söndag 28 december 2014

Raising Arizona (1987)Bröderna Coen är personliga favoriter men de är lite ojämna och man kan inte säga att de är en garanti för helt lyckade filmer. Raising Arizona är deras andra långfilm av sexton (till dags dato). Jag har sett femton av deras filmer i och med denna. Vem vet, Decennier the 90's kan kanske komplettera den sista undflyende filmen för mig...

Raising Arizona var en svår film. Den var som en berg- och dalbana. Vissa delar är jättebra men andra är farsartade och bara jobbiga. Holly Hunter var jättebra och hon spelade sin Ed med ett härligt allvar hela filmen igenom. Nic Cage var också bra som HI. Deras kärlekshistoria förtjänade kanske en något mer seriös behandling? Men allt eftersom jag ser filmen känner jag att så länge bröderna Coen inte tar denna film på allvar, varför skulle jag göra det?


Flera av de "komiska" delarna, jag vill kalla dem farsartade fånerierna, är helt usla. John Goodman och William Forsythe som bröderna Snoats är inte välkomna att stanna över i mitt gästrum. Man kan kanske tänka sig att ett frö till karaktären The Dude lades här men det hjälper inte.


Jag förstår inte heller riktigt vilken genre filmen är i. Är detta en renodlad komedi? Varför då den så seriösa tonen? Ska jag ta denna för en tidigare version av A serious man? Men ack, då kan jag bara tycka att Raising Arizona inte alls är lyckad. Är det en mer renodlad komedi kanske? Den påminner faktiskt ganska mycket om crime-komedin Burn after reading. Fast med sämre karaktärer, tristare manus och mindre kul setting. Frances McDermond var däremot såklart en höjdpunkt, i denna också.


Ok, allt är inte neggigt. Du tror kanske att jag hatade denna film. Nej då, jag satt nog och log en hel del där i soffan, men man har ju också tämligen högt ställda förväntningar på brödernas filmkonst. Detta är och förblir en "minor Coens" för mig. Jag tror att bröderna håller med mig. De ser den nog som en klackspark. Filmen är helt klart på den undre halvan av deras högklassiska "back catalogue". Någonstans hade jag en fantasi om att skriva revyer för alla deras filmer. Vi får väl se om det blir av...

Jag ger Raising Arizona tre "mugshots" av fem möjliga.

Betyg (2014): 3/5

Våren 2023 sågs filmen om för Shinypodden säsong 13 Coen del 2. Denna gång fann jag filmen mestadels tråkig, och jag gav den en stark etta! Lyssna på podden här.

Betyg (2023): 1+/5

10 kommentarer:

 1. Har också haft en fundering på att skriva om brödernas alla filmer - har sett de flesta men lite färre än du. Den här var länge sedan jag såg men mitt minne av filmen är positivt det var nog denna som gjorde att jag fick upp ögonen för Coens.
  Håller med om att bröderna var jobbiga de skrek hela tiden vad jag minns och var bara jobbiga.
  Filmen har en hel del scener jag fann minnesvärda då. Blöj"Inköpet", den darrade kaninen, kidnappningen och den sista drömmen. Det blir en omtitt så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag ska nog försöka skriva om alla någon vacker dag...

   Jag gillade H's uppvaktning av Ed från mug shot stationen. Han var verkligen enträgen. Kidnappningen var kul. Barnens far, Nathan Arizona Sr, var otroligt rolig - en scene stealer. Middagen med HI's chef och familj var hejdlös (påminde lite om Las Vegas Vacation). Kommer inte ihåg fler just nu.

   Man huntern och de smutsiga bröderna var de delar som drog ner en del.

   Radera
 2. Själv har jag inte sett tre av deras filmer från 2000-talet, samtliga komedier. Det är av en anledning. Tycker nämligen deras komedier är klart svagare än deras thrillers. Och denna film är den sämsta. Blev mycket överraskad av ditt betyg då det inte kunde bli annat än en tvåa när man läser texten (förutom sista raderna). Minns den bara som dålig och jobbig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser nu i efterhand att texten är för negativ. På något sätt antar jag att alla känner styrkorna; miljöerna, stämningen, den svarta humorn, de hysteriska karaktärerna. Det var bara det att jag såg denna film som en kandidat för en stark fyra eller en femma till och med... Jag gillade den, men den var förtvivlat ojämn.

   Radera
 3. Inte alls minor Coen i min bok, snarare en av de majors... Men det kan förstås hänga ihop med att det var den första av deras filmer jag någonsin såg (kanske också en anledning till att jag generellt är svagare för deras komedier än deras thriller)?

  Jag har inga problem med att ta HI och Eds relation på allvar samtidigt som filmen också innehåller mer surrealistiskt farsartade delar. Synd att du upplevde den så ojämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå att om man till fullo embracar galenskapen i filmen att den kan segla upp till en humungus stor film.

   Jag gillade HI och Eds relation och skulle velat se mer om den istället för fånerierna.

   Radera
 4. Jag har faktiskt sett alla Coens. Den som jag minns sämst är just Arizona Junior. Det var evigheter jag såg den. Det får bil en omtitt vid tillfälle. Minns den ändå som klart sevärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, denna film är verkligen en vattendelare. Hur var deras re-make på den där Alec Guinness-filmen? The Ladykillers? Inte så bra va? Det enda jag kommer ihåg från den var en orolig mage så om man inte går igång på pruttskämt var den inte så mycket att ha. Men det är klart, det finns de som gillar't det också.

   Radera
  2. Ah. The Ladykillers. Ingen höjdare. Stefan & Krister-buskis. Jag såg den faktiskt i sommar men har inte lyckats klämma ur mig en recension. Säger väl en del.

   Vill bara förtydliga att jag tyckte Arizona Junior var sevärd och bra men att jag inte minns så mycket av den eftersom det var länge sen jag såg den.

   Radera
  3. Men du klämmer väl ur dig en till slut? Alla sedda filmer! eller hur? :-)

   Radera