måndag 17 februari 2014

Her (2013)Samantha: Hello. I'm here.

Her är en helt galen film. Theo blir förälskad i sitt operativsystemet. Ja, du läste rätt! I en nära framtid bygger ett nytt operativsystem på AI, artificiell intelligens. Theo får hem sin nya dator och hon presenterar sig som Samantha. När hon startats upp börjar hon lära sig saker, utbildar sig och utvecklar en personlighet. Hon utvecklar känslor. Samantha och Theo blir förälskade. Andra människor blir vänner eller ovänner med sina operativsystem. Jag älskar detta. Det en fantastiskt spännande science fiction, inte fantasy-sci-fi med aliens som talar engelska, utan idébaserad sci-fi om en nära framtid där spännande filosofiska frågor behandlas.


Det var lite annorlunda att skriva denna revy då jag redan deltagit i grabbarnas podd och pratat om filmen, så denna text blir en liten repetition och kanske komplettering till podden. Vi hade ett skönt snack om denna film, gå gärna in och lyssna. Avsnittet hittar ni här på Har du inte sett den?. Vårt snack om Her är mellan 27:50 till 51:30, men lyssna på hela avsnittet när ni redan är igång för tusan.

Joaquin Phoenix är sannerligen inte en favoritskådis men han är magiskt bra i denna film. Han är med i princip varje scen och allt som ofta är han helt ensam i bild. Samantha voicas av Scarlett Johansson men henne ser vi alltså aldrig. Ändå är Joaquin så bra att han gör romansen mellan Theo och Samantha helt trovärdig. Jag skulle vilja säga att Phoenix faktiskt övertrumfar sin egen roll från The Master, så bra är han här.

Scarlett Johansson måste också få mycket beröm då hon endast med sin röst ger liv och kropp åt Samantha. Det känns som att hon verkligen är där hos Theo. Man lär känna henne i filmen. Som sagt, denna film kan ge en obehagskänslor när man tänker på den möjliga framtiden där människor till slut endast interagerar med maskiner. Isaac Asimov har skrivit en bra bok på det temat, The naked sun.


Jag hade inte läst på vilka som skulle dyka upp i denna film och en av de största överraskningarna var Amy Adams, en favoritskådis. Ni vet Amy Adams, från alla de där romantiska komedierna! Här i Her har hon blonderat hår och hon såg både yngre och smalare ut än hur jag kom ihåg henne och jag var faktiskt lite osäker på om det var hon först. Har Amy Adams en yngre syster tänkte jag. En snabb slagning på mobilen under filmens gång gjorde att jag slapp sitta och brottas med frågan. Tokigheter!

En skön detalj i filmen är att Theo egentligen inte är en enstöring. Visst, han är deprimerad efter en uppslitande skilsmässa i filmens inledning. Rooney Mara som spelar hans ex är dock helt normal, jobbar som advokat eller liknande. Filmen hade blivit sämre om Theo målats upp som en kuf för då hade konceptet att det i framtiden skulle vara helt normalt att bli ihop med sitt operativsystem kunna avfärdats för att han var en knasboll.


En av de häftigaste sakerna med bra sci-fi kan vara framtidsskildringarna i form av miljöer, kläder och hela städers utseende. I Her är det nästan som idag, men allt är lite off. Alla snubbar verkar vara hipsters som Markus var inne på. Byxorna är uppdragna till naveln. Filmen är inspelad i Los Angeles och Shanghai och jag älskade den lilla touchen med Shanghai och bilderna över nattens ljus fick mig att längta tillbaka dit. Fotot är mycket bra i denna film. Grymt stämningsfullt.


Filmen innehåller många favoritscener. Theos kompisrelation med Amy Adams är väldigt bra. Speciellt några scener i hennes lägenhet och i hissen minns jag väl. En av filmens roligaste scener är då vi får se dataspelet som hon designar, det om att vara en "perfect mom". Jag gillade också det spel Theo spelade, skärmen tredimensionell i rummet, han sprang genom att krafsa med händerna som om han gjorde "hundsim" och den lilla vita figuren som voicas av Spike Jonze själv.


Filmen har två sexscener vilka båda var mycket intressanta, dels den mellan Samantha och Theo, dels den med en tredje part inblandad. Speciellt den första var innovativ. En annan scen som jag tydligt kommer ihåg var dialogen mellan Theo och Samantha då han upptäcker hennes "otrohet". Mycket känslosam scen som känns så naturlig trots att den utspelas mellan en kille och ett os.

Scenen när Samantha och Theo spelade The moon song är nog ändå bästa scenen, i alla fall efter första titten.

Her är en film som gör att jag känner mig omtumlad, nyfiken, oroad, melankolisk och förhoppningsfull inför en framtid där filmmakare gör egensinniga och personliga filmer.

Och jag älskar slutet! Har du sett om filmen än Johan?

Med risk för en devalvering av högsta betyget följer jag mitt hjärta och ger Her fem fantastiska filmskapare av fem möjliga. Det är kanske Spike Jonze som ligger etta på "måste ses" listan?

Betyg: 5/5

Trailer.

11 kommentarer:

 1. Vad fint att du gav betyget bara med hjärtat. Det är verkligen en film som förtjänar toppbetyg, det tycker jag med trots att jag "bara" gav den en 4:a. Jag tror att jag kommer att höja den ett snäpp när jag ser om den och inte har en farbror som torkar sig i ansiktet med en handduk genom hela filmen bredvid mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att jag tyckte att den var någonstans mellan fyra och femma direkt efter titten och att den nu bara har växt under tiden sedan jag såg den kändes det som det enda rimliga betyget.

   Handduk? Torkade sig? Vad svettades han ymnigt? Blödde han aggressivt? Eller rann det bara gult ur ena örat?

   Men imorgon kommer en annan dag, och en annan otroligt bra film, som vi båda skriver och sampostar om! :-)

   Radera
  2. Han satt mitt emellan mig och filmspanar-Rebecca. Han tog upp en handduk modell större gästdito och torkade sig med den i ansiktet en kvart ungefär. Sen la han ner handduken, satte en hand på varsitt ben och spretade med lillfingrarna och liksom "poke:ade" mig på benet med ena fingret och Rebeccas ben med det andra. I en kvart ungefär. Sen tog han upp handduken igen och började torka sig i ansiktet. Detta genom hela filmen. Så jag tror faktiskt att filmen kommer kännas ännu bättre om/när jag ser den "i lugn och ro". :)

   Precis. Imorgon är en annan dag och en annan bra film :)

   Radera
  3. Ojojoj, livet är en schlager ibland. Hoppas du får se den med trevligare sällskap någon annan gång!

   Radera
 2. Helt ofattbart att Joaquin Phoenix inte fick en Oscarsnominering för sin prestation. Riktigt bra är han, och filmen likaså.

  Vad jag skrev om Her.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Han gör en mycket stark skådespelarinsats. Skulle lätt varit värd en nominering.

   Bra revy, men du säger inget om Amy Adams! Gillade du inte henne?

   Radera
 3. Instämmer helt! Fantastiskt fin film, tankeväckande och rolig och snygg. Jonze OCH Coens är mina måste-se. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Mycket bra film. Jo, Coens är däruppe, men ILD drog ner dem från förstaplatsen! ;-)

   Radera
 4. Det är verkligen inte svårt att förstå varför du älskade her, enda skillnaden är väl att allt detta inte talar till mig i riktigt lika hög utsträckning. The Moon Song-scenen tyckte jag tex blev lite tråkig och själva designen kändes en smula forcerad ;) Men utan tvekan tankeväckande och genomarbetad

  SvaraRadera