tisdag 10 juli 2012

Filmspanarna Tema #1: Guilty pleasurePå senaste mötet med Filmspanarna bestämdes det att vi skulle dra ihop till ett bloggtema med gemensam postning den 10:e juli. Temat för blogginläggen skulle vara "Guilty pleasures". Jag tackade glatt ja till utmaningen, men ack, jag visste inte vad jag gav mig in på. Detta visade sig inte vara så lätt som jag först trodde.

Först måste man lista ut vad som menas med "gulity pleasures". Det första ordet "guilty" tolkar jag som att jag ska skämmas för mitt filmval. Men skämmas inför vem eller vilka? Är det inför mina närmaste kompisar? Njae, de har ofta väldigt liknande filmsmak och jag har dessutom väldigt få kompisar som man behöver skämmas inför. Är det kanske att skämmas inför någon allmän vedertagen "sanning" där ute? Det är ingen idé att blanda in imdb's populistiska medelbetyg. Jag sökte och fann till slut att RottenTomatoes var stället att få hjälp på. De har en siffra som visar andelen av filmkritiker som varit övervägande positiva till en film. Det borde passa bra in i detta läge. Jag valde alltså att relatera min eventuella skämmighet mot en stor samling av mer eller mindre tokiga filmkritikers.

Det andra ordet "pleasures" tolkar jag rätt och slätt att det ska handla om filmer som jag njuter av, som jag älskar att se om eller som jag mår bra av. Det är inte kvalitetsstämpeln jag vill åt, det är den simpla men underskattade njutningen. För mig betyder detta att filmen antagligen är en komedi, men det kan också vara en äventyrsfilm eller en skön actionkomedi.

Jag rannsakade sedan mitt sinne och började lista potentiella "guilty pleasure"-filmer. Det blev en ganska lång lista filmer... Jag valde ut drygt 20 titlar från listan. Sedan kollade jag vilken "approval rating" de har på Rotten Tomatoes.

Till min förvåning och besvikelse hade en hel del av mina potentiella "guilty pleasures" en hög approval rating på RottenTomatoes, dvs >60%
The princess bride (96%)
Midnight run (96%)
L.A. story (94%)
Dirty rotten scoundrels / Rivierans guldgossar (88%)
Sixteen candles (85%)
My cousin Vinny (85%)
Stakeout (83%)
Fletch (75%)
The fifth element (73%)
The Thomas Crown affair (1999) (67%)
Point break (67%)
Wild things (64%)
Desperado (62%)
Starship troopers (62%)

Andra filmer med mellanbetyg (50-59%);
Weird science (58%)
Three amigos (56%)
The mummy (55%)
Con air (55%)
American wedding (55%)

Det återstod bara fem filmer med approval rating under 50%. Nu började det närma sig.

Weekend at Bernies (48%)
Eurotrip (46%)
You don't mess with the Zohan (37%)
America's sweethearts (31%)
Valentine's day (18%)

Jag gillar alla filmerna i hela listan. Jag ser gärna om dem alla, men vilken ska jag välja som min största "guilty pleasure"? Om jag ska vara helt ärlig skäms jag inte alls över någon av filmerna. Det kan kanske vara svårt att förklara varför Valentine's day är så mycket bättre än Love actually för mina kompisar i Filmspanarna, men skämmas? Icke. Jag skulle skämmas om jag gillade There will be blood, Avatar eller, ve och fasa, om jag vaknade upp en dag och älskade Dansar med vargar! Det vore en guilty "guilty pleasure" det!

Men nu! Jag har det! Om jag ska välja en enda "guilty pleasure" måste det bli... Självklart! Vänta det ringer på dörren... Kommer snart tillbaka...

Om du inte nöjer dig med mitt val och vill veta vad de andra filmbloggarna från Filmspanarna har för några "guilty pleasures" kan du kolla här:
Fiffis Filmtajm
Har du inte sett den?
The Velvet Café
Jojjenito - om film
ExceptFear
Rörliga bilder och tryckta ord
Deny Everything
Allvarligt talat
Flickorna
Flmr Filmblogg
Svart Noir
Syndare i Filmparadiset

Länklista för detta Filmspanar-inlägg.

39 kommentarer:

 1. Jag blev alldeles varm i magen när jag såg din översta bild!! Hans, Gruber, Amsterdam och den trummande apan!!! Faaaantastiskt rolig film det där!

  SvaraRadera
 2. Club Vandersexxx. Cooper! :-D

  SvaraRadera
 3. Jag har ett bestämt minne av att jag gillade Dansar med vargar, även om det är bra länge sen det begav sig. Borde jag alltså ställa mig i skamvrån för detta enligt ditt förmenande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, där har du missuppfattat mig helt. Jag är väl en av väldigt få bland filmbloggarna som INTE hyllar Dansar med vargar. När jag skriver en kommentar om filmen på någons blogg får jag alltid en massa mothugg om hur bra den är. Jag kan inte med den filmen helt enkelt.

   Jag skäms normalt sett inte för filmer jag gillar, MEN om jag skulle vakna upp en dag och av någon konstig anledning helt plötsligt gilla Dansar, skulle nog en känsla av guilt infinna sig... Men det är bara helt hypotetiskt. Will never happen...

   Radera
  2. Inget missförstånd alls med andra ord. Du TYCKER att jag borde skämmas!

   Radera
  3. LOL. Jo kanske det, lite. :-)

   Det var ju förstås helt självreflekterande när jag skrev det...

   Har du någon film som du verkligen inte gillar och som du skulle bli oerhört störd på dig själv om du av någon anledning helt plötsligt skulle börja gilla (på gamla dar)?

   Radera
  4. Svårt det där. Jag gillar ju det mesta jag ser och undviker sånt jag tror jag inte kommer att gilla. Dessutom har jag ett fullständigt uruselt minne så jag kommer verkligen inte ihåg de dåliga filmer jag sett. Men rent allmänt har jag oerhört svårt för svenska töntiga farser typ Göta Kanal. Och killar-som-röjer-på-stan-efter-college med trötta skämt om sex, tjockisar och prutt. Kan inte komma på nån titel, men sånt går mig på nerverna. Om jag skulle börja gilla sånt helt plötsligt är det nog dags för en läkarundersökning då det är en signal om att något inte är som det ska med knoppen.

   Radera
  5. Och jag som trodde du gillade Göta Kanal! Blink, blink...

   Radera
 4. Haha, skönt funktionell approach till temat :D Men jag är lite förvånad över att (som jag tolkade det i alla fall) du trodde att tex Princess Bride eller Point Break skulle få dåliga omdömen på Rotten Tomatoes.

  Och jag vet väl inte riktigt om jag skulle skämmas över att en dag vakna upp och känna ett obönhörligt sug efter Dansar med vargar. Däremot skulle jag söka läkarhjälp för misstänkt hjärnblödning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, du har avslöjat mig Sofia. Jag smög in några störtsköna filmer som jag faktiskt visste var allmänt erkända. Bara för att få ta med dem i listan av favvisar. Det där med "förvåning" var skrivet med glimten.

   Är du på mitt lag då det gäller Dansar med vargar?? Cool. Jag trodde nästan jag var ensam i hela världen.

   Radera
  2. Haha, då förstår jag. Ja, jag blev nästan lite förvånad när jag förstod att det var så pass många som verkligen älskade Dansar... Du och jag mot världen, Henke ;)

   Radera
  3. Och då får världen se upp!

   Radera
 5. Trevlig läsning och kul upplägg, vetenskapligt nästan. ;)

  Åh, vad jag önskar att du vaknade imorgon och bara visste att "Jag gillar Dansar med vargar, jag ska se den nu, åh Kevin vad bra filmen är".

  The Princess Bride är sån där hyllad kultfilm som jag inte är stormförtjust i. Kan bero på att jag inte brukar vara förtjust i paraodifilmer (som jag tyckte det var).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Det skulle du gilla va. Men då skulle jag väl få gråta ut i Filmspanarnas varma famnar?

   The princess bride såg jag utan att veta något om, och fasen vilken överraskning. Jag älskar den filmen.

   My name is Indigo Montoya. You killed my father. Prepare to die!

   Radera
  2. Jag har en nära bekant, vi kan kalla honom för plastpappa, som i 75-års tid kallat all mat som inte är potatisbaserad och flankerad av kött och sås för grisföda. Han har i lika många år och i inte så värst politiskt korrekta ordalag orerat sig blå för all form av snabbmat, kebab, hamburgare, rubbet. Samme man tjatar nu på min mamma att dom ska äta pizza tre gånger i veckan.

   Om detta kan hända så kommer du att en dag kunna gilla Dansar med vargar, för den här grejen har samma odds som att Elvis lever. Vem vet vad som händer när du blir gammal? ;)

   Radera
  3. "Never say never" heter det ju, så man vet aldrig, men jag tror att det är större sannolikhet att Elvis lever än att det skulle ske mig...

   Radera
 6. Point Break och Valentine's Day hade jag velat hört om, helt klart!

  Point Break har ju lite allmän "guilty pleasure"-vibb över sig, fast jag tycker den har mycket bra saker i sig och gillar den. De hisnande bra filmade fallskärsmscenerna till exempel - hur i hela sjuttsingen filmade dom allt det?!?!

  Känner annars egentligen likadant som dig - jag skäms aldrig över filmer och frå istället tänka efter nån generell magkänsla på vad andra skulle ha skämts över i min kropp.

  Fin läsning och statistiken värmer hos en person som mig, med tvångsstatistiska vener i kroppen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är stor lunch med extended family och efterföljande socialiserande klart. Jag kan åter svara på kommentarer...

   Höra mer om PB och VD? Det låter som ytterligare ett projekt i vardande, att skriva lite om alla filmerna på listan ovan. Jag har ju bara så förtvivlat många projekt i pipen redan; Woody Allen, Wes Anderson, Bond-filmerna, hela Criterion Collection, alla John Cusack-filmer osv. Men va fasen, det är väl bara att köra...

   Point Break är en sådan adrenalinkick och jag älskar Patrick Swayze i den. Han är så sann i den rollen. Filmens avslutningsscen är grymt bra. Och Gary Busey är aldrig fel!

   Vi hade en liten diskussion i Filmspanarna - IRL om Valentine's day vs. Love actually. Jag tror att jag var den enda som höll på Valentine's Day. Jag gillade inte de dryga britterna i Love Actually, gillar sällan dryga britter, eller vanliga heller för den delen...

   Kul att statistiken värmde, man får aldrig glömma att backa upp sina rent subjektiva tyckanden med lite hård statistik!
   :-)

   Radera
 7. "My name is Indigo Montoya. You killed my father. Prepare to die!"

  Precis, såna repliker gjorde absolut inget för mig. Föll platt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obegripligt. Underbar film.

   Fäktscenen! "I'm not left-handed either!" :-)

   Radera
 8. Två saker. Ett, perfekt avslutning på inlägget...det ringer på dörren ;) Två, jag gillade också The Princess Bride när jag såg den första gången och inte visste vad som väntade mig. Mysig film helt enkelt. Inte lika bra vid omtitt, men fortfarande trevligt äventyr. Men den är omtyckt av många så du är inte ensam om att gilla den väldigt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har väl listat ut vilken film jag valde?? :)

   Jag har sett The princess bride en 2-3 gånger för länge sedan, men jag kanske borde se om den nu och utröna hur den stått sig... Som sagt ovan, många projekt blir det...

   Radera
  2. Fasiken, du har ju stavat fel här och då blev det ju fel för mig med eftersom jag copypastade. ;)

   Radera
  3. Vadå stavat fel? Jag kan väl inte stava fel! ;-)

   Radera
  4. Men nej, inte Valentine's day. Bilden i inledningen av inlägget är en ledtråd, ja den enda ledtråden, tills Fiffi lämnade en kommentar...

   Radera
  5. Ah, lite research gav mig svaret. Fast nu ringer det väl inte längre på dörren? ;)

   Radera
  6. Psst, säg inget till de andra. Har du sett den? Annars får du en filmkvällsinbjudan nu på stående fot.

   Radera
  7. Jag me? Snälla. Jag har bara sett den femtio gånger eller nåt ;)

   Radera
  8. Självklart får du hänga me på ett hörn... :)

   Radera
  9. Pssst, jag älskar Princess Bride ;) Den kändes så otroligt seriös eftersom min engelskalärare inte visste vad "Inconceivable" betydde. Men det kan ju också ha varit jag som uttalade det obekanta ordet helt fel...

   Radera
  10. Mitt guilty pleasure val: Eurotrip.

   The princess bride är för erkänt bra för stt välja som guilty pleasure?

   Radera
 9. Måste ju säga att ledtråden inte säger mig nånting. Jag har inte en aning om vilken film som avses. Valentines Day är jag ärligt talat lite skeptisk mot efter en totalsågning av min favoritkritiker Kermode. Men vem vet, kanske han har fel om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, bara för dig då Jessica. Jag viskar i ditt öra. Säg inget till de andra... Eurotrip!
   http://www.imdb.com/title/tt0356150/

   Störtskön! :-D

   Radera
  2. Om Valentine's day. Som balsam för själen. Varmt, gulligt, bra skådespelare, mysiga scener, lyckligt slut. Bästa typen av romantisk komedi. Som balsam för den själ som lever på "svåra" filmfestivalfilmer året runt (Martha Marcy May Marlene, Take shelter, Never let me go etc).

   Radera
 10. Ouu! Har haft You don't mess with the Zohan på min att-se-lista, den ska jag kika på, efter Transformers 3...

  Grym lista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Awesome. Zohan är en av världens bästa anti-terroristagenter. Grym på krig och sånt. "No, no, no, no, no. Sony guts"

   Radera
 11. Hm jag fick erbjudandet om att vara med men hur jag än tänkte så kunde jag inte komma på ngt guilty pleasure men jag kanske tog begreppet för seriöst o bokstavligt.
  Eurotrip har jag hört gott om senast härom dagen. Om det var min dotter eller bror som kacklade om kommer jag inte på. Roligt inlägg.
  Princess Bride - YES
  Valentines day - Stängde av efter ca 30 minuter.
  Dansar med vargar - har sett en gång ok no more no less.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmspanar-upptåg kan man alltid vara med på, mer eller MINDRE seriöst. :-)

   Eurotrip är väl värd att ses! Se den helst med redan invigda fans, det blir mycket roligare att se en film som denna när andra sitter och är muntra i rummet...

   Dansar med vargar - bläähhh (uttalat som Mila Kunis gör det i Friends with benefits...)

   Radera