa film. Men som sagt det är ingen självklarhet att filmen är bra bara för att den är hemsk.

Ok, nog. Skriv gärna långa och vältaliga inlägg om min lista i kommentarsfältet nedan. Sedan kan du ju kila över och se vad de andra i Filmspanarna har kokat ihop på detta tema:

Fiffis filmtajm och länklista till alla inlägg i detta blogathon.
Jojjenito
Har du inte sett den?
The Velvet Café
ExceptFear
Rörliga bilder och tryckta ord
Filmitch
Filmparadiset
Flmr
Flickorna Första posten Andra posten

21 kommentarer:

 1. Alltid kul med listor!

  @Apocalypse Now: Håller helt med om att det är en av de knarkigaste filmerna även jag har upplevt. Jag känner mig alltid rejält tung på slutet, som om jag vandrar i tjock kvicksand. Men en bra film och upplevelse. :)

  @True Romance: En film som tidigt dyker upp när jag tänker på knark också. Nyss avlidne Tony Scott och Quentin Tarantino var en intressant kombination och den fungerar ju bra också. Brad Pitts karaktär var ju för övrigt inspirationen till filmen Pineapple Express.

  @Traffic: Skämskudden fram här eftersom jag aldrig har sett denna hyllade film (eller såg halva när den kom och blev sedan för trött). Jag borde gilla den - mest för att det är en film med ämne och teknik som brukar tilltala mig. Det här är filmen jag skulle sett och skrivit om ifall jag hade valt att skriva om annat i mitt inlägg...

  @Bad Lieutenant Port of Call New Orleans: Jag blev positivt överraskad när den här filmen kom, trots att jag även tyckte att den var väldigt seg. Nicolas Cage briljerar och filmen har några fantastiska, skumma ögonblick av briljans (breakdance!!!). Jag föredrar nog faktiskt den här före Ferrara/Keitels version av Bad Lieutenant.

  @Withnail and I & Less Than Zero: Två filmer jag knappt varit medveten om, men du gjorde mig nyfiken på båda. Nu gäller det att jag spetsar min beslutsamhet och ser dem, för det är få saker som går upp emot bortglömda filmer som är sevärda!

  @Trainspotting: Danny Boyle är en jävligt bra regissör enligt mig och de flesta brukar ju ranka denna som hans mästerverk. Jag varken hatade eller älskade filmen då den inte gick hem helt, men glänste vissa stunder.

  Jag behöver se om den, men jag verkar vara ganska ensam om att inte ha blivit så omskakad av den då jag snarare tyckte att den romantiserade drogmissbruket stundtals. De flesta skruvar på sig när jag säger det. Jag tyckte att hallucinationerna var så häftiga att de snarare uppmuntrade till droger, men ska väl se om den någon dag.

  Filmens styrka är väl annars mest soundtracket, som alltid med Boyles filmer. Den får nog en svag 7/10 av mig i nuläget. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för intressant svar. Jimmy, jag tror att du har en perfekt trio framför dig. Hmmm, vilken ordning ska det va? Kanske börja med Less than zero, följa upp med Traffic och avsluta med Withnail and I? Wow, vilken filmkväll! Nej, kanske för tungt? Jo, men tre kvällar i rad skulle det funka!

   Radera
 2. Kul med en tio-i-topp-lista. Har inte sett alla på den (ingen av dina fem i topp) och de jag sett ligger rätt långt tillbaka i tiden så jag har i ärlighetens namn lite svårt att kommentera. Limitless såg jag förra året. Har för mig att jag gav den 3,5/5 eller nåt sånt. Tyckte nog bättre om den än de flesta andra. Väldigt underhållande.
  Angående Trainspotting så borde jag verkligens se den igen. Det är alltför länge sen jag såg den för att jag ska kunna argumentera vettigt för min sak. Men jag minns den absolut inte som glorifierande. Toalettscenen var omtumlande. Och eländigt var det. Men så är jag också en fan av elände, i alla fall om det kommer från UK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, då bjuder jag med glädje på några filmtips till dig också Jessica!

   PS, jag vet inte vilket elände jag gillar minst, det från England eller det från Sverige...

   Radera
 3. Jag älskar Bronson Pinchot.
  Jag älskar Iron Man-Robert.
  Jag älskar James Spader (av nån oförklarlig anledning).
  Jag älskar Trainspotting.

  Jag känner mig inte ljuvlig nu men det gör inget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Check.
   Check. RDJr är fanimej en av de bästa, topp-5.
   Check. Pga Boston Legal? Japp.
   Nä.
   Ljuvlig. :-D

   Radera
 4. Haha, skön inledande bild och kul lista. Din förstaplats hade jag totalt missat men eftersom Robban är med där måste jag ju undra om inte A Scanner Darkly var aktuell för omnämnande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg A scanner darkly sömndrucken och överlastad på filmfestivalen för många år sedan så jag är inget tillförlitligt vittne i frågan...

   Radera
 5. Listor gillar jag det vet du. Har sett alla filmerna fram t.om nr 5 sedan blev det mediaöken. Tackar för tipsen.
  Naturligtvis håller jag inte med dig när det kommer till Trainspotting (som har en kommande plats i ALIM temat) Upprörd över din åsikt blir jag inte. Däremot intresserad över hur olika vi troligtvis tolkar filmen. Får bli diskussionsämne för en framtida Filmspanarträff :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yipeee för propositionen om diskussion IRL på framtida Filmspanarträff. Suck för att jag då måste se om filmen för att kunna föra mig bland folk om det kommer till just diskussion om den...

   Radera
 6. Bra spann på listan! Här hittar man ju lite allt möjligt! Som sagt...tänk vad "vanligt" Hollywood har gjort knarket... (och lyllo mig som faktiskt sett de flesta...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka av filmerna på min lista gillar du mest? Och vilka egna titlar skulle du addera? Alltid kul med lite nya titlar att beakta...

   Radera
  2. Att ta med "Apocalypse" är genialt! Här kan man verkligen snacka om att knarket hela tiden ligger som en matta över allt som händer...
   "Fear and Loathing.." har ett par underbara scener med Depp och del Toro som bara det nästan gör värt hela titten...
   "Less than zero" är ju en finfin gammal nästan bortglömd pärla, svart som natten i storyn...läste lite Easton Ellis i yngre dar...han kör inte med positiva grejer direkt den snubben...och visst saknar man McCarthy!??!

   Andra filmer att spana på i knarkvärlden skulle ju kunna vara tex: "American Gangster" (även om Ridley Scott verkar regissera lite på halvfart), "Blow" med Deppen (såg jag att Film4fucksake hade plockat upp) och kanske "Vi barn från Banhof Zoo" (superdeppigt som jag bara sett en gång..inget munter historia det inte...)

   Radera
  3. LOL, Less than zero är verkligen bortglömd. Den var så bortglömd den kunde vara när jag en dag upptäckte att någon "kompis" måste glömt lämna tillbaka dvd'n. Jag fick köpa den en gång till. Nä, lånar ut filmer inte så mycket längre.

   Har inte sett den trion, men AG är väl någonstans på listan och BZ har ju musik av Bowie om jag inte missminner mig helt.

   Radera
 7. Helt rätt att ha 'Less Then Zero' på förstaplatsen.

  En av mina favoritskådisar (RDJ) i en film skriven av en av mina favoritförfattare. Mumma för själen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Vi tänker lika där. Måste vara bra.

   Radera
 8. Trainspotting "oändligt dålig"? Det börjar bli tjatigt och det är förhoppningsvis sista gången jag använder det uttryck som du myntade men HERREGUD...

  What's Up Doc with Henkes head?!?! ;)

  Förutom att Apocalypse Now är knarkig är det dessutom en av världens bästa filmer och den klart bästa filmen på din lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ouch, det sved kommande från en filmspanarbroder som du. Jag vet inte vad det är för fel på mitt huvud. Det måste vara något som hände 2008.

   Radera
 9. Vänta, har Erik sagt att man ska starka åsikter om en film? Menar du samma Erik som tyckte Apollo 18 och Chernobyl Diaries var helt okej? =)

  Bra samling av knarkfilmer! Många klassiker, älskar Fear and loathing in Las Vegas och har sett den hur många gånger som helst. Men glömer alltid va den handlar om.

  SvaraRadera