måndag 24 februari 2014

Captain Phillips (2013)Tom Hanks spelar kapten Richard Phillips vars fraktfartyg blev bordat av somaliska pirater våren 2009. Tompa är filmens stora stjärna, ja faktiskt den enda skådespelaren jag kände igen efter de inledande fem minuterna. Filmens andra stjärna är helt klart regissören Paul Greengrass. Han verkar gilla denna typ av film. En BOATS där han ganska opersonligt och osentimentalt beskriver vad som händer utan att ta uppenbar ställning för någon av parterna.


Efter jag sett filmen surfade jag runt lite bland bloggarna och la speciellt märke till Fiffis inlägg om filmen. Hon upplevde filmen tvärtom hur jag uppfattade den. För mig är historien bakom filmen jätteintressant, men jag känner inte speciellt mycket för karaktärerna i filmen. Händelseförloppet är däremot spännande. Jag tänker då på hur piraterna bordar skeppet, hur sjömännen agerar för att undvika det och hur den amerikanska militären agerar för att frita gisslan, SEALs in action... Det är en massa intressanta saker. Men jag betraktar händelserna utan emotionell insats. Som jag förstod Fiffi tyckte hon tvärtom. Lustigt.


Det finns två saker jag vill nämna om denna film. Låt oss börja med det inte fullt så bra. Filmen är fasligt lång och jag tyckte att den var ganska seg i mittenpartiet. Speciellt under scenerna i livbåten tappar filmen tempo på grund av att de drar ut på det som fan.


Däremot var sista scenen lika spektaculaire som jag hade hört. Utan att veta vad som skulle hända visste jag allt att det skulle vara speciellt. Och my gosh vilket avslut. Detta måste vara en av årets starkaste scener, och Tom Hanks bästa skådespelarinsats jag sett någonsin. Jag började dock inte grina till scenen men visst vad den otrolig. Scenen skulle kunnat falla till marken med en sämre insats från Hanks. Och här tror jag faktiskt att den långa sekvensen från livbåten får sin förklaring. På grund av dess längd kan vi som åskådare verkligen sätta oss in i den mentala press Cpt Phillips varit under och hans reaktion blir därmed realistisk och trovärdig.


Filmen var intressant och slutet är mycket starkt. Men även om jag förstår rationalen bakom andra halvan av filmen tycker jag ändå att den var lite svagare där. Det slutar med att jag ger Captain Phillips tre vattenkanoner av fem möjliga.

Betyg: 3/5

För den intresserade finner man Fiffis revy här.

6 kommentarer:

 1. Vi såg på filmen på två olika vis, ändå landade vi på samma betyg. Det säger nog en hel del om filmen, vet dock inte riktigt vad ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att vi såg på den från olika perspektiv, manligt respektive kvinnligt? ;-)

   Radera
  2. Med risk för att få stryk: ja. :)

   Radera
  3. Få stryk? Feministmaffian? :-{)

   Radera
 2. Håller med dig, den tappade en del när de hamnade i livbåten. Tyckte annars den hade bra spänning och tempo på fartyget. Minns själv inte att slutscenen skulle vara så stark, men har läst om det på många håll på senare tid. Såg filmen på bio utan att ha hört något om den.

  Så här skrev jag om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gediget hantverk, spännande story och bra slutscen. Japp 3/5. Inget mer.

   Radera