onsdag 5 februari 2014

The Boy Who DiedI must not tell lies.

Sådärja, här kommer avslutningsinlägget till mitt Harry Potter-projekt. Detta är den andra filmserien jag har behandlat lite mer ingående och det är lika kul som det är tidskrävande. Det har varit trevligt att se om dessa filmer av flera skäl. Dels såg jag de flesta filmerna med min kompis Danne från Göteborg, som under förra året veckopendlade till Stockholm för ett konsultuppdrag. Han hade inte sett filmerna och var riktigt sugen på serien. Det var extra roligt att få se filmerna med en som var helt blank inför Harry Potter-världen. Den andra anledningen till att det var kul med detta projekt var att jag nu sett alla filmerna tämligen sammanhållet i tiden. Det gör att hela historien framträder på ett bättre sätt än när det går lång tid mellan varje film. Jag älskar denna filmserie och håller den klart bättre än tex Sagan om ringen-filmerna där endast första filmen kan konkurrera. Jag tycker serien också slår Star Wars ganska klart, speciellt med tanke på de tre nyare filmerna från den franchisen.

Inom Harry Potter-serien tycker jag rent generellt sett att de senare filmerna är överlägsna de tidigare. Speciellt de två första filmerna som gjordes av Chris Columbus har en så skild ton att de sticker ut (negativt). Från och med Cuaron's Azkaban finner serien den rätta tonen och mörkret tar över (mestadels).

Jag vill givetvis avsluta projektet med några listor över favoritkaraktärer, ofavoritkaraktärer och filmerna. Men först tävlingen!


Tävlingsresultatet

Jag vill passa på att tacka alla som deltog i min Harry Potter tävling. Det var mycket roligt att se vilken fantastisk spridning på svaren. Av de åtta filmerna fick alla utom den sjätte filmen röster. Den film som fick flest röster var första filmen, lite överraskande. Det var ännu mer spridning på era favoritkaraktärer. Hela sexton stycken fick minst en röst och allra bäst gick det för supertrion, en liten blond tjej och en mycket svart(hårig) trollkarl. Topp 5 var i ordning Hermy, Luna, Harry, Ron och Severus.

Priset i denna lilla tävling är fjärde, femte och sjätte filmerna i blu-ray-utgåvor. Bakgrunden är att jag erhållit ersättningsskivor till den stora boxen jag köpte i våras. Vissa boxar innehöll skivor med ofullständigt extramaterial och produktionsbolaget skickade då ut ersättningsdiskar. Min box hade dock redan rätt skivor och därmed blev dessa tre över och perfekt pris i tävlingen. Skivorna är "riktiga" blu-ray's men de kommer utan dvd cases. Bättre än inget hoppas jag!

Vinnaren är... Johan S på Lidingö. Grattis till dig!


Listmania 

Jag börjar med mina tio favoritkaraktärer. Här väger jag mest in hur de framställs i filmerna och då i en kombination mellan hur karaktären är skriven och hur bra skådespelaren som gestaltar dem är. Många av de onda karaktärerna är ljuvliga att beskåda och mycket bra men flera av dem hamnar just utanför topp 10.

10. Gilderoy Lockhart


9. Horace Slughorn


8. Sybill Trelawney


7. Lord Voldemort


6. Fred & George Weasley


5. Sirius Black


4. Arthur Weasley


3. Severus Snape


2. Luna Lovegood


1. Hermione GrangerHonorable mentions: Neville Longbottom, Dolores Umbridge, Remus Lupin, Lucius Malfoy, Bellatrix Lestrange, Vernon Dursley, Rita Skeeter, Xenophilius Lovegood, Argus Finch och Mad-Eye Moody.

Casten i denna filmserie är överlag ypperlig. Det är som en "vem är vem" inom brittisk skådespelarelit. Mycket imponerande. Men trots allt finns där några lite svagare karaktärer. Det kan bero på någon ung skådespelares svaga skådespelarinsats, någon svagare skriven karaktär, en eller annan dålig casting eller en för stor skillnad jämfört med hur jag tänkte mig karaktären (när jag läste böckerna). Orsakerna kan vara många alltså. De jag inte gillar så mycket är följande karaktärer; Ron Weasley (lustig notis som dök upp på twitter igår), Ginny Weasley, Quirinus Quirrell, James Potter, Albus Dumbledore, Molly Weasley, Mundungus Fletcher och Seamus Finnigan.Give me the films, goddammit!

Som sig bör avslutar jag med den ultimata topplista av filmerna.
7. Harry Potter and the Goblet of Fire


6. Harry Potter and the Philosopher's Stone


5. Harry Potter and the Order of the Phoenix


4. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban


3. Harry Potter and the Deathly Hallows, part 2


2. Harry Potter and the Half-Blood Prince


1. Harry Potter and the deathly hallows, part 1

18 kommentarer:

 1. Skönt tema! Lustigt att Harry själv är en svag karaktär. Han finns varken med på favvo- eller icke-favvolistan.

  Min rangordning av filmerna:

  8. Hemligheternas kammare 2/5
  7. Dödsrelikerna – Del 1 2/5
  6. De vises sten 3/5
  5. Den flammande bägaren 3/5
  4. Halvblodsprinsen 3/5
  3. Dödsrelikerna – Del 2 3+/5
  2. Fenixorden 4-/5
  1. Fången från Azkaban 4-/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och kul att du tittade in.

   Är det ett påstående eller en fråga? Du kanske håller med om att Harry är lite svagare i filmerna? Han är seriens motsvarighet till Buffy. personen allt kretsar kring, the one osv, men ganska trist och butter och inte seriens starkaste skådespelare. det finns så många bikaraktärer och även andra huvudroller som är/görs bättre. Men Harry är inte med på ofavvislistan i alla fall!

   Tack för din lista! Värmer gott i grådasket... Din sjundeplacerade är min etta, annars hyfsat lika i stora drag... :-)

   Men du, ger du verkligen någon film i denna serie en tvåa??? En omöjlighet som jag ser det! ;-)

   Radera
  2. Det var ett påstående om att du inte nämnde Harry i nån lista. Och jag håller med, han är inte speciellt intressant.

   Tvåa? Absolut, två av filmerna får en tvåa. Ser du dåligt eller? ;)

   Radera
  3. Nehej du, jag tror inte att någon av filmerna är så svag att den berättigar en tvåa. OM man ger en film en fyra... dvs inte hatar serien... Man får inte ljuga. Då blir det kvarsittning hos Dolores! :-)

   Radera
 2. Mycket bra genomgång som helhet, jag får säkert anledning att återkomma för nu måste ju alla filmerna klämmas innan augusti-besöket på the real del (nästan i alla fall)... Kudos!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad kul. Utlovar du här och nu ett Harry Potter-projekt på din blogg? Yipeee! Fasen det är kanske så att jag hakar på och ser om dem i smyg... Tänk att "få" se dem utan att behöva blogga om dem... Vilken njutning!

   Tack, Sofia.

   Radera
  2. Vi kan väl nöja oss med att utlova någon form av HP-relaterad aktivitet. Du har liksom satt ribban för projekt ;)

   Radera
  3. Men nej då! Nästa projekt jag ska köra ska jag skriva så korta revyer som möjligt! Lovar.

   Radera
 3. Jag tänkte på samma sak som Jojjenito, att Harry varken är med på favvolistan, som bubblare eller som en karaktär du inte gillar. Han har hamnat i nån slags röda-tråden-limbo för dig. Själv gillar jag ju Harry, han är alldeles finemangs och Daniel Radcliffe har verkligen växt in i rollen mer och mer i film efter film.

  Arthur Weasley som nummer fyra förvånade mig också lite, han är en filur som jag knappt tänker på är med i filmerna. En bakgrundsfigur bara. Sen tycker jag inte Ron är fullt lika usel som du tycker. Han är definitivt inte bra, nejmenherregudintealls, men jag tycker han "poppat till sig" i dom sista filmerna och ser inte enbart ut som en fågelholk hela tiden.

  Men som helhet är Harry Potter-filmerna _nästan_ bakvända världen sedd genom dina och mina ögon och ändå älskar vi den båda två. Är inte det rätt häftigt ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sista du skriver där är värd en egen liten stunds eftertanke. *Tänker*
   Det är fascinerande och ett stort tecken på denna filmseries braighet!

   Harry är lite mjae för mig, lite som en Frodo, en Luke eller en Buffy (se ovan)...

   Arthur däremot är som en Mr. Giles, en intressant figur, lite i bakgrunden, men med en stor portion humor och en stark karaktär när väl det kommer till kritan. Jag kan meddela att Harry såklart fick ett antal röster i tävlingen, men Arthur fick faktiskt också en (från England...). Jag älskar alla små scener när Arthur är nyfiken på muggles-världen.

   Radera
 4. Tack för mycket MASTIG och INTRESSANT genomgång!
  Till och med för en HP-tvivlare som mig var det kul att läsa om detaljerna. Men som jag skrev på annan plats; det kändes bra att själv ha sett alla rullarna...då fattar man mer dina motiveringar.

  Ett GREAT jobb således! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för de vänliga orden, Steffo.

   Det är extra kul när flera åsikter blandas om kära filmer som dessa. Hoppas att du inte censurerat dig själv. Lite kritik till filmerna skadar aldrig! :-)
   Det ger bara diskussionerna mer energi, tycker jag.

   "på annan plats" ?

   Radera
 5. En bra genomgång av filmerna. Nu är jag kanske inte så entusiastisk över filmserien men det är ett bra projekt i sin helhet. Det var ett tag sedan jag såg filmerna så någon lista vågar jag mig inte på. Vad jag vill minnas så blev de dock sämre och sämre - de tre sista liknar mest McDonalds filmskapande dvs löpande bandet och jag hade nog delat ut 4/10 till de tre sista, men se där jag har skrivit om 7 & 8
  http://filmitch.wordpress.com/2011/04/04/harry-potter-and-the-deathly-hallows-part-1-2010-storbrusa/

  http://filmitch.wordpress.com/2011/08/12/knarkare-seriemordare-trollkarlar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de snälla orden om projektet!

   Tyvärr verkar du knappt ens gilla de senare filmerna i serien, speciellt Harry Potter och tältningen , eller vad det var du kallade den. Bästa filmen i serien! LOL. Nåväl, var man får ha sin egen åsikt om filmerna.

   Men du, ett PS, de blir bättre vid en tittom! ;-)

   Radera
 6. Min fru fick boxen innan jul så det blir nog en omtitt i sinom tid :)

  SvaraRadera
 7. Bättre än Sagan om Ringen? Det var det värsta. :D

  Jag har funderat på att också göra en topplista med favoritkaraktärerna. Jag lägger nog upp den inom en dag eller två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre än Sagan om ringen-serien i alla fall! :-)

   Ser fram emot din lista!

   Radera