söndag 6 november 2011

Super 8 (2011)


Is... is this normal?

Nu har jag sent omsider sett en av sommarens storfilmer "Super 8". J.J. Abrams har skrivit och regiserat, och Steven Spielberg har producerat. Abrams har inte gjort någon hemlighet av att detta är hans hommage till Spielbergs storfilmer från 70- och 80-talen. Han har tänkt på och delvis återskapat den magiska känslan i filmer som "Jaws", "Close encounters" och "E. T.". "Super 8" är som ett kärleksbarn mellan "Cloverfield" och "E.T."

Filmen utspelas 1979 i en liten stad i Ohio. Filmen följer ett gäng ungdomar i yngre tonåren. De håller på att spela in en egen zombie-film men råkar bevittna, och av en slump filma, en tågolycka, där ett tåg som bär en hemlig last kraschar. När miltären dyker upp samtidigt som människor börja försvinna och husdjuren flyr i panik börjar ungdomarna och den lokala polisen ana oråd. Det som följer är först ett mysterium och senare ett högoktanigt actionavslut med inslag av kamp mot klockan.

Jag gillade denna film skarpt under dess första halva. Den avslutande halvan var inte lika stark, men i sin helhet var det en bra och underhållande äventyrsfilm. Filmen fokuserar, som så många Spielberg-filmer, på ett familjedrama framför en fond av något storslaget och övernaturligt. Handlingen om ungdomarna och deras relationer är bra. Filmens Joe är som en tvilling till Elliot från "E. T.", och hans relation med hans mentalt frånvarande far är intressant, men den behandlas inte grundligt nog. Filmens klart mest lysande stjärna är Elle Fanning i rollen som Alice. Hon är otroligt bra, hon har väl lärt sig från sin storasyster Dakota Fanning! Scenen där de övar repliker på tågstationen är en av filmens bästa.

Joe's far spelas av Kyle Chandler, som spelade coach Taylor i tv-serien "Friday Night Lights". Jag hade lite svårt att se honom i en ny roll, som dessutom påminner om rollen i serien ganska mycket. Han är så stark som coach Taylor att han antagligen alltid kommer förbli honom i mina ögon. Relationen mellan far och son är av central betydelse i filmen, men jag tycker att den får stå tillbaka för mycket för actionsekvenserna i slutet av filmen, och när den känslomässiga pay offen kommer i slutet känns det inte riktig äkta.

I början av filmen får vi inte se monstret, spänningen byggs upp på samma sätt som i "Jaws" och "Close encounter", och det är effektivt. Men jag tror att filmen skulle blivit än bättre om vi inte skulle fått se monstret alls. Om Abrams ville efterlikna Spielberg skulle han fortsatt att fokusera på karaktärerna.  Men han ville väl ha...

Charles: Production value!

Vid sidan av Elle Fanning gillade jag den fantastiska tidskänslan av 1979 och den lilla staden i Ohio. Där har Abrams lyckats mycket bra. Ungdomarnas filmning av zombie-filmen är otroligt underhållande (och en vänlig blinkning till zombie-filmernas fader Romero). Jag tycker att kärleken till film och filmskapande kommer fram tydligt i dessa scener. Humorn är allt som oftast närvarande, som när sheriffen får veta vad en Sony Walkman är...

Sheriff: Kids walking around with their own stereos. It's a slippery slope, my friend.

Ett tips till er alla som kommer se denna film på dvd, stäng inte av för tidigt. Gängets filmepos "The case" visas bredvid eftertexterna. Mycket nöje.

Jag ger "Super 8" fyra Rubriks kuber av fem möjliga.

Betyg: 4/5

9 kommentarer:

 1. Jag var ganska kritisk till Super 8 även om jag gillade första halvan. Blev tyvärr allt för ordinärt till slut.

  SvaraRadera
 2. Jo, vi uppfattade filmen väldigt lika men jag lät mig roas av monster-katastrof-filmen också. :-)

  SvaraRadera
 3. Ja, det är kul att betyget kan skilja så mycket. Men det är nog för att jag gärna vill se något nytt och inte det jag på förhand tror (då sänks liksom betyget även om filmen i sig inte behöver vara dålig för det).

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att alla ungdomarna är filmens stora behållning. Vilket gäng! Jättebegåvade skådisar hela bunten :)

  SvaraRadera
 5. Fiffi: absolut, ungdomarna är super sk8na!

  SvaraRadera
 6. Gillade första halvan sedan blev det fritt fall. Hade varit intressantare om man skippat hela monsterintrigen och istället gjort en vanlig dramafilm.

  SvaraRadera
 7. filmitch: håller i princip med, men lät mig underhållas denna gång ändå...

  SvaraRadera
 8. Håller med om att det sannolikt hade varit mycket bättre om man valt att inte visa varelsen.

  SvaraRadera
 9. Sofia: Bra. Det är ju liksom två filmer i en. Först ett Spielbergs 70-tals familjeäventyr, sedan någon slags Cloverfield-liknande monsterfilm...

  SvaraRadera