söndag 9 februari 2014

Rear window (1954)Stella: When two people love each other, they come together - WHAM - like two taxis on Broadway.

Rear window är Hitchcock's klassiker med James Stewart i huvudrollen som krigsfotografen Jeff som sitter hemma med ett brutet ben. I tristessen över sin inaktivitet sitter han och studerar sina grannar runt innegården. En natt ser han mycket mystiska händelser i en lägenhet och han börjar misstänka att mannen i lägenheten har mördat sin fru!

Detta är en sån där supermysig film som man antagligen kan se om hur många gånger som helst. James Stewart har en superhög lägstanivå och han är med i bokstavligen alla scener i hela filmen så om man gillar Stewart, som jag gör, är detta en film man vill kolla upp. I rollen som Jeffs fästmö Lisa syns den ljuvliga Grace Kelly. Hon var 25 år när filmen spelades in och det var bara en 2-3 år innan hon gifte sig med prins Rainer från Monaco och efter det gjorde hon inga fler filmer.


Hitchcock's säkra hand syns i fler sekvenser i filmen. Jag gillar speciellt när kameran går 180 grader från höger till vänster och vi ser Jeffs alla gårdsgrannar. Denna lilla kameraåkning kör Hitch om och om igen som för att påminna oss om de brokiga grannarna och hålla oss investerade i mysteriet. Vid sidan av mannen med den eventuellt mördade frun har vi miss Lonely hearts - som äter sin middag med imaginära gäster på ett hjärtskärande vis, den frustrerade jazzmusikern som komponerar vacker klassisk musik om kvällen, Miss Torso - den mycket viga balettdansösen som roar både Jeff, mig och Hitch med övningar i vardagsrummet, det nygifta paret som utför egna gymnastiska övningar bakom persiennen, det gamla paret med hunden som får åka korg upp och ner från deras balkong samt den nyfikna skulptrisen på bottenplan.

Alla grannar är intressanta och spännande att följa. Till detta har vi två bifigurerna som besöker Jeff, hans fysiologiterapeut Stella var lite smålustig medan poliskompisen Doyle var ganska tråkig och stiff.

Filmen spelades in på 50-talet och en del av dialogen hade inte passerat idag. I en ganska intressant scen mellan Jeff och Lisa diskuterar de sin gemensamma framtid och huruvida Jeff kan tänka sig att stanna hemma med henne istället för att åka omkring till oroshärdar och fota elände. Lisa erbjuder sig att följa honom på resorna men det är otänkbart enligt Jeff. I denna scen och någon annan är han väldigt elak mot henne eftersom han inte vill gifta sig, bli låst i äktenskap. Jag fann den delen av filmen lite osympatisk. Han behandlade inte Lisa med respekt. Scenen får passera okommenterad och det är svårt att avgöra om det är en kritik till hans manschauvinistiska inställning eller om det bara ansågs som en normal diskussion under den tidseran.


Nej, det är inte filmens dialog som är dess styrka. Den får nog ändå anses som ett kriminaldrama med en liten touch av hitchcockian thriller. Jag antar att en del skulle kunna säga att det blir lite spännande mot slutet, men det är klart att det inte blir lika nervpirrande som i moderna filmer. Jag ska kanske då nämna att jag såg Rear window samma dag som jag såg den mycket nerviga Prisoners...

Jag kan kanske ha sett delar av Rear window i min ungdom men jag hade inga klara minnen i frågan. Därför kändes det viktigt att ta chansen under Decennier att se denna klassiker ordentligt.. Nu har jag sett den ordentligt i alla fall och för det är jag mycket glad. En riktigt skön rulle.

Några känslor jag har om filmen:
- filmen är himla mysig och en kandidat för flera tittomer, framför allt på grund av Hitchcock's regi
- filmen har två extra bra skådespelarinsatser, dels det givna från Jimmy Stewart, dels en ljuvlig uppenbarelse av Grace Kelly
- taggad som thriller eller mystery, jag fann inte denna film ens en gnutta spännande en enda gång

Jag ger Rear window tre vigselringar av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Movies-Noir körde en (bättre) James Stewart-film igår, idag satsar han på en plats där solen syns.

17 kommentarer:

 1. Nog min favorit bland de Hitchcock filmer jag sett. Lite spännande är den dock t.ex när Kelly smyger runt i den misstänktes lägenhet. Men visst den är mer trevlig än spännande.
  http://filmitch.wordpress.com/2013/09/26/rear-window-1954-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket trevlig, inte så spännande. Håller nog i alla fall åtminstone North by Northwest och Vertigo som starkare...

   Radera
 2. Håller med om att den inte direkt är spännande, men hela tiden trevlig och mysig. Jag har gett den 4/5 och sett den flera gånger. Den tål helt klart att ses om. Man känner sig alltid så komfortabel med favoriten James Stewart.

  Det är varken Hitchcocks eller Stewarts bästa film, men ett måste trots allt. Det är mer ett mysterium än en thriller skulle jag också vilja påstå.

  Rear Window

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mysterium är en klart bättre beskrivning än Thriller, jag ändrar taggningen!

   Håller med om att den är ett måste, en ikonisk film. Och Stewart är bra men han har bättre filmer som du också påpekar.

   Radera
 3. Topp...tre(?) från Hitchcook. 3/5 är en väldigt lågt betyg från Herr Henke. Boooo!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan vore det ju också rätt bra om jag kunde stava till Hitchcock.

   Radera
  2. Trean är ju ett bra betyg från mig!!

   Nästa avsnitt i serien Castle som jag ska se är just avsnitt 19 i säsong 5 som enligt förhandsinfo är en travesti på denna film. Ska bli kul att se.

   Jaja, stavfel gör inte så mycket, tur att du inte översatte namnet istället! ;-)

   Radera
  3. Ja, det stämmer. Det avsnittet är en kul version av Rear Window. :)

   Jag funderade på en översättning, men höll mig.

   Radera
 4. Ahhh..en av mina Hitch-favosar! Enligt mig ganska tidlös, trots sin datering.
  Det magnifika i rullen ligger i regissörens val att berätta hela historien från Jeffs lägenhet...och på avstånd. Lite gnutta spänning kan väl anas ibland, men just den visuella stilen är det som glänser här...tycker jag!

  http://steffofilm.wordpress.com/2013/04/17/tema-hitch-rear-window-1954/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var sannerligen en hyllning som heter duga du bjuder på där. Och jag ser faktiskt allt det du ser, men då det skrivs med stora bokstäver i dina ögon skrivs det med små bokstäver i mina. Filmen innehåller allt det bra du pratar om men jag reagerar inte lika kraftfullt på dem. Men du ska veta att betyg 3 betyder bra, rekommenderas, och > godkänd.

   På torsdag skriver jag om en annan Stewart-film, ej Hitch dock...

   Radera
 5. Skrev om den här när det var Hitchcock-tema på bloggen, och jag hamnade på samma betyg som du. Aldrig riktigt spännande och alldeles för klämkäckt för min smak. Men hur mysig som helst. ;)

  http://jojjenito.wordpress.com/2013/05/20/hitchcock-rear-window/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, är du kanske den förste som är svalare inför denna film än jag? Samma betyg men det kan ju skilja ändå.

   Gärna mer spänning, därom är vi ense.

   Radera
 6. Det här är i mitt tyckte Hitchcocks mästerverk. Slår både Psycho och Vertigo i min bok och det är nog min favorit bland Stewarts filmer, en klar 10/10 och kan ses hur många gånger som helst. Föredrar att se den på varma sommarnätter, av någon konstig anledning... :) Tycker den är väldigt spännande där den ska vara det och mysig genom hela filmen. Den mest effektivt regisserade filmen någonsin, vågar jag nästan dra till med.

  Hitchcock och Stewart kunde verkligen inte göra något fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är härlig! Jag har ju en skev betygsskala där en normalt sett medelbra film får betyget 2/5. Detta för att jag ska ha mer utrymme för de filmer som är bättre än medel. En trea är en bra film som jag rekommenderar. För fyran krävs att jag ska bli "blown away" på något sätt och de få femmorna är för de personliga favoriterna och vissa mästerverk.

   Rear window är en sådan film som helt plötsligt när man ser om den igen klickar totalt och blir till en personlig favorit. Det har inte riktigt skett för mig än. Mina favoriter från Hitch är (1) North by Northwest samt (2) Vertigo.

   Kommer du köra med 10-gradig betygsskala? Samma som imdb har?

   Radera
  2. Jag har alltid kört med en 10-gradig skala, men funderar på om man inte ska ha 5-gradig istället vid recensioner, eftersom det är vad dom flesta använder sig av. Samtidigt lär jag fega ut lite och göra så att jag kan ge halvor också.

   Radera
  3. Båda systemen fungerar bra och används "out there"... :)

   Radera