fredag 6 november 2015

Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011) (re-revy)Beware! Spoilers below.

Den fjärde filmen i serien följer trean väl. Den är mörk och bra. Mörkret ger många av de karaktärdrivna scenerna tyngd utan att för den skull förminska actioninnehållet. Precis som i trean kan man dra paralleller mellan denna och Bond, tänk Daniel Craigs Bond i så fall. Vi får resa runt jorden i jakten på en galen vetenskapsman som vill starta ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland. Hans evil scheme innehåller att misskreditera IMF och Ethans team hamnar i fläkten när IMF initierar "The ghost protocol" (att "go deep under cover"). Mörkret återfinns till exempel i scenen när Brandt berättar om hans misslyckande med att skydda Ethan och Julia på semester i Kroatien och hur Ethan dödat det serbiska team som mördat hans fru. En kul detalj är hur Ethans team i inledningen hänvisar till ryktena om Ethan men hur de tror att allt är överdrivet och påhittat. Tänk hur fel, och hur rätt de hade.

På tal om rätt eller fel. Jag var inte nådig mot denna film efter jag sett den första gången. Nu ser jag den med lite snällare ögon.Omöjligt uppdrag?

Ethans team ska stoppa Hendricks, galen vetenskapsman, som spelas av vår egen Michael Nyqvist. Först försöker teamet att hindra Hendricks att få tag på launchmodulen för kärnvapnen. När det inte gick vill de hindra honom från att få tag på koderna. När det inte gick måste de stoppa eller avbryta attacken efter den initieras. Hendricks får ju iväg en a-bomb med destination San Franciscos höjder.Mission: Impossible moments

Såvitt jag kan erinra mig om används bara en mask i filmen och det är då Hendricks ska utge sig för att vara hans hantlangare Wirstrom. Ethan hade några masker på g men de hann inte bli klara. Det är mycket som går fel för Ethan i denna film. Han bli tagen av rysk polis, hans chef blir skjuten i bilen, Sabine Moreau dödsstörtar från hotellet innan de hinner pressa henne på information, Ethan hinner inte ikapp Hedricks som försvinner i sandstormen...Action utan slut?

Jajamen, sörru. Detta är actionfyllt men också fyllt av referenser. Inledningen med Agent Hanaways död och scenen från det ryska fängelset är av Bondkaraktär och klass. Sen har vi inbrottet i Kreml vilket påminner om första Mission: Impossible. Ethan blir tagen av rysk polis och vi möter den rökande vresige ryssen, Sidorov. Ethans flykt från sjukhuset påminner om The Bourne Identity.

Den kanske mest kända scenen är den från Burj Khalifa i Dubai. Jag gillade det kluriga i den scenen, både Ethans inbrott med klättring på fasaden (även om de elektriska handskarna var fåniga) och the sting de utförde mot Wirstrom och Moreau.

Sista scenen utspelas i Indien och en fajt mellan Ethan och Hendricks i ett parkeringshus. Den scenen var inte speciellt bra, ganska trist och meningslös.Skurken

Michael Nyqvist är långt från en favorit men han fungerar ganska bra som skurken. Men egentligen är det samma gamla visa... Han ger mig inget extra, jag blir inte nyfiken på hans karaktärer. Hans hench man Wirstrom är slätstruken. Däremot är den ryske polisen som jagar Ethan hela filmen igenom ganska lustig. Sidorov for the win!Sammanfattning

Filmen har ett mycket starkt slut i en hamn i Seattle. Ethan, Luther och Brandt diskuterar nya uppdraget och vi får se att Julia lever. Hon vänder sig mot Ethan och ler. Tänk vad lyckligt att hennes död bara var en cover för att Ethan skulle kunna infiltrera det ryska fängelset, och tänk vad sorgligt att han var tvungen att överge henne för att hålla henne säker (som han misslyckades med i trean). Jag gillar denna typ av mixade känslor.

Filmen har mycket fokus på teamet. Brandt får en hel del spelutrymme och han är med i en av filmens starkaste scener. Den när Ethan har försvunnit och Brandt berättar för teamet om hans uppdrag i Kroatien. Simon Peggs lustigkurre Benji är också med och han är lite smålustig, men lyckligtvis är Benji mer professionell är komiker. I denna film...

Filmen lyfter också upp att Ethan agerar på en hunch, dvs magkänslan, ibland. Han utbildar Brandt i field operations. Lite kul sidostory.

Till sist kan jag konstatera att nu har serien utvecklats! Titeln innehåller både kolon och bindestreck. Spectaculaire!

Jag gillar denna film bra mycket mer än när jag såg den första gången och nu ger jag den tre allt annat än ofelbara hjältar av fem möjliga.


Betyg: 3/5


6 kommentarer:

 1. Stiligt där!
  Bra fångade ord om känslan! Den här är en "blockis" i min smak! :-)

  Trevlig helg! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig helg tillbaka!

   Och tack. Det är en riktigt fet blockbuster. Känns som urtypen av en sommar-blockis som passar som handen i handsken på Steffo! :-)

   Radera
 2. Delar ut samma betyg som du. 3/5. Och det trots att det här faktiskt var den första film som jag såg i IMAX (i Montreal).

  https://jojjenito.wordpress.com/2012/03/01/mission-impossible-ghost-protocol/

  Var hittar du kommat i titeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, okey då, språkpolisen. Kolon! Jag uppdaterar.

   IMAX har jag ännu aldrig avnjutit. Såg du den på franska då alltså? Hoppar över och kollar in vad du skriver...

   Radera
 3. Nummer två på listan då jag gillar trean såpass mycket: Actionscenerna är bra menst bäst är de två inbrotten det är då det känns som en M:I film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Gillar också den mörka undertonen. När jag såg om filmen såg jag att Ethan var nedslagen hela filmen, som om han förlorat något (sin fru).

   Radera