lördag 13 december 2014

Day Of The Dead (1985)
Day of the dead är egentligen en katt bland hermeliner i Decennier-projektet. Jag har verkligen inte gått och längtat efter att se denna film. Den är därmed kanske inte lika värdig som de flesta av de övriga filmerna under denna logga i Decennier-perspektiv. För det var egentligen endast den första zombiefilmen jag hade på radarn, Night of the living dead. Men jag är ju som du vet en sucker för uppföljare för att inte tala om trilogier (hallå framtida projektet!). Jag såg Dawn of the dead av bara farten och då blev jag ju "tvungen" att se tredje filmen i trilogin... Nej, jag skippar nog de övriga två. Nu får det vara nog.


Vid sidan av ovan passade filmen perfekt då jag hade min zombie- och vampyrälskande kompis Halo på besök. Vi passade då på att se Day of the dead samt den så centrala filmen för hela vampyrgenren The lost boys.

Jag tror att Jojje har sagt att detta, Day of the dead, är hans favorit i trilogin. Jag kan förstå varför. Den har en skön estetik. Vi är kvar i världen som de två första filmerna utspelades i men nu har det har gått ytterligare en viss tid. Vi får följa en grupp forskare som i skydd (?) av några soldater har förskansat sig i en underjordisk bunker medan de försöker forska fram en lösning på zombie-problemet. Som om det vore taget ut WWZ. Miljöerna är sköna som sagt. Det är lite klaustrofobiskt och filmen skulle lika gärna kunna utspela sig på ett större rymdskepp (förutom några få scener utomhus).

Generisk militär-öl?

Men totalt sett funkar inte denna film på mig. Humorn är klart svagare i denna jämfört med Dawn även om den galne forskaren ger upphov till några bisarra roligheter. Karaktärerna är dessutom svagare i denna installation i serien, vilket är förödande i en film som utspelas på en liten yta. Ingen av karaktärerna stod ut, var häftig, spännande eller upprörande. Tyvärr.


Sedan undrar jag igen hur detta kan definieras som skräckis? Det är ju inte rysligt en enda gång. Jo, kanske förresten. En gång, precis i början har den kvinnliga huvudpersonen en mardröm och då fick vi en "scare jump". Men intet mer.


Jag har nu i alla fall sett dessa tre filmer och jag kan nu referenserna till denna värld ganska bra. Mission accomplished!

Jag ger Day of the dead två söderhavsöar av fem möjliga.

Betyg: 2/5

14 kommentarer:

 1. Hmm, jag är en av de som gillar den här mest i trilogin (första är svagast). Fast jag tycker å andra sidan att humorn funkar utmärkt här. Jag förstår inte hur du lyckas skriva text om filmen utan att nämna Bub? ;) Du har honom dock på första bilden med hörlurarna! En riktigt skön och rolig karaktär som gör filmen till vad den är för egen del.

  Och nej, det är mer komedi än skräck i dessa filmer, men det spelar ingen roll.

  Så här skrev jag om Day of the Dead när jag såg den senast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bub var det roligaste inslaget i en film som jag inte fann så lustig. Sorry. Blev inte så betuttad i denna. Håller helt klart den andra filmen av de tre som mest underhållande. Den första var mest intressant och denna var svagast. Men det är alltid något, en utmärkelse så god som någon.

   Radera
  2. Ibland är smaken olika = ofta :)

   Precis som du var inne på var kanske inte dessa filmer på din vill se-lista, men tycker du gjorde helt rätt som passade på att se alla tre. Själv gjorde jag ju så med Star Trek (en 70-tal, en 80-tal). Känner att det får räcka så, men kul att ha sett.

   Radera
  3. Helt klart. Decennier regenererade nya behov att se filmer just för att de var delar av en omtyckt serie. Gott så.

   Radera
 2. Gillar första filmen samt remaken på Day of the dead bäst. Det här är jag inte alls sugen på att se om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, hallå där filmitch -- nu menar du väl ändå remaken av Dawn?

   Radera
  2. Aldrig bra att skriva för tidigt på morgonen (min morgontid bör påpekas): Klart du har rätt Sofia remaken av Dawn ska det naturligtvis vara.

   Radera
  3. Ska nog ta och se remaken av Dawn of the dead någon gång... Inte under Decennier men någon gång.

   Radera
 3. Nej, det här INTE min favorit i trilogin. Det är den jag tycker sämst om faktiskt. :) Min favvo är (nog) tvåan Dawn of the Dead i konkurrens med ettan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj. Sorry för att jag hängde ut dig med falsk info. Sorry, my bad. Vet inte var jag fick det ifrån...

   Radera
 4. Bra jobbat ändå att ta dig igenom hela trilogin trots motståndet -- hade ju annars varit en given utmaning ;)

  Jag gillar den här mest tack vare känslan av hopplöshet och klaustrofobi. Humorn? Not so much... Men jag håller med om att den inte är särskilt läskig, däremot åmngestladdad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motståndet? Eftersom de är skräckisar menar du? Nåväl, vi kan numera konstatera att det är inga problem med zombiefilmer... :-D

   Jag tyckte nog inte att filmen var stark nog för att framkalla några starka känslor alls...

   Radera
  2. Får ju backa på det nu... Och är sekvenserna med läkaren och Bub medvetet eller ofrivilligt komiska? Tycker inte att det är riktigt klart vilket som gäller där.

   Radera
  3. Får verkligen hoppas att de är medvetet komiska, men jag vet ärligt talat inte...

   Jo, Bub måste vara en komisk lättnad... Bara måste! :-D

   Radera