måndag 2 november 2015

Mission: Impossible (1996)Det var ett tag sedan jag såg denna film. Trots att jag nog tyckte att den var helt ok kunde jag för mitt liv inte komma ihåg speciellt mycket från filmen. Den är regisserad av Brian De Palma. Det är en kompetent filmmakare som brukar mixtra med split screens, olika kameravinklar och skärpdjup. Däremot ser jag honom som en ganska "stiff" regissör, jag tror mig inte sett en enda film med glimten i ögat från de Palma. Det är inte en favoritregissör helt enkelt.

Mission:Impossible är en klassisk spionthriller. Fokus ligger på "vem lurar vem" och klassisk Öst mot Väst. Jag kommer ihåg filmen som rörig som tusan men det tycker jag inte att den var denna gång. Däremot är storyn nedtryckt och otydlig. Det är nog därför jag har svårt att komma ihåg filmen. Filmen är som en nattlig dröm som viker undan så fort man försöker erinra sig om vad som hände.

Observera att texten nedan innehåller starka SPOILERS!Omöjligt Uppdrag?

Ethan Hunt och hans team ska stjäla tillbaka "The NOC list" från en mullvad inom CIA. Listan innehåller identiteten på en massa fältagenter som riskerar att bli tillfångatagna och dödade om listan faller i orätta händer.

Intressant nog inleds filmen med att Etahn Hunt bara är en i teamet. Ethan Hunt som en "nobody" bland de övriga. Smaka på den. Detta var en av många detaljer jag helt hade glömt. Därmed är detta något av en "origins story" även om den biten inte spelas upp speciellt mycket. Dessutom påminns jag av att filmen har några år på nacken när jag ser hur ung Tom Crusie ser ut. Betänk att filmen nästan har tjugo år på nacken.

När flera medlemmar ur teamet snabbt blir dödade ändras Ethans roll snabbt. Han stiger upp ur askan av sina fallna kamrater starkare än någonsin och sätter genast igång med att rädda NOC listan och hämnas dem som förrådde hans team. En kul detalj är att de castade Emilio Estevez som en ur teamet. Han var ganska stor 1996 (kommer ni inte ihåg Young guns?). Måste varit något av en chock för folk när han dör abrupt och tidigt i filmen.
Mission: Impossible moments

Det mest signifikanta greppet som denna filmserie har att erbjuda är då en mask av någons ansikte används för att lura motståndaren/publiken om individens identitet. Här i första filmen användes det i tre scener i alla fall. Redan i inledningsscenen har Ethan en mask på sig för att lura en gubbe på information i en operation som inte har med resten av filmen att göra. Scenen används för att sätta upp själva konceptet med masker som lur-device. Något som kommer att återkomma en och annan gång i filmserien.

Den andra gången mask används är när Ethan bryter sig in i ambassaden och stjäl NOC listan. Till sist är det mask på igen i slutet i en tågscen då Ethan lurar en av de kvinnliga teammedlemmarna att avslöja sig.Action utan slut?

Njae, filmen är inte fullproppad med actionscener, men det finns några.

Den tidiga scenen med uppdraget på ambassaden, den där flera ur teamet förgås är spännande och actionfylld, även om det är mer smygande i dimmor än boxing och kicking.

Filmens andra scen som sticker ut är när Ethan ska stjäla något  i ett valv och han firas ner i en vajer med sele. Det är en av de mest ikoniska scenerna i actionfilmen från de senaste tjugo åren. Tänk så många gånger andra filmer och tv-serier gjort en pastisch på den scenen.
Skurken

Ja att det var Jon Voigts karaktär som är skurken kom nog som en ganska stor överraskning första gången jag såg filmen, men nu känns det ganska genomskinligt. Är Voigt bra i rollen? Helt ok, inte dålig i alla fall. Han gör i princip samma roll senare i Enemy of the State mot Will Smith.Sammanfattning

Först och främst måste man ställa in sig på att detta är en renodlad spiondrama. Den går mer i John le Carrés fotspår än James Bonds dito. Betänk att filmen inte innehåller en enda shoot out eller gun fight. Som spiondrama är den helt ok men långt från mästerlig. Istället är detta intressant för att det är Ethan Hunts origins story. Tompa Cruise funkar bra från första början och vi får njuta av hans fina armföring i fler spingscener. Brian de Palma var kanske inte den bästa regissören att ta han om starten av denna filmserie men det gav serien en viss tyngd kanske. Jag gillar filmen och den får ett överlag positivt betyg. Jag ger den tre Outsiders av fem möjliga.

Betyg: 3/56 kommentarer:

 1. Mja, jag iaf inte påminna mig att jag blev särskilt förvånad att just Emilio försvann så pass snabbt när det begav sig. Det var redan från början Tompas film... Och greppet med masker hade filmerna med sig från de två TV-serierna, det hade nog varit svårt att göra en film som inte innehöll minst en sådan scen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, du är alldeles för smart för att gå på en sån lätt fint! :-) Fast jag tror ändå att vitsen med att casta en så känd skådis som Estevez var att få till en överraskningseffekt hos "the commoners"...

   Självklart vet jag att de använde maskerna i tv-serien. men de måste ändå introduceras någon gång i filmerna. Så det var i filmsammanhang jag menade när jag skrev att de etablera konceptet.

   Denna första film varför övrigt den film i serien som mest påminner om tv-serien, med spionfokus och Öst-Väst konflikten som fond.

   Radera
 2. Jag minns inte mycket från filmen och har varken betyg eller en gammal recension jag kan plocka fram ur gömmorna men jag skulle tro att jag tycker ganska lika. 3/5. Underhållande. Tror jag såg den på bio. Den enda scen jag egentligen minns är en helikopter som cgi-kraschar i en järnvägstunnel. Ja, och så kanske scenen i valvet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helikopter? Ja just det, var det inte en helikopterscen där också? Se där jag har redan glömt delar av filmen igen. Och nu var det mindre än två månader sedan jag såg om den. Denna film är verkligen undanglidande! :-)

   Scenen i valvet är däremot riktigt bra och den scenen glömmer jag inte.

   Radera
 3. Gillar filmen men den är undanglidande som du skriver. Trots att jag sett filmen 3 ggr kan jag aldrig begripa vad det är Voight gör som avslöjar att han är skurken. det har något med hotellbiblar att göra men jag hänger verkligen inte med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hotellbiblar? I'll be damned. Jag har verkligen ingen aning om hur han blir avslöjad. Tänkte inte ens på att jag inte uppfattat det! Galet undanglidande! :-D

   Radera