måndag 10 februari 2014

Lone Survivor (2013)The rules of engagement says we can't touch them.

Det finns två filmgenrer där BOATS (based on a true story) funkar bra om inte bättre än fiction. Det är sportfilm och krigsfilm. Jag har en mycket svag spot för krigsfilmer som visar modern krigföring och speciellt om det finns elitstyrkor som Navy SEALs eller Delta Forces med. Även om det är väldigt hemska och uppslitande scener man får se blir jag fascinerad över att se dessa elitsoldaters hantverk, deras yrkesskicklighet. Det är lite samma typ av fascination som jag kände över den fiktiva Coq Rouge en gång i tiden.


En av mina absoluta favoritfilmer inom genren är Black Hawk down där jag både läst boken och sett filmen. En annan favorit är Zero dark thirty. När jag så fick vet att Lone survivor skulle filmas blev jag mycket förväntansfull. Filmen handlar om en incident i Afghanistan 2005. Fyra medlemmar ur Navy SEAL team 10 hade i uppdrag att spana på en Al Qaida ledare i området. Under uppdraget blev de upptäckta av en större grupp fiender och en häftig strid utbröt vilket resulterade i att tre av de fyra soldaterna dödades (allt eftersom). Hoppas att detta inte tas som en spoiler, med tanke på filmens titel...


Filmen är mycket bra gjord och en hel del militärer var med som rådgivare etc i filminspelningen. Regissören bakom Friday night lights (både filmen och tv-serien) Peter Berg har gjort filmen. Han har också tagit med Taylor Kitsch, en av hjältarna från Friday Night Lights, som gruppens ledare Michael Murphy. Annars är filmens stora namn Mark Wahlberg som den överlevande Marcus Luttrell. De övriga två teammedlemmarna spelas av Ben Foster i rollen som Matt Axelson och Emile Hirsch som Danny Dietz.


Tyvärr kommer inte denna film upp i samma nivå som Black Hawk Down. Den är väldigt intressant men den har några tydliga svagheter. Peter Berg har valt att ha samma kompositör som till tv-serien Friday Night Lights och filmmusiken är så lik att jag några gånger kom att tänka på tv-serien mitt under striderna och det funkar inte alls. Ett fredligt småstadsdrama krockar med höghastighetsgevär i de afghanska bergen i mitt huvud! Jag tycker också att vissa scener i denna film är mer manipulativt dramatiska än nödvändigt. Vi ser hur en amerikansk soldat dödas i slow motion vilket gör att filmen tappar stort i ett slag.

Även striderna i berget lämnar en del att önska. De är lite för kaotiska för att man ska kunna få överblick och förstå helt vad som händer. Självklart är det så striden med all sannolikhet uppfattades av soldaterna, men i filmens värld är det upp till regissören att se till att åskådaren alltid vet vad som händer. Just det lyckas Ridley Scott mycket bra med i föregångaren Black Hawk Down.


På plussidan finns ett grymt bra ljud och en extrem spänning i vissa scener. Amerikanerna hämtade hem de döda kropparna från berget och en av dem hade blivit skjuten 11 gånger innan han dog. En annan ser vi dö, sittandes mot ett träd, och ljudet från hans av blod översvämmade lungor var mycket hemska och realistiska. Dessa Navy SEALs är extremt vältränade och stenhårda. Och jag får allt jag önskade mig i form av att få se hur de förbereder sig och hur de arbetar under striden. När de jagas av sina fiender hamnar de bland annat vid ett stup och inför valet mellan att skjutas sönder eller hoppa ut över kanten gör de det enda rätta och hoppar. Nu är detta inte en film där hjältarna efter ett sådant hopp ställer sig upp och borstar av sig på axlarna, nej det är istället en mycket brutal scen.

Filmen bygger på boken som den enda överlevande har skrivit och det kan säkert finnas faktafel i boken eller filmen. Vem sa vad, vem var hjälte och vem var det inte? Dessa frågor brukar vara svåra att handskas med i efterbehandlingen av händelser som denna.


Lone survivor är mycket bra men jag hade hoppats på ännu bättre. Det är en film som jag mycket väl skulle kunna tänka mig se om. Jag ger Lone survivor tre härdade kroppar av fem möjliga.

Betyg: 3/5


Verklighetens Marcus Luttrell med kollegor

16 kommentarer:

 1. Om man tyckte Black Hawk Down var en skunkrulle hur skulle du gissa att den här filmen upplevs då? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, om du bara gav Black Hawk Down en fyra, jag gav den ju en klockren femma, så kanske du kan tänkas hamna på en trea för denna, om det inte blir tvärtom och denna rulle har just det som du saknade i Black Hawk Down!

   Det finns inga genvägar, vet du, det finns bara ett sätt att ta reda på hur du skulle gilla den! ;-)

   Tack för läsningen av inlägget i vart fall!

   Radera
 2. Det är klart att jag läser dina inlägg - trots att du inte recenserat alla Before-filmerna på bloggen ;)

  Jag skulle nog ge Black Hawk Down en tvåa (om jag känner mig snäll och minns rätt). Men okej, ingen genväg alltså, bara att pallra sig iväg till bion och se krigsfilm alltså....:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får anta att du skojjar... Men OM du gick iväg skulle du kanske bli överraskad. Skämt åsido, det finns element i denna film som inte finns i BHD.

   Radera
  2. Ja. Elementet Marky Mark. ;)

   Radera
  3. Ok? Med risk för att helt missa eventuell ironi här. Är det ett bra element? Marky Mark?

   /långsam i skallen...

   Radera
 3. Hehe. Nej. Väldigt lite ett bra element ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är på Fiffis sida; hellre Marky Mark än Black Hawk Down.

   Radera
 4. Yo! (på hellre Marky Mark än BHD, men det visste du ju redan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det visste jag ej. Tror inte att du och jag har snackat om BHD alls faktiskt. Men är det Marky Mark som är bra eller BHD som är dålig?

   PS, förstår fortfarande inte om Fiffi är ironisk eller ej, om hon diggar Marky Mark eller ej. Halo, verkar dock gilla honom.

   Radera
  2. Ironi is my middle name ;) Jag diggar icke Marky Mark. Han är tre bröstvårtor för mig, han kommer liksom aldrig förbi den information.

   Radera
  3. @Fiffi: LOL, då var jag inte helt ute och cyklade då! Jag började tro att jag var i bazarrovärlden där för en stund...

   Radera
  4. @Henke: Du menar alltså att du inte minns att du kommenterade min gamla text på BHD?! ;) Där du iofs enbart utlovar en diskussion irl som vi fortfarande inte har haft :)

   Jag är emellertid icke ironisk, tycker Marky Mark är helt ok, extra bröstvårta eller ej...

   Radera
  5. Jag gillar också 3 bröstvårtor! Ping: filmversionen av Francisco Scaramanga.

   Radera
 5. @Sofia: attans det hade jag helt glömt. Och vi som satt bredvid varandra på träffen. Du skulle påmint mig! Ska försöka bli bättre på att inte glömma när jag utlovat samtal om ämnen irl...

  SvaraRadera
 6. @Halo, javisst kommer vi ihåg. Scaramangas tre bröstvårtor är vidriga! Usch, det ryser i mig. En av anledningarna till att Mannen med den gyllene pistolen inte är en av mina favvisar från den stolta franchisen.

  SvaraRadera