onsdag 22 januari 2014

Expelliarmus !



Andra året: Harry Potter and the chamber of secrets (2002)

Utgivningsår: 2002
Regissör: Chris Columbus
Längd: 2 h, 54 mins (extended version)

Det kan finnas en eller annan spoiler nedan!

Plot: Under andra året på Hogwarts ställs Harry, Hermione och Ron inför ett knepigt mysterium med oförklariga överfall på folk, spöken och katt. Till slut måste Dumbledore och hans personal konstatera att The Chamber of Secrets har öppnats och dess monster igen hemsöker Hogwarts. Harry och hans vänner löser mysteriet och till slut sätts Harrys lojalitet till Dumbledore på prov i en envig mot Lord Voldemorts ande.


Revy
Andra filmen i serien är mycket lik den första filmen till utseende, stil och innehåll. I och med att alla efterföljande filmer bjuder på nytt i utseende eller stil vill jag utnämna tvåan som den minst intressanta av de åtta filmerna. Enda skillnaden mot den första filmen är att mindre tid behöver läggas på att etablera världen som Harry och de andra lever i. The chamber of secrets fokuserar därmed mer på mysteriet och hur supertrion löser det. Höjdpunkter i filmen är den nye Professor of the Dark Arts, Gilderoy Lockhart som är lustfyllt spelad av karaktärisen Kenneth Branagh samt introduktionen av Lucius Malfoy, en av de sliskigaste fulingarna i hela serien. En annan ny figur är Dobby, the house elf. I början kan man kanske frukta att han ska bli en Jar Jar Binks-liknande figur men lyckligtvis är Dobby av en helt annan sort. Han har en viktig och intressant roll i serien.



Årets spell

Expelliarmus! Harrys favoritspell vilken används för att slita saker ur händerna alternativt slå ner sin motståndare.


Nya karaktärer

Dobby the house elf, finurlig liten figur.
Arthur Weasley, intresserad av muggles och snäll.
Lucius Malfoy, Dracos ljuvligt sliskige pappa.
Professor Gilderoy Lockhart, populär författare, superstjärna, fantastisk magiker.
Moaning Myrtle, otydlig i kanterna.
Cornelius Fudge, politiker ut i fingerspetsarna, låtsas att världen är som han vill ha den inte hur den är...



Årets Professor of the Dark arts

Gilderoy Lockhart. Pompös kändis som älskar... sig själv. Något av en fåntratt med ett gnistrande vitt leende.



Årets magiska djur

Aragog, Hagrids husdjursspindel som anklagades för mordet den första gång The chamber of secrets öppnades.

The Basilisk. Tom Riddle's gigantiska orm är monstret som alla pratar om under filmens gång. Harry, med en hel del hjälp av Fawkes och The sorting hat (svärdet), lyckas till slut döda både basilisken och Tom Riddles ande.

Fawkes, the Phoenix. Vi får bevittna hans död och uppståndelse och i slutet räddar Fawkes Harry från att dö av basiliskens gift.



Årets döing

Tom Marvolo Riddle, a. k. a. Lord Voldemort som nästan kommer tillbaka men som dödas av Harry då han sticker en av basiliskens gaddar i dagboken. Detta är den första horcruxen som förstörs...



Årets actionscen

Andra filmen har inte speciellt mycket actionscener. Årets quiddich-match var väl ganska frejdig och Lockharts träningsklubb för duellering är mer humoristisk än spännande. De mest spännande scenerna före slutet är när Harry och Ron letar efter och hittar honmonstret Aragog ute i skogen. Filmens stora actionsegment är avslutningen med Harry mot Tom Riddle och hans stora orm.



Årets humor

Rons klumpighet blir mer och mer tydlig i denna film, han blir något av en comic releif lite titt som tätt under serien. I denna film har han sönder sin trollstav och de flesta formler han skjuter därefter blir tokiga. Han står också för en hel del komisk lättnad ute i förbjudna skogen.

Ron: Can we panic now?



Årets känslosammet

När det uppdagas att Ginny Weasley har blivit förd till The chamber of sercets blir både Ron och Harry helt till sig. De gör allt för att rädda Rons lillasyster. Syskonkärlek och dito utan syskon.



Årets speciella lilla scen

Hedwigs uppspärrade ögon när hon får syn på tåget som dykt upp bakom Harry och Ron i den flygande bilen. Små men naggande goda detaljer som denna gör att filmerna blir så fylliga.



Supertrion

Med introduktionen av hela den magiska världen ur världen i och med första filmen kan denna film fokusera mer på mysteriet. Inledningsvis samarbetar de tre på ett bra sätt. Hermy är den som ligger bakom the Polyjuice Potion som de får så bra användning för (och som återkommer i många filmer framöver). Mot slutet förstenas Hermione (när hon ser basilisken i en spegel) och därmed är det upp till Ron och Harry att vara hjältar i slutuppgörelsen.



Filmplanschen är lite mindre befolkad än planschen för första filmen. Harry främst med Gryffindors svärd i handen. Bakom honom ser vi en skärrad Ron framför en allvarlig Hermione. Ron har en något större roll av de två i denna film så det är ok. I övrigt syns Dobby i förgrunden, vilket indikerar att han är viktig för filmen och serien. 



Harry's moment

Harry får spela ensam hjälte nere i The Chamber of Secrets och höjdpunkten är när han drar ut Griffindor's svärd ur The Sorting hat eftersom svärdet bara presenterar sig till de som är värdiga. Scenen mellan Harry och Lucius Malfoy i Dumbledore's kontor är också mycket stark.



Hermione's moment

Hermione får inte några stora scener i denna film och mot slutet ligger hon till och med till sängs helt petrifierad. Hennes finaste moment är nog hennes Polyjuice potion. Trots hennes misstag i användningen av sagda potion. Mjau.



Ron's moment

Ron må vara lite klumpig och så, men han står upp för sina vänner och när Malfoy förnedrande kallar Hermione för mudblood stiger Ron fram. Hans "eat slugs" slutar inte som han tänkt sig då hans brutna stav kastar en omvänd spell tillbaka mot han själv, men det var bra tänkt!




Årets citat

Kenneth Branagh står för mycket av humorn i denna film...
Gilderoy Lockhart: Harry, Harry, Harry. Can you possibly imagine a better way to serve detention, than by helping me to answer my fan mail?
Harry: Not really.
Gilderoy Lockhart: Fame is a fickle friend Harry. Celebrity is as celebrity does. Remember that.

Hermy förvandlar sig till en furry liten kisse istället för en Slytherin-tjej...
Hermione: Look at my face.
Ron: Look at your tail.

Ron's eviga rädsla för spindlar återkommer många gånger under serien:
Ron: Why spiders? Why couldn't it be "follow the butterflies"?

Harry ser genast en fiende i den äldre Malfoy:
Lucius Malfoy: Let us hope that Mr. Potter will always be around to save the day.
Harry: Don't worry. I will be.

Viktig händelse för serien, Harry lurar Lucius att omedvetet frigöra Dobby:
Dobby: Dobby is... free.






Årets favorit

Lucius Malfoy är delikat men årets favorit måste ändå vara den pompöse Professor Gilderoy Lockhart i Kenneth Branaghs skepnad.



Insanities and craziness

Harry, Ron och Hermy skulle omvandla sig till Slytherin-elever för att kunna smyga in hos dem och lista ut något. Istället för ett hår från en tjej från Slytherin får Hermy tag på ett hår från en katt. Resultatet ses nedan, där Hermy har än mer klös än vanligt. Och hon har en svans!


Sammanfattning

Filmen är helt klart underhållande, men den känns ändå vid en omtitt lite som lugnet inför stormen i form av de kommande, bättre filmerna. Inledningsscenen hos the Dursleys är bitvis komisk (Uncle Vernons lismande för chefen) men i övrigt inte speciellt bra. Lite kul med Dobbys introduktion. Nästa sekvens är den vådliga bilfärden vilken inte heller är speciellt bra om man jämför med andra delar från serien. Mysteriet med monstret och the Chamber of secrets är helt ok men inte jättespännande.

Filmens styrkor är en fördjupad beskrivningen av den magiska världen, Kenneth Branagh's mustige Lockhart och en del humor i övrigt, inte minst med Moaning Myrtle.

The chamber of secrets är den minst intressanta filmen i serien och jag tror att den är den svagaste också.

Betyg: 3+/5


17 kommentarer:

  1. Noooo! Jag håller idiotfast vid att detta är en av seriens starkaste kort med tanke på att filmerna from Azkaban måste börja skära bort så mycket av böckerna. Lockhart istället för Quirrell och slutscenen mellan Harry och basilisken höjer den klart över #1.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm, du har i och för sig helt rätt. Lockhart >> Quirrell. Japp, men där är väldigt lite nytt och därmed stagnation (för mig).

      Filmerna måste behandlas för sig separat från böckerna! "En film är en film är en film" du vet...

      Radera
    2. Fast jag kan ju inte det... I alla fall inte när det gäller HP -- för mig blir många av filmerna efter den här fragmentariska eftersom jag vet vad som försvunnit och inte tycker att de har löst bortplockandet på ett optimalt sätt.

      Radera
    3. Håller med om att det är svårt att hantera filmerna skiljt från vissa böcker.

      HP-serien är ett exempel och det senaste årets har bland annat gett oss en katastrofslakt på den finfina boken WWZ och en hemsk garottering på underbara Enders Spel.
      Nackdelen med att göra film på bra böcker... :-/

      Radera
    4. @Sofia: jag förstår helt och hållet vad du menar men jag försöker oftast skilja på verken. För HP-filmerna har det lyckats med, men det kanske ändras på det när jag läser om böckerna och återupplever den rika världen som finns däri.

      @Paddy: Attans, jag har inte läst WWZ än, men jag har ju boken. Måste komma till skott med det. Som det är nu, med boken oläst, tyckte jag att filmen WWZ var mycket, mycket bra, en av de bästa från förra året.

      Enders games ligger också i bokhyllan och väntar på en läsning. Där har din rekommendation på ett tydligt sätt gått fram! :-)

      Radera
    5. Angående WWZ så gäller följande:
      * Har man inte läst boken är filmen en rätt bra zombiefilm (även om jag föredrar långsamma zombies).
      * Har man läst boken så är filmen en enda lång uppradning av förlorade tillfällen.

      Som jag länkat till på andra ställen:
      http://www.youtube.com/watch?v=I2cS5Fv5xIQ&list=PLTelNRf8MIXUl2WZuM4LSCnVOM41BV6pp&index=7
      2:05 in i trailern görs en uppradning av saker man ville se från boken. *snyft*

      Radera
    6. Tack, jag ska kolla in den länken. Men du, jag vill väl inte kolla länken förrän jag läst ut boken antar jag?

      Vi har ju pratat om WWZ irl och du har sagt att det finns ett antal scener från boken som "man" ville ha fått se på stor och maffig filmduk. Jag ska banne mig ta och läsa klart den därna boken nu. Fick ju ett avbrott i läsningen efter en dålig upplevelse med boken under semestern vilket innehöll extrem värme på Sicilien, magsjuka och yrsel...

      Radera
    7. Nej, du kan se länken nu. Det är en "Honest Trailer" för WWZ.

      Visst, de har en uppräkning av saker som man ville se i filmen, men det kommer inte säga dig någonting innan du läst den.
      Så den är spoilerfree för boken.

      Radera
    8. Okey. Då kan det kanske bli lite youtube-tittande i helgen... :-)

      Radera
  2. Det här är den film som jag gillar minst (tillsammans en av de som kommer senare...). 2/5. Varför? Copy-pastar in lite från min recension:

    "Rupert Grint (Ron) överspelar något enormt när han ska förställa rädd. Istället för rädd så ser han ut som någon i ett studentspex försöker se rädd ut för ett lakanspöke. Fånigt, störande och förstör mycket av filmens känsla. Sen är själva huvudhistorien med den hemliga kammaren och vad som finns där förvirrande. Dessutom snabbslarvas hela slutet igenom utan nån riktig tyngd. Och som lök på laxen förekommer även en ganska jobbig animerad karaktär som försöker vara Gollum-lik men som mer påminner om en viss Jar Jar Binks. Bluä."

    Japp, jag skyller mycket på Rupert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig helt och hållet på punkt 1 (Ron) och 2 (handling+slutet), men inte så mycket på punkt 3 (Dobby).

      Nej, Rupert Grint är sannerligen inte en av seriens styrkor. Han kommer ha sina bra stunder i kommande filmer, men oftast är han ett av de svagaste korten...

      Men det kommer bra mycket bättre filmer i serien. Håll ut! :-)

      Radera
  3. Fem av fem. Ju mer jag tänker på den här filmen ju mer säker blir jag. Fem av fem! Min absoluta favoritfilm i serien, den har ALLT. Supermysig, spännande på gränsen till läskig, man har lärt känna karaktärerna och börjar tycka om dom - och Dobby <3!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, 5/5, vad härligt! Jag lovar att jag också kommer ge minst en film i serien 5/5, men inte denna. Kanske rankar upp den lite nästa gång jag ser den. Din och Sofias entusiasm går ju inte att bortse från!

      Radera
  4. Är på Sofias o Fiffis sida här. Gillade mysteriet, Lockhart, Lucius och Dobby. Bra tempo men bilden på Rupert ger mig rysningar men som sagt skådisen blir bättre med åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Ron blir snabbt till en comic releif vilket är trist. Kul att folk tycker så olika om filmerna! :-)

      Radera
  5. Hmm, kanske dags att omvärdera här. Absolut vad gäller bästa-film, där får den se sig slagen av exvis Azkaban. Men i slaget mellan ettan och tvåan är det svårt. Å ena sidan Gilderoy, å andra sidan Rons comic relief som ärligt talat är otroligt dryg. Annars är det mest slutfajten och designen på hemlighetskammaren som fortfarande får mig på fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gilderoy tar en långt, han är verkligen en pärla.

      Jag gillar kammaren men verkar ligga i lä om dig där...

      Radera