torsdag 27 oktober 2011

Crazy, Stupid, Love. (2011)


Jacob: I'm going to help you rediscover your manhood. Do you have any idea where you could have lost it?

Häromkvällen såg jag "Crazy, stupid, love." tillsammans med med vännen och bloggkollegan Kitty. Efter jobbet, mitt i veckan, då passar en enkel romantisk komedi i Hollywoodsk tappning perfekt. Jag trodde väl inte att filmen skulle vara så där jättebra men några skratt skulle säkert kunna lockas fram tänkte jag. Men där fanns också en pirrig förväntning på grund av att filmens rollbesättning bestod av Ryan Gosling, Emma Stone, Julianne Moore, Marisa Tomei, Kevin Bacon och Steve Carrell.

Faktum är att förväntningarna med råge blev uppfyllda. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. Filmen är lyckligtvis inte heller en jobbigt barnslig och "flabbig" komedi, den är mer som en drama med komiska inslag. Fasen, filmen var inte alls en renodlad komedi. Så här i filmfestivaltider skulle jag till och med kunna sträcka mig till att "Crazy, stupid, love." hade lite "American independent"-feeling.

Steve Carrell spelar huvudrollen och han är välkomnat sansad och nyanserad. Han är mycket bra i mer seriösa roller, som i denna och i filmer som "Little miss Sunshine". När han fånar sig gillar jag inte honom alls lika mycket. Det sägs ju att komedi är svårast för skådespelare, och än en gång visar en komiker en timing och fingertoppskänsla som gör dramaskådespelet lysande. Det är som med Jim Carrey. Jag orkar oftast inte med honom i hans hysteriska roller, men så gör han "Eternal sunshine on the spotless mind". Eller varför inte ta en av mina tidigare favorithatobjekt: Adam Sandler. Jag kan verkligen inte med när han spelar förståndshandikappad som han gör i var och varannan film, men så gör han helt plötsligt "Punch-drunk love". Komikerna kan! Steve Carrell tar sin Cal genom en sublim transformation från hunsad cuckold till en ganska självsäker och på gränsen till dominerande vuxen karl. Bra skådespeleri från honom.

Emma Stone är härlig på ett naturligt sätt. Hennes Hannah kunde blivit flamsig och en karikatyr på "ung kvinnlig juridikstuderande", men icke. Hannah är ung och stark, rödhårig och frejdig. Scenen med henne och Gosling i hans bachelor pad var lika överraskande som given. Överraskande för att killen i fråga inte beskrevs som ett aggressivt monster, given för att Hannah befann sig i en snäll Hollywood-film...
Not: annat blir det nu när Filmfesten 2011 snart börjar... 


Sen måste jag ju nämna något om en viss bloggkollegas gunstling Ryan Gosling. Han är superstabil i skådespeleriet, en stjärna på väg upp. Men det var en annan sak som var än mer slående... Wow, vilken kropp! Det var nästan så att jag tvingades ifrågasätta min egen sexuella läggning! Jag antar att servetter gick åt i massor hos den kvinnliga delen av publiken. Att sitta på...

Julianne Moore var bra men hon hade en av de minst dynamiska rollerna i filmen och därmed inte så mycket att jobba med. Tyvärr var dock Marisa Tomei nästan helt bortkastad. Hennes Kate var för mig onaturlig och skruvad. Synd när många andra i filmen kändes mer äkta.

Filmens tema påminde mig om boken "The Game", en bok som jag inte läst, men kanske borde. Jag kan känna igen personer i min bekanskapskrets i filmens persongalleri. Jag har sett Jacob Palmer i verkliga livet flera gånger. På så sätt var denna film överraskande relevant. Sen får man ta att den är amerikanskt tillrättalagt mot slutet, men jag bedömer det som ok. Man får se filmen som en saga eller fabel, och sagor brukar ju ha ett slut som i... sagor.

Jag ger "Crazy, stupid, love." tre raggningsrepliker av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Emily: When I told you I had to work late? I really went to see the new Twilight movie by myself, and it was so bad.

13 kommentarer:

 1. Jag var inte heller lika överväldigad som Fiffi. En 3,5 blev det från mig. Precis som du har jag svårt för det överdrivna Adam Sandler/Jim Carreyinga. Jag vill ha det mer nedtonat, mer indieaktigt. Det fanns tendenser till det här men det slarvades bort, inte minst med det smetiga slutet.
  Gosling är inte bara tjusig utan en utmärkt skådespelare. Och snart är det dags att se honom igen, i Drive. Jösses, vad produktiv han är i år!

  SvaraRadera
 2. Det kändes som att du skulle klämma till med ett frikostigare betyg än en trea när jag läste texten men samtidigt är ju en trea helt okej för denna typ av film, det var bara jag som blev brutalknockad av detta.

  Dessutom räcker inte servetter långt, inte ens en hel förpackning vikta näsdukar, här snackar vi en sittdyna gjord av tvättsvamp ;)

  Men precis som Jessica säger, Ryan Gosling är inte bara oförskämt snygg, han är en obeskrivligt begåvad skådespelare - också. Och nu när jag sett både Drive och Maktens män måste jag säga att jag trodde att 2010 var Goslings år (pga Blue Valentine), att han inte kunde vara bättre än så men jo....det kan han!

  SvaraRadera
 3. Jag gillade också Crazy, Stupid, Love och gav den 3,5 i betyg.

  Just att det inte bara var en korkad komedi i mängden var skönt och lite överraskande. Men som jag skrev i min recension så är det bara att titta på några av skådespelarna som är med för att se att det är lite kvalitet över det hela.

  Kul läsning !

  SvaraRadera
 4. Jessica: kul att du håller med om Sandler/Carrey, men rimligt också!

  Jag ska se Gosling i Drive på filmfestivalen. Det ser jag fram emot.

  SvaraRadera
 5. Fiffi: jag gillade filmen mycket och det är en av de starkaste treorna jag givit. Det kanske borde blivit en fyra. Vem vet? Jag anser att betyg är färskvara, och när filmen fått ligga till sig lite, några veckor brukar räcka, kommer jag veta om det var en trea eller en fyra!

  Har du redan sett Drive? Har jag missat den revyn?

  BV var helt ok, men jag tror att jag hade för orimligt högt ställda förväntningar när jag såg den. Det var väl för att jag läst era revyer, sabla bloggare!

  SvaraRadera
 6. Movies - Noir: kul att vi tolkat filmen nästan identiskt. Enda skillnaden är att jag gillar Emma Stone, och hennes vännina var en perfekt comic relief tycker jag. Men du, varför bara trea för fotot?

  Jag länkar.

  SvaraRadera
 7. Jo, vi tyckte ganska lika faktiskt. Emma Stone tror jag inte jag kände igen sen tidigare så har inte mycket att jämföra med, men hon blev bättre mot slutet. Men hennes väninna, jag vet inte men just den typen av karaktärer stör mig helt enkelt, hahaha.

  När det kommer till foto så är jag ganska sparsam med att ge mer än en trea om det inte är något utöver det vanliga.

  Jag tackar jag ;) Har själv ingen länklista - än så länge...

  SvaraRadera
 8. Movies - Noir: Du ser Emma Stone i filmen Easy A, som är uppskattad av många.

  SvaraRadera
 9. Ah ok, den känner jag igen, men inte sett. Som sagt, kastar mig inte direkt över hennes andra filmer ;) Men tack för tipset om Easy A, kanske ska kollas upp...

  SvaraRadera
 10. @Henke:
  Drive-recensionen kommer i anslutning till att filmen har biopremiär. Du får hålla dig lite :)

  @Movies-Noir:
  Se Easy A. Gör´t bara! :)

  SvaraRadera
 11. Henke: Under tiden vi väntar på Fiffis tankar kring filmen kan du läsa vad jag tyckte om Drive.

  Fiffi: Ok, om du säger det så blir det så ;)

  SvaraRadera
 12. Movies - Noir: Väntar med att läsa texten till jag sett filmen själv. Ska gå och se den på filmfesten.

  Ger du slutbetyget genom en magkänslebedömning, eller dividerar du totalpoängen med fem, eller något sånt? Hur kommer du fram till ditt betyg helt enkelt?

  SvaraRadera
 13. Jag förstår dig och gör samma sak. Gillar inte att läsa text om film som jag vet att jag ska se.

  Det är mest magkänslan jag går efter. Jag betygsätter de fem kategorierna för att visa vad jag tycker om de viktigaste ingredienserna i filmen. Så totalpoängen behöver inte spegla vad helhetsbetyget blir.

  SvaraRadera