måndag 22 december 2014

The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)Jädrans vilken dålig film detta var. Och gudars vilken besvikelse den blev trots att jag hade låga förväntningar! Var ska jag börja?

Same old story

Det känns som att filmen tar sig extremt stora friheter med handlingen från boken. Men det är inte det som gör filmen dålig. Det var 30-35 år sedan jag läste boken så jag vet inte hur mycket våld filmen gör på originalmaterialet. Internet kan säkert reda ut den frågan för den som undrar.


Det känns också som att alla karaktärer i hela filmen var extremt tunna och totalt okomplexa. Men det är inte heller det som gör filmen så dålig då ingen av filmerna i dessa två trilogier direkt lever på fina eller djupa karaktärsstudier.

Ett episkt misslyckande

Nej, det stora problemet är att denna film försöker spela på exakt det som gjorde de tidigare filmerna om Midgård bra, och misslyckas totalt. Peter Jacksons Midgård-filmer fungerar som bäst när man ser dem som de gravallvarliga epos de är. Det var ett stort problem när första Hobbit-filmen introducerade farsens äckliga lyteskomik i Midgård. Detta rättades upp någorlunda i uppföljaren. Men Jacksons "bread and butter" i alla dessa filmer är när det är mäktigt. Slagen ska vara imponerande, hjältarna ska vara hjältar och allt ska vara svart eller vitt.


The Hobbit: The Battle of the Five Armies försöker så förtvivlat att vara mäktig men jag kände inget av det i denna film. Sagan om ringen-trilogin hade alla partier då denna känsla infann sig. Men nu funkar det inte längre. Jackson har malt på för länge. Det funkar framför allt inte då dessa töntiga, rapande och pruttande dvärgar helt plötsligt presenteras som "bad asses". Det funkar inte med en helt känslomässigt ogrundad kärlekshistoria mellan alvtjejen Tauriel och en av töntarna.


Denna sista och tredje film om Bilbos resa täcker in de sex sista kapitlen av den korta boken och stora delar av filmen ägnas åt slaget som givit filmen dess namn. Det är dvärgar, alver och människor mot två orch-arméer. Denna (stora) del av filmen blir tjatig och helt ointressant då Jackson inte lyckas visa slaget som realistiskt eller intressant. Som i all actionfilm måste man kunna se fajterna som tillräckligt realistiska för att kunna uppleva spänning eller upphetsning över vad som sker på duken. I detta fall är det bara scen på scen där de korta töntarna och de ståtliga alverna till synes helt utan fara slåss mot myllrande horder av orcher. Även om vissa slag i den första trilogin inte var perfekta fick man oftast en känsla över parternas styrkor och svagheter, deras strategiska positioner och rörelser samt en känsla för hjältarnas positioner i slaget. Allt detta görs på ett fruktansvärt dålig sätt i denna film och eftersom i princip hela filmen bygger på detta slag faller hela filmen.

En film helt utan "stakes"

När det ser som mörkast ut för de allierade väljer Thorin och hans tolv glada och pruttade töntar att rusa ut ur berget och då vänder hela slaget? Obegripligt. Tretton dvärgar mot några tusen orcher? Senare när ännu en orch-armé anlänt och slaget verkar förlorat igen vänder allt på grund av några örnar och en björn (ha, där var Mikael Persbrant med i 5 sekunder, bokstavligen 5 sekunder). Blir liksom inte spännande när det uppenbarligen inte har betydelse vad som händer på duken. De goda vinner ändå. Oh my, what have you done to fantasy, Game of Thrones?Man borde kanske kunnat hänga upp sitt intresse på de personliga fajterna mellan Thorin och den vite orchen, eller Legolas mot sin orch? Men de fajterna var värre än Rocky Balboas i och med att de pucklade på varandra in absurdum utan att någon blev skadad. De scenerna blev lika intressanta som att på avstånd se någon annan spela dataspel.

Ljusglimtarna

Det enda som var bra med filmen var de lugnare scenerna med Bilbo. Martin Freeman gör en heroisk insats men har tyvärr ingen hjälp från Jackson. Så otroligt få scener med Bilbo för en film på nästan 2,5 timmar. Hela trilogin handlade ju för tusan om honom, varför då inte ha med honom i sista filmen?


En cool grej var dvärgarnas stridsteknik med sköldarna, när de ställde sig i försvarsställning.

Jag gillade också de fyra sekunder när Bilbo hade på sig ringen och man såg alver strida mot orcher i "drömvärlden". Alverna var som vita änglar och orcherna var svarta bestar. Mycket effektfullt.


Missed opportunities

Men det mesta i denna film var inte bra nog. En missad opportunity var Galadriel, Elrond och Saurmans fajt mot ringvålnaderna och Sauron uppe i den där steniga ruinen. Galadriels scen borde varit mäktig som tusan men den blev otroligt nog inte bra den heller. Scenen var för kort och man fick inte känsla för vilka regler som gällde i fajten. Hur och varför försvann alla ringvålnaderna efter först kommit tillbaka oavsett vad de tre goda gjorde? Hur och varför flög Sauron iväg? Ska man bara för att det är fantasy helt få skita i att göra sitt arbete ordentligt, Peter Jackson?


Till sist, om man nu vill satsa allt sitt krut på mäktiga och känslosamma scener varför i hela friden slänga in scen efter scen med skrikande och gråtande krymplingar, kvinnor och barn. Det blev så tjatigt med dessa skrikande massor att jag till slut önskade att orcherna skulle komma och göra så att det blev tyst.

Med tanke på resurser, grundmaterial och att detta var sjätte och sista (?) filmen om en älskad värld var detta horribelt dåligt. Visst, produktionsvärdet var väl i samma nivå som de två första om Bilbo, men innehållet! The horror. Detta är en film helt utan själ. Undrar om den kommer klara sig bättre nästa gång jag ser den?

Jag ger The Hobbit: The battle of the five armies en ring att tämja dem alla av fem möjliga.

Betyg: 1/5

Sofia och Jojjenito har också funderat över filmen.


22 kommentarer:

 1. Måste tyvärr hålla med i det mesta, även om jag inte blev riktigt lika besviken. Fajten Azog-Thorin var ändå ok och Smaugs få minutrar blev bra. Tyckte att de hade grundat ok för att dvärgarna skulle bli lite mindre farsartade i tvåan men jag funderade också på hur 13 ynka dvärgar kunde göra sådan himla skillnad...

  Kopplingarna till LOTR får man kanske skylla på dåligt manusskrivande? Jag upplevde att de inte alls funkade så som de var tänkta.

  Och tack för ping (för jag gissar att det ska vara en länk där?)! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch jag glömde ju länken! LOL. det är nu åtgärdat!

   Kopllingen till LOTR? Vad var det om den? Menar du att de inte brydde sig om Sauron mellan händelserna i Bilbo och LOTR? Gandlaf litade väl på att Saruman skulle ta hand om Sauron. Men det vet vi ju hur det gick.

   Radera
  2. Bland annat det där med Saruman, men också att man i den här filmen öser på med föraningar vilka tycks som bortblåsta när LOTR drar igång. Vilket förstås inte är så konstigt. Plus exemplet som din vän Halo påminner om nedan. Man har helt enkelt skohornat in en massa anspelningar som inte passar så himla bra in.

   Radera
  3. Ja det var sannerligen ett vidrigt manus i detta departement.

   Tänk vad coolt det varit om jJckson istället gjort The hobbit som en enda film och att det dessutom blivit en barnfilm. Då hade han gjort Tolkien, The Hobbit och Midgård mer rättvisa.

   Radera
  4. Fast som barnfilm hade han nog gjort hjorder av filmfans besvikna. Ungefär som ewokerna (eller Jar-Jar) i Star Wars.

   Han hade inget lätt jobb, men visste vad han gav sig in på (och fick tillräckligt med ersättning för jobbet).

   För mig är det obegripligt att denna film har 7,9 på IMDb.
   Fast det är klart, "The Interview" har ju 9,9 så man kanske skall sluta titta på de siffrorna...

   Radera
  5. För min del tycker jag att det hade kunnat bli spännande att se vad del Toro skulle ha gjort med den. Men visst, det var inget lätt uppdrag eftersom fansen nog läser in mer i boken än vad som verkligen finns där. Storyn är inte jättestark. Fast öht tror jag det det hade blivit en bättre film om man hade gjort en enda och skippat alla påhittade kopplingar till LOTR. Stilen i Hobbit är lite klappa-på-huvudet-saga men den stämningen hade man ju inte behövt ta med sig.

   Radera
  6. @Sofia, jag hade också hellre sett The hobbit av del Toro, om inte annars för att få variation. Peter Jackson har fått hålla på och pula för länge på sin kammare!

   God Jul!

   Radera
  7. @Halo, haha, jag antar att anti-Kim Jong Un har 9.9 på imdb...

   Men jag håller med i sak, imdb's betyg är ibland bara ett popularitetesmått. Eller hackat av hackersarna...

   God Jul!

   Radera
 2. Wohoo brother!
  En rejäl skrapa! Det ser man inte ofta när det gäller Jackson och hans alster om den här världen! Uppfriskande! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, glad att du uppskattade texten!

   Radera
  2. Ser nedan att vi har exakt samma betyg om första LOTR! Det är gött!
   Sen blev det bara....crap!

   Radera
  3. Det blev bara dritt av det hele...

   Har du blivit utmanad i julfilmsquiz idag? :-)

   Radera
 3. Tack för denna uttömmande och välformulerade text! Nu känner jag mig än mer säker på att jag tänkt rätt när jag skippat 2:an och 3:an efter den bedrövliga första filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och bockar, Fiffi.

   Du kan vila lugnt att du inte missat något väsentligt. Andra filmen i nya trilogin är dock den klart bästa av de tre...

   Betygen
   LOTR 1: 5/5
   LOTR 2: 3+/5
   LOTR 3: 4/5
   Hobbit 1: 2/5
   Hobbit 2: 4-/5
   Hobbit 3: 1/5

   Radera
 4. Håller med om din betygssättning i stort (har inte sett filmen du skriver om)- skulle dock byta plats på LOTR 2 och 3. Jackson är inte en bra regissör numera hans senaste riktigt bra film var just LOTR 1 del två och 3 hade troligen blivit bättre med annan regissör och manusförfattare efter att Jackson satt stenen i rullning. Inte så värst sugen att kasta bort tid o pengar på denna film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det pendlar för mig, ibland säger jag att trean är bättre än tvåan, ibland omvänt. Det är fasligt vad snabbt det gick utförs tycker jag. LOTR-trilogin höll jag ändå kär. Hobbit-trilogin är nästan lika toxisk för LOTR som Ep 1-3 är för Ep 4-6...

   Radera
 5. Såg filmen i helgen och kan hålla med om att denna verkligen inte var bra.

  Slaget som halva filmen handlar om är totalt ointressant.
  Smaug och Bilbo är typ det enda som varit bra i denna triologi och de är med väldigt lite i denna film.

  Man får dock komma ihåg att boken "The Hobbit" är mycket sämre än LOTR så det kanske inte är konstigt att det blir så här.

  Kanske skulle de ha gjort en avsiktligt mindre bombastisk filmserie (två filmer?) för att matcha boken?
  Nu känns det som att det blev så oavsiktligt och det funkar givetvis inte.

  Vissa av kopplingarna till LOTR kändes bara plastiga ("Legolas, leta rätt på Vidstige").

  Men kopplingen som du gjorde så fint med "Thief"/"Heat" i lördags, missade du helt här.
  Boken "Bilbo" /kan/ man säga är Tolkiens "Thief"/"Dark Star", en övning i bokskrivandet. Sedan gör han om det igen, fast denna gång mycket maffigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Såklart! Bra spaning, Halo. The hobbit blev de facto något av en förövning inför LOTR. Han skrev ju The hobbit som en barnsaga för sina barn och trilogin kom efteråt då bokförlaget vill ha en sequel.

   Den första filmen upplevde jag som barnslig så de började kanske med idéer om att göra filmen passande boken, men det övergavs uppenbarligen.

   Den där kommentaren till Legolas hade jag redan lyckats förtränga! Vidrigt manus sannerligen.

   Jag undrade redan förra året varför Legolas hade så konstiga ögon i dessa nyare filmer. Trodde att det skulle få någon förklaring, men icke. Min teori var att hans älskade Tauriel skulle dö och att hans ljusblå eld i ögonen då skulle slockna. Det hade varit coolt.

   Radera
 6. Jag håller mig borta från Hobbit efter första filmen av det enkla skälet att jag inte vill börja hata Peter Jackson och låta detta mjölkande av LOTR spilla över på den RIKTIGA trilogin. Känner mig stärkt i mitt beslut av din recension och betyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör du kanske rätt i för risken att besudling spiller över är överhängande!

   Radera
 7. Oj oj, det var en sågning som heter duga. Jag håller med om allt men ändå delar jag ut en trea. Huh? Ja, jag vet inte. Jag såg filmen en seg söndageftermiddag och då räckte det som "underhållning".

  Tack för kommentarstestning hos mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Såg ju denna på bio och var verkligen inte imponerad över resultatet. Tyvärr avslutades denna mäktiga filmserie med den sämsta filmen.

   Radera