söndag 7 december 2014

Blue Velvet (1986)


Blue velvet. Varför har jag väntat så länge med att se dig? Hade det inte varit mycket bättre om jag sett dig när du var ny och färsk, på 80-talet? Nu har du legat och väntat och väntat och väntat. Jag hade ju till och med köpt dig i en exklusiv samlarutgåva med sammet på omslaget. Varför har jag inte sett dig? Nu hade uppenbarligen tiden sprungit dig förbi. I jämförelse med moderna thrillers står du dig slätt. Dina skådespelare imponerar inte. Agent Cooper var speciellt underväldigande. Dina inledningsscener är som tagna från högen av bortklippta scener ur Eraserhead. Dialogen är knackig och flödet i filmen är stapplande. Du höjer på ögonbrynen och ser förvånad ut? Lysande skådespelare? Du menar kanske överspelet av Dennis Hopper och Isabella Rossellini? Ok, jag kan kanske ge dig Frank Booth som en bra karaktär, men Dorothy Vallens var inte "solid". Nej, du, jag skyller inte på dig. Du är vad du är. Det är mig det är fel på. "It's not you, it's me." Tiden var en gång mogen, men jag irrade då och får nu för det betala. Chansen rann mellan mina fingrar. Jag tittade på dig för sent. Glimret hade falnat och kvar var bara en skärva av den film som jag trodde mig få se.

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. Finfin text men jag var bombsäker på att få se ett betydligt lägre betyg på slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är inte dålig men det känns som att de flesta talar om filmen som ett 5/5-mästerverk och den nivån kom min upplevelse inte alls upp i. Mästerverksstämpeln försvann framför allt i inledningen av filmen där dialog och skådespelarinsatser var rent ut sagt amatörmässiga. Där begränsades filmens betyg för mig.

   Radera
 2. En trea är inte så dåligt trots allt, men jag förstår att förväntningarna var höga. Är själv inget jättefan av filmen, men så såg jag den inte heller när det begav sig. Vet inte om det hade gjort någon skillnad, men visst, man blev väl kanske lite förblindad av Twin Peaks och allt runt omkring på den tiden...

  Lynch är en minst sagt ojämn regissör, men han har sin stil som jag uppskattar när han får till det.

  Mina tankar kring Blue Velvet när jag såg den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar ha ungefär samma bild av filmerna. Dennis Hopper är filmens behållning. Övriga delar var mindre imponerande än vad jag förväntat mig. Damn, dessa förväntningar! ;-)

   Radera
 3. Förstår och håller med dig i dina känslor troligen hade jag tyckt något liknande om jag sett filmen idag. Såg denna nnär det begav sig och blev helt blown away. Vill minnas den den då delade upp recensenterna i två läger det var antingen etta eller femma i betyg. Det är nog efter Twin peaks filmen fått en viss upprättelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det blev varken etta eller femma. Lynch är ojämn men allt som oftast intressant. Har inte sett Twin peaks filmen än.

   Radera