fredag 20 november 2015

Office (2015)


Office är en bitvis mycket spännande psykologisk thriller om säljchefen Kim Byeong-Gook som bryter ihop, dödar sin familj och sedan beger sig till sitt jobb för att ta hand om sina kollegor. Eller vad gör han? Polisen söker mördaren och intervjuar alla kollegorna. De ser också på övervakningskameror att Mr. Kim gick in i kontorsbyggnaden men man ser honom inte komma ut. Gömmer han sig någon stans i skyskrapan?

Fjärde och sista filmen på filmspanardagen blev en hårdkokt koreanare. Jag har prövat flera från Asian Images-sektionen genom åren och det kan vara fågel eller fisk. Just koreanarna kan dessutom blanda action och drama med farsartad humor men det slipper vi i denna film helt och hållet. Egentligen känns den nästan lite västerländsk. Office är en film som jag lätt kan se få en remake från Hollywood.


Å ena sidan är detta en polisthriller om en enveten polis som jagar mördaren. Å andra sidan är det ett psykologiskt drama om vad som hänt på kontoret där mannen som gick i kras arbetade. Vilka underströmmar fanns där, vem är elak, vem är snäll... Vi får följa gärningsmannens kollegor i säljteamet via en ung kvinnlig praktikant, Lee Mi-Rye.

Filmen är spännande på ett klassiskt thrillervis. Den visar hur nervösa och rädda människor börjar inbilla sig saker och inte ens kan lita på vad de ser. Även vi i publiken bjuds på några jump scares och vi ser ibland verkligheten genom ögonen på karaktärerna. Man bjuds på en spännings-ride, men då vi inte kan lita på vad vi ser är det knappast en thriller man ska kunna avkoda innan den är slut. Även efter filmens slut kan det vara lite svårt att förstå vad som hände...


Skådespelarna är överlag bra och jag applåderar lite för regissörens beslut att skippa det farsartade. Min favoritskådespelare i filmen var Ah-Sung Ko som spelade Mi-Rye. Hon är känd från Snowpiercer. Filmen var starkare än "helt ok" men ändå... bara helt ok.

Jag ger Office två gedigna mordgåtor av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Filmen visades på filmfestivalen den 14:e, 17:e samt på söndag den 22:a november.

2 kommentarer:

  1. Ja, och jag håller med. Det är en bra film på många sätt men ändå blev jag inte helt indragen i den. Tror den något sena timmen och att det var den sista filmen för dagen kan ha bidragit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo kanske. Men den var nog inte mer än helt ok även i piggt tillstånd.

      Radera