torsdag 20 februari 2014

Some Like It Hot (1959)Sugar: Have you ever tried American girls?

Lika behärskad, opersonlig och tråkig som Ace in the hole var, lika galen, lekfull och underhållande är Some like it hot. Jag fortsätter min resa genom femtiotalet med ännu en film av mästaren Billy Wilder. Istället för att rikta sitt anklagande fingret mot hela samhället leker han nu med könsroller i en romantisk komedi som utspelar sig under förbudstiden i slutet av 20-talet.

Some like it hot är klassikern som länge gäckat mig. Min kompis Frans har enträget varnat mig för denna film. Han tycker tydligen att den är kass... Encroyable! Vid sidan av Wilder som regissör var jag sugen på att se Tony Curtis och Jack Lemmon som de två musikerna som tar jobb i en damorkester när de måste gömma sig från onda gangsters i hemstaden Chicago. Joe och Jerry blir med lite läppstift och några klänningar Josephine och Daphne.


Men filmens stora stjärna är en ung dam vid namn Marilyn Monroe. Vilken utstrålning! Vilka former! Vilket leende. Den tjejen kan gå långt. Lita på mig, hon är magnetisk på duken.

It's me, Sugar!

Efter en trevande inledning tar filmen fart i takt med tåget under scenerna på detsamma. Detta momentum tar filmen ända in i mål. Andra halvan som utspelas i ett svartvitt Miami. Joe E. Brown i rollen som den sugne Osgood Fielding III bidrar mycket till munterheterna. Vilket stort gap han har, karln.

Men detta är Marilyn's film. Besvärlig att arbeta med eller ej...

Sugar: Story of my life. I always get the fuzzy end of the lollipop.

Marilyns två-tre sångframföranden är mycket bra, hon kan sjunga tösen. Kända låtar också, I wanna be loved by you samt I'm thru with love.


Jerry: Look how she moves! It's like Jell-O on springs.

Wilders dialog som inte alls föll mig på läppen i Ace är här mycket mer effektiv. Jag älskar dialogen i denna film. Jag sitter och småskrattar för mig själv mest hela tiden under filmen. Ingen sömn eller mobil stör min uppmärksamhet. Jack Lemmon är mycket underhållande och Tony Curtis är inte långt efter. Mina ögon dras dock allra mest till Marilyn, denna ikon, denna gudinna bland dödliga. Visst hon är kanske inte tipp-topp med avseende på ren skådespelartalang men det kompenserar hon med det vi kan kalla scennärvaro och personlighet. Med det menar jag hennes charm, komiska tajming och brutala hotness. Fotogenialisk! Hon är helt enkelt otroligt snygg. Där, jag sa det. Som i livet självt har utseende betydelse, precis som storleken. Den som säger något annat ljuger eller är naiv bortom fattning.


Sugar: It was suicidally beautiful.

Madonna har uppenbarligen försökt efterapa Marilyn hela sin karriär igenom. Madonnas berömda barlagda rygg från Vogue-videon är troligen "stulen" från Marilyn i denna film. Båda har vackra ryggar!

Lika kall och klinisk som Ace in the hole var, lika varm och mysig var Some like it hot. Ja, jag gillar nog varma filmer mer, så jag säger Yes, I do.

Jag ger Some like it hot fyra saxofonspelare av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Joe: I hope this time you wind up with the sweet end of the lollipop.Party in upper 7.

13 kommentarer:

 1. Jag håller med dig, inte med Frans.
  http://www.fiffisfilmtajm.se/i-hetaste-laget/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, 5/5, det är verkligen imponerande. Och nej, jag fattar inte alls vad Frans hakat upp sig på!

   Kul att se min kommentar på din revy! Grundfröet till Decennier nämns där och nu har jag "betat av" filmen! Det funkar.

   Radera
 2. Äntligen! Detta är en klassiker som håller i alla väder. Men vad var det som gjorde att det inte blev en fullpoängare? Annars tycker jag att Jack Lemmon är den stora behållningen. Men så är jag hopplöst svag för roliga killar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. För att en film ska få 5/5 krävs antingen att den har varit en nostalgisk favorit länge som också håller för flera tittomer (uppfylls inte av denna film av naturliga själ), eller att den berör alla tre; hjärnan, magen och hjärtat. Filmen är rolig (magen) och kvick/smart (hjärnan), men jag saknade den där riktiga favoritkaraktären i filmen (hjärtat).

   Fast du, en fyra är sablans starkt betyg. När jag gör årsbästa listor kan fyrorna och femmorna lätt byta plats, så lite skillnad kan det vara dem emellan...

   Radera
 3. Jag gillar också denna. Tre bra huvudkaraktärer och Wilders klassiska dialog. Håller med om att det är en fyra.

  Intressant det du skriver om att du gillar varma filmer och inte kalla. Det är nog därför du sällan uppskattar film-noir. Personligen gillar jag både och, bara de är bra ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde att jag skrivit om den. Så här skrev jag om Some Like It Hot.

   Radera
  2. Jag tänkte först göra en utläggning om det där med varma och kalla, men jag tänkte att det blir för mycket ordbajseri.

   Jag kan nog också gilla både ock, om de är bra, men jag har helt klart lättare att gilla varnare filmer. Skulle jag tippa. Får kanske börja tracka detta lite mer för att få bättre koll.

   Radera
 4. En av mina favoritfilmer. Ska införskaffa den på Blu-ray inom en snar framtid tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter trevligt!

   Antar att den kan vara riktigt snygg i BR...

   Radera
 5. Härlig hyllning och vilken enhällighet bland kritikerna! Jag vet inte om du tänkt på det men du använder samma epitet för monroe som för hepburn d.ä: en jämförelse vore intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pling! Extrapoäng till Frans som såg det!

   Men JAG vet inte om DU har tänkt på att jag kallar K.H. för Gudinnan (i bestämd form) och M.M. för "gudinna bland dödliga"... Så, ja, jag hade faktiskt tänkt på det.. Men tyckte uttrycket passade in på M.M. denna gång.

   Väntar ivrigt på din jämförelse dem emellan! ;-) Själv vet jag inte när en sådan skulle bli av...

   Radera
 6. Fin fin film som det var ett tag sedan jag såg. Står dock i min att se hylla (med plasten på).

  SvaraRadera