torsdag 30 januari 2014

Sectumsempra !



Sjätte året: Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Utgivningsår: 2009
Regissör: David Yates
Längd: 2 h 33 mins

Observera, det kan finnas en eller annan spoiler nedan!

Plot: Kampen mellan de onda och goda krafterna i den magiska världen hårdnar. Nu accepterar alla att lord Voldemort har kommit tillbaka och The Death Eaters attacker runt om i världen intensifieras. Hogwart's School of Magic bevakas av ett gäng Aurors. Harry får i uppdrag av Dumbledore att söka reda på en hemlighet som den nya Potions professorns trycker på. Samtidigt söker Dumbledore efter Voldemorts svaga punkt.


Revy
Filmerna blir bättre och bättre desto längre vi kommer i serien. Precis som fyran och femman är filmen tudelad mellan de mer humoristiska turerna runt olika romantiska förvecklingar, i denna film Hermy/Ron/Lavender och Harry/Ginny/Dean, samt det dramatiska, i detta fall Harry/Dumbledore som söker hemligheten runt Voldemort.

Filmen är mörkare i tonen och mer spännande i handlingen. Draco är olycksbådande och supermörk i sitt blonda hår. Hans karaktär tar en hel del plats i denna film. Slutscenerna från och med att Dumbledore tar med Harry till Voldemorts grotta till det bittra slutet är seriens bästa hittills.


Årets spell

Sectumsempra! The Halfblood Prince's dödliga spell, som knivar mot offret, kan skära av en lem till och med (vem som nu vill göra något så olycksaligt...).

Vad heter spellen egentligen?


Nya karaktärer

Professor Horace Slughorn, en underbar och härlig karaktär i all sin egocenticitet.



Årets Professor of the Dark arts

Severus Snape. Snape har äntligen fått det jobb han så hett eftertraktade och alla som ser filmen för första gången bör skälva för att den mörke fått ta över detta viktiga ämne.



Årets magiska djur

Fawkes flyger iväg efter Dumbledore's fall. En symbolisk scen.


Årets döing

Albus Dumbledore. Hans dödsscen är kanske hela seriens bästa scen?


Årets actionscen

Dumbledore och Harry hämtar den falska horcruxen i grottan. Alla scenerna från att Albus och Harry landat på klippan ute till havs, visa sjön med döingarna, till Albus smärtor, till den majestätiska elden är mycket häftiga.



Årets humor

Jag skrattade gott åt Ron när han har fått i sig en kärlekspotion som var menad för Harry. Ron hade hittat en chokladask på Harrys säng och ville bara smaka "lite". Denna scen är hilarious, och den efterföljande scenen hos professor Slughorn är kul tills den blir spännande. En av filmens styrkor är triangeldramat mellan Hermy, Ron och Lavender och speciellt Emma Watsons minspel är mycket bra filmen igenom...



Årets känslosammet

Hermione vakar över Ron i sjukbädden. Den scenen är så söt efter allt Hermy fått gå igenom med Lavender som ivrig uppvaktare av den korkade Ron.



Årets speciella scen

Luna och Harry på och på väg från the Hogwarts Express. Det är scenen när Luna räddar Harry efter att Draco stupifyat honom och gömt honom under hans osynlighetsmantel.



Supertrion

Det är mycket Harry, Dumbledore och Lord Voldemort i denna film. Det är inte lika illa som i film fyra då handlingen hela tiden drivs framåt i denna film, men det är lite synd att trion inte samverkar så mycket. Vid sidan av Harrys äventyr med Dumbledore får vi en jättedos av Hermione, med flera mycket dråpliga, underfundiga och känslosamma scener. Var Ron med i denna film?  



På postern ser vi Harry i förgrunden och Dumbledore med sin kassa hand precis bakom. Till höger har vi Hermione med någon typ som nästan döljer henne. Varför en statist framför henne? Obegripligt. I bakgrunden stadsmiljö från London. Ok, kan kanske vara på sin plats med tanke på inledningen av filmen. Men njae, inte en jättekul poster, va?



Harry's moment

Scenerna när han är rusig på lyckokuren är mycket bra. Radcliff spelar Harry lite annorlunda, fipplandes med händer och lite annorlunda kroppshållning. Kul att se.



Hermione's moment

Scenen när hon är förgrymmad över Lavenders uppvaktning av Ron. Hon blir så arg och springer iväg. När Harry kommer fram för att trösta ser vi hur arg hon är. Hon har små fåglar som flyger omkring över hennes huvud, fåglar som hon gör sönder i ilskan senare.


Men hon har också många små fina stunder; hennes lilla tafatta vinkning till Ron innan laguttagningen, hennes pillimariska min efter att hon confundat Ernie, hennes vilda blick när hon inte får till den potion de ska göra i en tävling och andra scener.

Hermy's vilda blick (förlorat) och Lavender's tankfulla
Awkward wave
Pillimarisk
Rufsigt hår, som efter... en lektion.
Nej... Öl.

Ron's moment

Under inledningen av filmen läggs en hel del tid på Rons osäkerhet runt sitt spel som målvakt i Quidditch. När de senare spelar match tror ju Ron att han fått i sig lite turpotion men egentligen har Harry bara lurat honom om det. Med stärkt självförtroende gör Ron en hjälteinsats i matchen och Gryffindor vinner matchen. För en av seriens mest korkade karaktärer är detta en ljuvlig triumf och scenerna när de firar honom i Gryffindors common room är härliga.



Årets citat

Från den mäktiga scenen
Albus Dumbledore: Severus... please...

Luna Lovegood är en favoritkaraktär, efter hon har räddat honom i tågvagnen:
Harry Potter: Sorry I made you miss the carriages by the way, Luna.
Luna Lovegood: That's all right, it's like being with a friend.
Harry Potter: Oh, I am your friend, Luna.
Luna Lovegood: That's nice.




Årets favorit

Det är en jämn kamp mellan Severus Snape, Horace Slughorn och Luna Lovegood, men det lilla lejonet måste ju vinna för tusan. Hon är för härlig, Evanna Lynch i rollen som Luna. Ryktet gör gällande att hon gjorde Luna på ett så perfekt sätt att J. K. Rawling formade Luna efter Evanna's gestaltning när hon skrev de sista böckerna... Och att Luna är den enda karaktären från filmerna som Rawling lät sig inspireras av när hon skrev böckerna.



Insanities and craziness

Det är bara en sak som strör mig lite med Dumbledore's dödsscen. Det är en sak som jag tror skiljer sig avsevärt med hur det går till i boken. Där, i boken gör Dumbledore så att Harry blir förstenad och sedan slänger han på Harry hans invisibility cloak. Harry står helt osedd och ofötmögen att ingripa. I filmen står Harry dels passiv på våningen under och väljer att inte ingripa (då han lovat Dumbledore) men Snape kommer också fram till Harry och hyschar åt honom, vilket borde gjort Harry tveksam om Snape's skuld på ett helt annat sätt än i boken...



Sammanfattning

En av seriens bästa filmer. Emma Watson briljerar och det är nog den allra bästa filmen för studier av Hermione Granger. Filmen är så detaljrik att den måste ses flera gånger för att alla nyanser ska uppfattas. Det är tecknet på en bra film. Dessutom är detta kanske den snyggast filmade i hela serien (än så länge). Det finns så många suveränt snygga snapshots från filmen, som små tavlor. Jag lägger in några exempel nedan. Mörker, dramatik och en del humor och kärleksgnabb. En underbar Harry Potter-film helt enkelt.


Jag gillar inledningen i Londons tunnelbana, Lunas räddning av Harry, supertrion på puben, Hermys minspel och ståtliga öldrickande, Slughorns middag och fest, att Harry frågar någon cool (Luna) att gå med honom på Slughorns fest, the Burrows förstörelse, alla scener med den kolsvarte Draco, Ron berusad av kärlekspraliner, Harry berusad av lycko potion, och hela den sista akten. Sämst är alla scener med Ginny. Boring.


Bästa skådespelare är Emma Watson, Jim Broadbent, Alan Rickman och Evanna Lynch.

Sista scenen är en perfekt set-up inför de två sista filmerna. Harry och Hermione planerar fortsättningen. Ron sitter lite bakom och surar. Nu är de helt ensamma mot Voldemort. De har bara inte riktigt insett det än...



Betyg 4+/5


Hörru, Harry Potter tävlingen!



12 kommentarer:

  1. Ännu en mellanfilm hos mig. Den är bra mycket bättre än femman men ändå bara en väntan inför slutuppgörelsen. Väldans mörk film det här....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir så förvånad att vi tycker så olika om mörkret i HP-filmerna. Det vore så lätt att tro att alla tycker som jag själv. Detta är en av de bästa filmerna enligt mig. Första gången jag såg filmen tyckte jag om den, men den växte rejält vid en omtitt. Första gången gillade jag mörkret och i övrigt följde jag mest vad Harry och Dumbledore hade för sig. Vid omtitten la jag märke till alla de detaljer som gör filmen så bra, fotot, miljöerna, de fantastiska scenerna som om man frös filmen skulle skapa små vackra tavlor. Men det som mest gjorde filmen ännu bättre var att jag la märke till hur himla intressant Hermione är och hur bra Emma Watson gör det i denna film. Hon är helt klart komplex och har ett djup i minspelet som visar frustration, glädje, ilska osv som jag inte såg första gången.

      Radera
    2. Jag tror att mina känslor för filmerna beror mycket på att jag sett 1-4 hundra fler gånger än 5-8. Skulle jag ta mig tid att se om de sista fyra sådär riktigt många gånger skulle jag säkerligen se sånt jag inte tagit till mig än. Men jag tycker att sista två filmerna är bra mycket bättre än 5 och 6.

      Radera
    3. Filmerna 5 + 6 får väl vara med på nästa 24h-film helt enkelt! ;-)

      Men det är helt klart för mig att de växer vid omtittar, vilket borde vara ett tecken på god grundläggande kvalité i dessa filmer.

      Radera
  2. Inte nån av favoritfilmerna, inte heller nån av de sämre. Helt ok skulle jag säga. 3/5. Den klart intressantaste personen tyckte jag var Draco Malfoy. Han för en sorts inverterad kamp om man jämför Harrys i Fenixorden, istf att slåss mot sin mörka sida som Harry så slåss Draco mot sin ljusa sida. Lite synd att han i princip försvann i resten av filmerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmmm, min personliga listning av filmerna kommer såklart i avslutningsinlägget. Då får du veta hur jag ultimat rankar denna film.

      Mycket intressant spaning du har där på Draco! Du har helt rätt, intriguing!

      Radera
  3. Jag borde kanske spara på berömmet till de två sista filmerna, men jag håller nog med dig i att detta är en av de starkare i serien. Vilket jag bland annat beror på att boken är lite mer slimmad, så man har inte behövt skära bort lika mycket. Och jag har inte tänkt på det så tydligt förut, men affischerna är verkligen inte särskilt spännande eller utmanande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beröm behöver man aldrig spara på. Det sinar aldrig!

      Jag har lite svårt att särskilja på böckerna ibland och kommer inte ihåg hur mycket som klipps bort men du har säkert helt rätt.

      Det finns några posters som är bra, nästa till exempel!

      Radera
  4. Gillar klart Draco här och tycker att han hade kunnat får ännu mer utrymme. Jag blir fortfarande inte riktigt klar över hur filmmakarna tänkte när det inte blir några synliga konsekvenser för Harry efter badrumshändelsen.

    Grottan är inte bara årets, utan hela seriens bästa actionscen tycker jag. Fast utseendemässigt föredrar jag nog ändå Azkaban, Cuarón satte verkligen sin prägel på den filmen. Samtidigt märks det förstås här att man fått betydligt mer pengar till rekvisita och sådant.

    Kan Ron vara filmseriens mest korkade karaktär? Tycker det lutar åt det. En medveten konstruktion från Rowling som inte alltid funkar så himla bra kan jag tycka. Som du tidigare poängterat, det blir för farsartat ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir det konsekvenser för Harry efter badrummet i boken då? Eller var den scenen inte ens med i boken? Det är väl scenen där han testar Sectumsempra vi pratar om va?

      Miljöerna och mörkret i de alla de fyra sista filmerna är jättebra tycker jag.

      Ron, Ron, Ron. Jag förstår inte riktigt vad Rowling vill med honom. Han är feg, slarvig och rejält korkad. Som "tack" får han Hermione... Är Ron idealtonårskillen i Rowlings ögon? Jag förstår inte riktigt hur hon tänkte där...

      Radera
    2. Ron är kanske snarare en stereotyptonårskille? ;) Jomen, Sectumsempra-scenen är med i boken och där får Harry rejält med skäll och misstänksamma blickar från Snape.

      Radera
    3. Att Ron skulle vara en typisk eller stereotypisk tonårskille är lite slappt författande av JK kan jag tycka. Det känns som att han är en avart på normala killar...

      Radera