lördag 9 augusti 2014

Under The Skin (2013)

 

It: Come to me. 

Det är svårt att skriva om denna film utan att ge ifrån sig lite, lite spoilers. Jag kommer inte avslöja handlingen men det är svårt att undvika att beskriva vad för film det är och det kan vara spoilers för viss. Om du vill se filmen helt "ren" sluta läsa nu och återkom efter du sett filmen.


Filmen inleds med att en alien långsamt lär sig alfabetet och engelska uttal. Ett öga skapas och en död kvinna hämtas av motorcykelmannen. Kroppen tas till ett skjul med ett oändligt stort vitt rum inuti. Där klär en naken Scarlett Johansson av den döda kvinnan hennes kläder och tar på sig desamma. En tår rinner ner för kinden på den döda kvinnan.


Scarlett Johansson (hon är inte namngiven i filmen) åker omkring i Glasgow i en skåpbil och plockar upp ensamma män om natten. Hon leder dem till ett skjul för den fullständiga förförelsen. De kommer inte ut från skjulet efter de gått in. Med full fräs går de sin död till mötes, så att säga.

Detta är en helt galen film. Den får en att tänka på Lynch, Kubrick och von Trier. Den primära känslan jag hade när jag såg filmen var ett stort "what the fuck??". Jag närmade mig filmen utan speciellt mycket förhandsinformation. Jag visst att Scarlett Johansson skulle vara med, och det var hon, men det var en film olika alla andra jag sett med henne. Jag hade hört att det var en sci-fi och det var det men den var olik alla andra sci-fi jag sett. Jag hade hört att Scarlett Johansson skulle vara naken i filmen och check på det också. Allt av det lilla jag hört om filmen fanns med men inget var som jag föreställt mig.


Filmen bygger på en bok och jag antar att det är en sådan typ av bok som antagligen var svår att filmatisera. Jag vet inte om filmen har en "first person perspective" eller om den är skriven i neutral passiv form. Den är oavsett helt klart en mycket intressant adaption.


Filmens "look and feel" är mörk och Glasgow-skitig. Flera av scenerna har spelats in utan att människorna i omgivningen vet om att det var en filminspelning. Scarlett Johansson går omkring i en huvtröja helt anonym i ett köpcenter i Glasgow. Hon åker också omkring i en van och raggar upp ovetande ensamma män om kvällen. Dessa scener spelades in med dold kamera. Intressant filmteknik som ger filmen en dokumentär känsla.


Efter ungefär halva filmen ändrar den karaktär då utomjordingen i Scarletts Johansson's kropp börjar bli självmedveten och börjar känna känslor. Jag håller andra halvan av filmen som den klart starkaste. Från och med att hon flyr från motorcykelmännen blir filmen en mer renodlad, men fortfarande mycket skum, sci-fi om identitet och självinsikt. Filmen har sedan ett överraskande och mörkt slut. Den slutar som den inleds.


Scarlett Johansson är mycket bra, överraskande bra. I vissa filmer är hon "för" snygg så att hennes talang inte "syns", men här är hon jättebra.

Äckligaste scenen var den med en liten pojke på stranden. Usch. Har tänkt på den scenen flera gånger efteråt.


Detta var en crazy film. En konstig film. En utmanande film. Allt detta gör att jag per definition hyllar den för dess ambitionsnivå. Det är gött när någon kommer med något nytt. Den påminner lite om Primer eller Another Earth, sci-fi-filmer som med små budgetar skapade tankeväckande och ibland förundrande filmer. Under the skin hamnar i den kategorin.

Jag hyllar Under the skin och ger den fyra "vad har jag i muttan?" av fem.

Betyg: 4+/5 

Fiffi med filmtajmet har också sett filmen. Förblev hon oberörd av Scarlett's öde, eller kom filmen in under hennes hud?

8 kommentarer:

 1. Jag blev inte lika tagen av filmen, men är glad att jag såg den. Såg den också ovetandes om att Scarlett skulle klä av sig så det var inte en av anledningarna till varför jag ville se den. Tyckte helt enkelt den lät intressant och så gillade jag postern (den med svart bakgrund där hennes ansikte har olika färger som jag har inne hos mig).

  Den är skum, Scarlett är bra, håller med om regissörerna du nämner och så gillar jag slutet. Kom helt klart överraskande och jag gillade det. Höjde filmen en del, men kunde inte ge den mer än en trea till slut då jag tyckte den hade en del svagare partier.

  Under the Skin bör ses utan att veta så mycket på förhand, jag håller med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag gillar mest med filmen är den nerviga stämningen. Den påminner mig lite om Enemy (den med Jake Gyllenhaal) fast denna är ännu mer skrämmande. En mycket lyckad lågbudget-sci-fi helt enkelt.

   Radera
 2. Vad roligt att filmen nådde fram till dig trots att den är så skum, eller kanske tack vare just det? Jag tror jag kommer se om den vad det lider för att (förhoppningsvis) förstå den lite mer men jag är inte säker på att det hjälper, inte mig i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är mycket skum. Och det gillar jag. Men är den verkligen så svår att förstå? Jag fattar nog det som man ska förstå från filmen. Boken går mer in på vad utomjordingarna gör med männen, men regissören fokuserar medvetet inte på det (enligt intervju jag hört om).

   Radera
 3. Som jag skrev hos Fiffi, det känns spontant som om Under the Skin skulle vara lite väl skum för min del. Men man vet ju aldrig... Dock inget jag kommer att kasta mig över känns det som i nuläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men du kan väl gilla film som går lite utanför "boxen"? Hur är det, har du sett Never let me go än? Om du gillar den kan nog denna passa...

   Radera
  2. Mer fundersam pga av skumheten än att den går utanför de sedvanliga ramarna. Och nej, Never Let Me Go är inte sedd. Än.

   Radera
  3. Det är i de skummaste vattnen de största fiskarna ruvar...

   Radera