torsdag 27 februari 2014

American Hustle eller Hur glädjen att gå på bio försvannDet skulle bli så kul. Jag, Johan och Vanessa gick på bio i måndags. Vi träffades efter jobbet, tog en fika på Espresso House och sedan begav vi oss bort till Filmstaden i Kista. Vi skulle se den tiofaldigt oscarsnominerade American hustle. Jag hade bara en vag uppfattning om vad den handlade om före visningen. Två timmar och tjugo minuter senare som kändes som fem timmar visste jag fortfarande inte vad den handlade om. Hela föreställningen hade blivit helt ruinerat av ett gäng tonåringar.

Mycket trist, minst sagt. Jag var utmattad av ilska, anspänning, förvåning men framför allt ledsamhet över hela upplevelsen. Det är för mig omöjligt att skriva något vettigt om filmen så jag skriver några ord om upplevelsen istället.

Detta var kvällen då något litet dog i mig. Då den ljuvliga glädjen att gå på bio som jag haft med mig ända från barnsben ruckades och naggades i kanten, missfärgades och blev smutsig. Det var inte sista gången  jag kommer gå på film på bio, men jag vete katten om jag kommer gå på filmstaden i Kista någon mer gång.

Vad hände då? Redan när gänget kom in i salongen var de stökiga men det är man ju van vid. Men under filmens inledning började snacket, utropen, höga stön om att detta var världens sämsta film och en massa andra skitsnack. Några i gänget hyssjade på sina kompisar och jag tänkte att det brukar ju lugna ner sig efter ett tag. Dessutom har, nej hade, jag en ganska hög tröskel och blir inte så lättstörd på bio. Lite störmoment får man tåla. Tyvärr gav de sig inte utan allt eftersom filmen fortgick ökade störningarna. Efter ett tag började jag inse att detta kunde förstöra hela filmupplevelsen, men jag hoppades in i det sista att de skulle sansa sig.

Här kan jag tillägga att jag har aldrig lämnat en biograf under filmen, varken på grund av att den var dålig eller på grund av störningar. Vi skulle kanske rest oss upp och gått? Men samtidigt är biobesöket ett trevligt socialt event för mig, och att bryta den mysiga stämningen vi hade i vår lilla grupp med att antingen börja bråka med svinen bakom oss eller börja övertala mina kompisar om att vi skulle gå var inget jag ville ge mig in i.

Till slut var störningarna så högljudda och konstanta att jag endast satt och stålsatte mig. Det var omöjligt att göra något annat. Att titta på eller följa filmen gick inte. Jag var mentalt och fysiskt slut när filmen äntligen tog slut och vi fick gå ut ur salongen. Jag och Johan pratade länge den kvällen som någon sorts de-briefing. Ingen av oss hade någonsin varit med om något liknande.

Under visningen var det några i publiken, varav jag var en av dem, som vände sig om och bad dem vara tysta men det eggade bara på dem. Totalt ouppfostrade, de visade noll respekt för oss andra som ville se filmen, och dessutom hade de attityder som var svårbedömda. Jag vet sedan tidigare erfarenhet att SF's automatiska svar när vi biobesökare (kunderna) stör dem med petitesser som detta är att man ska gå ut och informera personalen. Vad SF inte informerar om är hur ska jag som kund (guldmedlem) ska kunna bedöma om samma ungdomsgäng kommer stå utanför biografen och vänta på mig i de fall man gör något åt eländet. En av våra kära bloggkompisar och storkund hos SF har bevisligen blivit knivhotad utanför SF i Heron City efter att hon bad några vara tysta.

Jag är bitter på SF då de inte verkar vilja ta tag i detta problem, eller ens vilja veta av det. Man kan mycket väl likna detta problem med läktarvåld på fotbolls- och ishockeyarenor. Men de som säljer biljetterna till de upplevelserna (idrottsrörelsen) tar i alla fall tag i problemen och försöker styra utvecklingen. Vad sjutton gör SF???

Känslan av att förlora sig inne på en biograf i en skön film har ruckats för mig. Varför ska jag gå på film på bio när detta är upplevelsen? Jag vet inte ens om American hustle var bra eller dålig! Det är fan förjävligt. Varför ska man inte ladda ner film och se dem hemma istället? Och SF stoppar huvudet i sanden och ignorerar problemen. För någon vecka sedan var det en diskussion om sattyget baconchipsen och problemet att behöva sitta och höra någon idiot sitta och smaska ljudligt i en timme när man försöker njuta av en film. Nu störs man och hotas till tystnad av fritt härjande ungdomsgäng. Ska bio vara lika olustigt som att åka tunnelbana en lördagsnatt? Självklart åker man alltid taxi hem om klockan blir för sen. Snart kommer det vara lika självklart att endast se film hemma i filmrummet, två och två.

American hustle kommer kanske vinna en massa oscarsstatyetter på söndag. För er kommer den vara en av de bra filmerna från 2013. För mig kommer den för alltid vara filmen jag försökte att se när glädjen med att gå på bio försvann.

Johan har också skrivit om upplevelsen, länk.

17 kommentarer:

 1. Fy fasen, för jävligt.
  Lägg ihop alla dessa otrevliga stunder med att SF´s priser sakta skjuter i höjden....biografens död till slut?

  Tack och lov har jag aldrig råkat ut för något liknande under mina besök på bio genom åren (inte så "grovt" iaf)....i Norrköping. Kan det vara ett olustigt....storstadsproblem...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så patetiskt att biografbranschen skyller på nedladdningen samtidigt som de chockhöjer priserna på biobiljetter samt uppenbarligen skiter i sina kunders upplevelser. Och de är i upplevelsebranschen! SF beter sig som ett gammalt företag som haft monopol allt för länge.

   Vet inte om det är ett storstadsproblem lika mycket som ett förortsproblem. Det är i alla fall min personliga erfarenhet...

   Radera
  2. Det intressanta är att biogående har öka de senaste åren, trots att nedladdningarna har kommit igång mer och mer.

   Jag vet inte hur biostatistiken är det senaste året, men skulle inte förvåna mig om det fortfarande ökar.

   Radera
 2. Tråkigt med dåliga bioupplevelser. :(

  Men i detta fall är det OK. Filmen var kass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, jag vet inte jag. Det lilla jag uppfattade om filmen var att dels var den långt från lika bra som The Wolf of Wall Street (de två har ju jämförts...), dels att det fanns några intressanta skådespelarinsatser som jag gärna avnjutit lite mer ingående, speciellt Amy Adams och kanske Christian Bale.

   Radera
  2. Adams glänser här! Bale gör en...Bale. Pålitlig med andra ord. ;-)

   Radera
 3. Fy så trist! Här fick jag också svar på min fråga hos Jojje -- ifall det var någon som pratat med personalen. Men kan man komma åt problemet med mindre än konstanta vakter i varje salong?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Nej vi pratade inte med personalen efter filmen mer än att jag sa åt en SF-person att ljudet varit alldeles för lågt satt. Han såg bara frågande ut. Nere i den stora vestibulen var redan personalen "upptagen" med en liten familj som råkat ut för liknande saker på en annan visning samtidigt! Pappan i familjen sa bland annat att det är förjävligt att bli hotad inför sitt eget barn när de går på bio. Pappan var också mycket upprörd över reaktionen han fick från den unga tjejen som representerade SF i situationen. Säkert svårt för henne men jag tror att SF har ett antal standardsvar på denna typ av situationer och pappan i fråga nöjde sig tydligen inte.

   Dessutom vet jag inte om jag vill engagera mig i ett beklagande till SF-personalen och därmed spä på den trista stämningen och den spirande spänningshuvudvärken än mer en kväll som denna. Det är SF som sålt biljetten, det är de som har ansvaret... Jag ska inte behöva tvinga mig fram till ett svar från en 20-åring som har sitt första jobb och ändå bara rabblar standardsvar...

   En kollega till mig konstaterade att hon inte längre ville lämna barnen (högstadieåldern) på bion själva längre. Kollegan hade tagit för givet att SF har koll på vad som händer inne i biosalongerna...

   Och däri ligger kanske en del av lösningen. SF måste hålla koll på vad som händer i deras lokaler. Annars kommer dessa saker hända åter igen och antagligen eskaleras.

   Radera
 4. Det gör mig så jäkla ledsen att läsa att din glädje med att gå på bio precis försvann men det BORDE göra SF ännu mer ledsna. Dom måste börja bry sig snart! Det är inte enbart halvgalna filmnördar som vi som mår piss av folks biobeteenden, det är många många fler och deras röster hörs inte alls, dom slutar bara gå.

  Det där med pistolen har jag också tänkt på, både att jag var den som hade en och vad som skulle kunna hända om någon av dom störande idioterna hade en - och man bad hen vara tyst med liiite för ilsken stämma.

  Att biobesök skulle vara ett avstressande nöje är ett minne blott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken.

   Att finna lösningen på ett problem inleds med att förstå och erkänna problemet. Jag hoppas att vi kan göra våra röster hörda så att biobranschen med SF Bio i spetsen börjar förstå problemet...

   Radera
 5. Hej Henke,
  Först och främst beklagar vi det inträffade. Det är verkligen tråkigt att det var störande besökare under föreställningen som tog ifrån er bioglädjen.

  Vi tar det här på stort allvar. SF Bios mål är att alla föreställningar ska ha en presentation, dels för att det är en viktig del av upplevelsen, men också för att synliggöra personalens närvaro på biografen. Vi försöker också kontrollera alla föreställningar kontinuerligt; så väl ljud och bild som stämningen i salongen. Den här gången hanns det inte med och det beklagar vi. Vi har tagit er historia vidare till de ansvariga på Kista, men även till vår ledning, då det är viktigt att det följs upp på alla våra biografer landet om. Målet för SF Bio är så klart att alla föreställningar ska vara helt fria från dessa situationer och vi vill göra allt vi kan för att ge en så bra bioupplevelse som möjligt till alla våra besökare.

  Tack för att ni hör av er och delar med er av upplevelsen. Ni är mer än välkomna att höra av er till vår kundservice så att vi kan ersätta er med fribiljetter. På så sätt kan vi få en chans att visa er att det här var ett tråkigt undantag och försöka återskapa den där magiska känslan ett biobesök ska ha.

  Med vänliga hälsningar
  Paulo, Kundservice för SF Bio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppar in här med ett litet svar, twitters 140 tecken räcker inte långt.

   Fint av er att svara på både detta inlägg och Johans, det är första gången jag hört talas om att ni gör det. Svarar alltså. Själv har jag mejlat er otaliga gånger i flera år om samma slags problem men aldrig fått så mycket som ett autosvar tillbaka.

   Det jag undrar är vad ni tror att biografpersonalen ska kunna göra åt problemet? Jag har pratat med många genom åren, både när jag gått ut mitt i en film för att säga till om div problem och efter filmer som jag fått förstörda och alla hittills har bara ryckt på axlarna. Någon har sagt att jag inte kan kräva pengarna tillbaka för att jag faktiskt "sett hela filmen". Men jag har aldrig krävt några pengar tillbaka eller ens en fribiljett, jag vill kunna se filmen den visning jag är på.

   Det krävs ibland planering för att se en film, kanske har man bokat med någon kompis, kanske har man fixat barnvakt och verkligen ser fram emot en visning tillsammans. Vad hjälper en fribiljett till en annan visning?

   Och det du skriver här ovan om undantag. Nej det ÄR inget undantag. Det är mer en regeln än ett undantag att få sin filmvisning förstörd av publiken på ett eller annat sätt. Tyvärr ser verkligheten ut så för alla oss som enträget går ofta på bio och betalar massor med tusenlappar om året. Det är därför det känns så tråkigt när vi upplever det som att ni inte lyssnar. Vi vill ju inte ge upp. Vi vill ju se film på bio.

   Radera
  2. @Paulo och SF Bio kundservice: Tack för din kommentar. Det känns bra att få veta att ni uppmärksammat detta inlägg (och Johans). Det är viktigt att både Kista och ledningen får reda på sådana här saker sker i era lokaler. Jag önskar givetvis att problemet inte funnits, men när det nu finns hoppas jag att ni hittar sätt att eliminera det, eller minska det i alla fall.

   Vi får se, jag kanske hör av mig till er kundservice.

   Tack för svaret än en gång.

   Radera
 6. Visst är det trist när man får en bioupplevelse förstörd. Och jag känner också igen känslan att vara orolig över att säga till personalen då det kanske slutar med att man har ett ungdomsgäng som står utanför biografen och väntar på en efter att föreställningen är slut.
  Att säga att SF skiter i saken är nog att ta i däremot, kan tänka mig att det här är ett problem de brottas med ständigt, särskilt på de olika filmstäderna, och särskilt under lovveckor, som ju denna vecka varit.
  De ber ju publiken att komma ut och säga om något går fel. Dessutom kollar de ju salongerna då och då, men på en filmstad som till exempel Kista lär ju chansen att det finns personal som kan ha koll på alla salonger hela tiden vara minimal.
  Helt ärligt tycker jag det som egentligen är problemet här inte är vad SF gör eller inte gör. Hur mycket mer KAN de göra? Anlita säkerhetsvakter som ska sitta med på varje visning?
  Är det här inte snarare ett samhällsproblem? Ouppfostrade ungdomsgäng som inte lärt sig hur man beter sig runt andra människor, eller som helt enkelt inte respekterar andra människor? Som skiter i konsekvenser av deras handlingar etc.
  Som sagt, skittrist med förstörd bioupplevelse, men tror inte att SF Bio kan göra mycket mer än de gör.
  Steg 1 borde väl vara att ALLTID gå ut och säga till personalen om någon stör, på en gång. Synliggöra problemet på ett bättre sätt för SF Bio än att höra av sig efteråt då de enda de ju kan göra är att ge ersättningsbiljetter. Dessutom, ju fler som vågar säga till, desto mindre inverkan borde de här ungdomsgängen få. Ska de ge sig på hela salongen eller? Men sitter man där i biomörkret och gnisslar tänder medan några få förstör föreställningen utan att reagera, då lär man få vänta länge på förändring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en lång och intressant kommentar. Några saker jag vill besvara.

   Det är klart att detta kan ses som ett samhällsproblem, men det hjälper oss inte ett dyft med de faktiska problem som vi upplever.

   SF måste införa rutiner där de kan hålla koll på vad som händer i salongerna. Idag är det lika effektivt och otryggt att gå ut och tillkalla personalen då något händer inne i biosalongen som det är att klaga till busschauffören om samma sak skulle hända på en SL buss.

   Dessutom förstör själva aktiviteten att gå ut och leta fram en ur personalen, berätta vad som hänt (gnälla) samt återgå till sin plats hela filmupplevelsen. Så om det är "lösningen" på detta problem är det faktiskt inte en lösning alls.

   Visst kan man informera i efterhand, men i måndags var det faktiskt kö för att framföra klagomål och jag var inte sugen på att köa för det...

   För det sista är det SF Bios ledning jag vill framföra dessa synpunkter till, inte en 20-åring som knappt är torr bakom öronen och som jobbar på "golvet" på filmstaden. Det är fel person i kedjan att föra dialogen om detta problem med.

   Radera
 7. Har kommenterat hos Jojjenito också. Det är illa mkt illa och det är sådant som gör att man drar sig för att gå på bio. Som jag ser det är lösningen som man gör på andra allmänna tillställningar - säkerhetsvakter samt att SF personalen kontinuerligt kollar av salongerna för jag håller med om att man inte vill lämna filmen för att gnälla - den handlingen förstör också besöket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert en hel del SF kan göra om de bara vill. Om de kan hitta på baconchips borde de kunna hitta på lösningar på detta också! ;-)

   Jag själv kommer snabbt på följande, utan att ens anstränga mig speciellt mycket:
   - hålla uppsikt! De kan använda den gamla "gluggen" som maskinisten tittade in i salongen via förr i tiden
   - medlyssning och medhörning via övervakningskamera, det används ju flitigt i samhället, varför inte här där de verkligen behövs?
   - montera in en ringklocka vid varje plats så att kunderna kan signalera om det blir störningar (kan säkert missbrukas av snorungarna, men det går också att hantera på olika sätt...)

   Radera