fredag 24 januari 2014

Expecto Patronum !



Tredje året: Harry Potter and the prisoner from Azkaban

Utgivningsår: 2004
Regissör: Alfonso Cuarón
Längd: 2h, 24 mins


Plot: Mördaren Sirius Black har rymt från fängelset Azkaban och han är på jakt efter hämnd på Harry Potter. Som skydd för skoleleverna omringas Hogwarts av the Dementors. Inne på skolan har Hagrid ett nytt sällskapsdjur, hippogriffen Buckbeat, som råkar i onåd efter en incident med Draco Malfoy. Våra hjältar tvingas både skydda sig mot Sirius Black och försöka rädda Buckbeat.



Revy
Den tredje boken tar ett stort steg in i den mörka värld som Harry Potter måste genomleva resten av sin skolgång. Om de två första filmerna var sagolika och glittrande var tredje filmen tvungen att bli mörkare. Därför tog man in en ny regissör i Alfonso Cuarón. Skådespelarna har blivit äldre och de får ta större ansvar i tolkningen av sina roller.


Redan i inledningen av filmen, när Harry rymt hemifrån och han ser den svarta hunden för första gången känner man att denna film är mörkare och mer allvarlig, nästan lite ryslig. Hela designen i filmen är lite vuxnare och Hagrids stuga är helt omdesignad. Cuarón knyter på ett mästerligt sätt ihop säsongerna med små interludium. Höst blir vinter som blir vår. Dessa små sekvenser skänker en lyrisk stämning över filmen.

Den sista delen (fjärdedelen?) av filmen domineras av Harry och Hermione och under Cuarón's regi börjar Daniel och Emma få till en bra personkemi som här får sitt fundament och sedan bara förstärks under seriens resterande filmer.


Den stora ärtan i prinsessans säng är The Time Turner och tidsresorna den tillåter genomföras. Jag gillar inte att J K Rowling tog med detta instrument, och hon gjorde sig illa kvickt av med det också, som om hon nästan ångrat sig över dess användning. Men det funkar förvånansvärt bra i denna bok/film ändå. Tidsresorna används lyckligtvis inte som en ologisk "bail out" av ett dåligt manus, utan som en motor i hela bokens handling. Om det ska användas ska det användas fullt ut säger jag, men i slutändan är det ett sattyg och det är en av filmens få svaga punkter.



Årets spell

Expecto Patronum! Den så viktiga besvärjelsen som används för att stöta bort dementors från sig. Harry blir anfallen av en dementor på The Hogwarts Express och blir efter det fruktansvärt rädd för dem. Inte speciellt bra då de känner av rädsla och blir starkare av sina offers rädsla. Remus Lupin lär Harry att bemästra den svåra spellen.



Nya karaktärer

Sirius Black, Harrys gudfar, hjälte, bitter, dödslängtan...
Professor Remus Lupin, mångalen lärare som räddar Harry på fler sätt
Professor Sybill Trelawney, vilken dåre, men härlig sådan
Peter Pettigrew, råttlik förrädare
Vilken lista av nya karaktärer! Alla fyra spelar mycket centrala roller i återstoden av sagan.


Professor Dumbledore är inte ny men på grund av att Richard Harris gått bort är det nu Michael Gambon som spelar honom. Jag hade gärna sett Harris spela Dumbledore hela serien ut. Tyckte att han passade snäppet bättre, lyckades avväga närvaron med tankspriddheten lite bättre än Gambon.



Årets Professor of the Dark arts

Professor Remus Lupin. Han är en av de osjungna hjältarna i The Order of the Phoenix. Och han är en intressant karaktär som mest är god men som också har en liten bit ondska i sig. Mycket bra spelad av skådespelaren David Thewlis.




Årets magiska djur

Buckbeak, en hippogriff som döms till döden efter att den skadat Draco Malfoy. Här en kul sekvens när Buckbeat försöker sno en iller från Hermy, men så lätt är det inte att bara ta den...



Årets skräckscen

När the dementor kommer in i tågkupén på The Hogwarts Express och äter lite av Harrys ansikte.




Årets humor

Professor Trelawny finner The Grim i Harry's tekopp. Alla scener från hennes klassrum är komiskt guld. Trots filmens mörker, eller på grund av dess mörker, är dessa scener mycket roliga och balanserar upp filmen.



Inledningsscenen hos the Dursleys när Uncle Vernons syster kommer på besök håller jag som filmens svagaste parti. Humorn är för enkel, det är farsartat och det gillar jag inte alls lika mycket som den mer karaktärsdrivna humorn runt Sybill.


Årets känslosammet

Sirius bjuder in Harry till att bo med honom så fort han blivit rentvådd. Olycksbådande!



Årets speciella scen

Lupin pratar om Harrys mamma Lily. Hon såg hela honom trots att han var ful.



Supertrion

Det är mycket Harry och Lupin i denna film, inte minst i mitten av filmen i de scener där Remus hjälper Harry att bemästra Expecto Patronum. Av vännerna är det Hermione som tar klart störst plats. Hon och Harry dominerar hela sista akten i filmen. Ron (som även i denna film är mest fånig och skrikande) dras av den svarta hunden in i trädet och under andra tagningen ligger Ron i en sjuksäng (som Hermy gjorde i slutet av andra filmen). En av anledningarna till att trean är så bra är nog att vi får mer av Hermy och Harry och mindre av Ron.



På postern står Harry i centrum främst. Hermy till höger är aningens större än Ron (hon kunde gärna stå närmare). Vidare tittar Sirius in över kanten. Planschen avrundas med Crookshanks, the Time Turner, en demntors hand, några dödskallar och lite annat. Det är inte en suverän poster, snarare lite tam för att representera en så frejdig film.




Harry's moment

När han gör Expecto Patronum och räddar sig själv och Sirius.



Hermione's moment

Girl power-scenen när hon slår ner Draco med en rallarsving.



Ron's moment

Jag har mycket svårt att finna Ron's moment i Azkaban. Nej, Ron hade inte mycket att göra i denna film. Han gnäller mest om att Scabbers försvunnit och är allmänt otrevlig mot Hermione. Filmens har dock flera gulliga scener mellan Ron och Hermione som bådar gott inför kommande kärleksgnabb. Dels har vi scenen då de tar varandra i hand när de blir förskräckta över Buckbeat, dels när Hermione söker tröst mot Rons axel när Buckbeat blir avrättad.



Årets citat

Sybills legendariska men tämliga okända förutspåelse
Trelawny: He will return tonight! He who betrayed his friends - whose heart rots with murder! Innocent blood shall be shed and servant and master shall be reunited once moooooooore!




Sirius Black: You really are the smartest witch of your age.




Snape retas med Remus
Professor Snape: Which one of you can tell me the difference between an animagus and a werewolf?

Professor Snape: Well, well, Lupin. Out for a little walk... in the moonlight, are we?




Ron: Hermione, when did you get here?




Marauders Map. Viktig sak i serien.
"Messrs. Moony, Wormtail, Padfoot, and Prongs are proud to present the Marauder's Map."



I J.K Rawlings värld är snällhet det bästa som finns
Professor Lupin: The very first time I saw you Harry, I recognized you immediately. Not by your scar, by your eyes. They're your mother; Lily's. Yes, I knew her. You mother was there for me at a time when no one else was. Not only was she a singularly gifted witch, she was also an uncommonly kind woman. She had a way of seeing the beauty in others, even, and perhaps most especially, when that person couldn't see it in themselves.

Girl power
Harry: Good punch.
Hermione: Thanks.




Årets favorit

Professor Sybil Trelawny. Professor Snape, Lucius Malfoy och Sirius Black är alla riktigt bra karaktärer, men Sybil tar hem priset. Stora glasögon och en förvirrad blick. Hon har en underbar garderob som är som en blandning av Annie Hall och teskedsgumman.




Insanities and craziness

Jag är inte speciellt förtjust i the Time Turner. Det är ett för enkelt knep att använda i en historia som utspelas i en magisk värld. Och tänk så många centrala figurer de borde försökt rädda genom att använda the Time Turner i senare filmer om denna gimmick skulle fått fortsätta att finnas i serien. Lyckligtvis smusslades den undan av Rowling efter denna bok. Någon som kommer ihåg om hon nämnde något speciellt om det i böckerna? Var tog the Time Turner vägen?



Sammanfattning

Harry Potter and the prisoner of Azkaban är den bästa filmen av de första fyra filmerna. Den har mörker och skönhet, den har nya favoriter som Sirius Black och Remus Lupin. Harry, Ron och Hermione har vuxit upp från att vara barn till ungdomar (om än av yngsta sorten). Regin är tajt och scenografin är ändrad precis så mycket att filmen i ett snäpp känns mycket mognare och, ja mörkare, än de tidigare två filmerna. Scenerna i The Shireking Shack med Sirius, Remus, Peter och Severus är väldigt, väldigt bra. Andra tagningen med Harry och Hermy ute i skogen då de räddar Sirius är också fantastiska.


Betyg: 4.5/5


14 kommentarer:

  1. När jag såg den här filmen första gången var jag såååå besviken. Alltså JÄTTEbesviken. Jag älskade ju det lekfulla, barnsliga i den andra filmen och nu i den tredje blev det plötsligt kolsvart. Men nu har jag sett Azkaban ett antal gånger och tycker om den. Också. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag såg denna första gången var jag såååå nöjd, överraskad men förtjust, det var ju mörker och mycket mindre barnsligt. Det var fint. Filmen står sig än idag mycket väl vid tittomer. :-)

      Om jag inte missminner mig har du inte läst tredje boken, eller hur? I varje fall inte då du såg filmen och blev besviken? Jag tror att de som läst boken före de såg filmen nog blev mindre besvikna över ändring av tonen i filmen.

      Radera
    2. Jag har läst boken men _efter_ att jag såg filmen. Bok 1,2 och 4 läste jag innan jag såg filmerna.

      Radera
    3. Ja så var det ja! Läst de fyra första men inte de avslutande tre. Udda! ;-)

      PS, femman och sjuan är bäst bland böckerna...

      Radera
  2. Bästa Harry Potter-filmen! Nuff said. :)

    Underbart att det blev mörkt. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med, delvis. :)

      Underbart när det blev mörkare!

      Och jag ansåg också länge att detta var den bästa HP-filmen. Men det var tills denna tittomgenomgång. Jag har en, ja kanske till och med två filmer som jag nu tycker är bättre än trean! :-D

      Radera
  3. Har bara sett filmerna en gång men håller denna som den bästa- dock inte bästa boken. Är inte förtjust tidsresandes men det är nog det enda. Varulven är nog den mest skrämmande jag sett på film, mkt bra gjord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, ännu en som håller denna som starkast. Nice.

      Men nu blir jag ju väldigt nyfiken vilken av böckerna du tycker är bäst??

      Radera
  4. Den är fin den här, också... Inte minst som du påpekar tack vare de nya karaktärerna som alla är perfekt castade. Och jag tycker Gambon gjorde ett berömvärt arbete med att ersätta Harris, inledningsvis märkte jag knappt av bytet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ytterst få dåligt castade roller i denna filmserie. Däremot tyckte jag nog allt att det blev en rejäl ändring då de bytte ut skådespelare för Dumbledore (pga av att Richard Harris tyvärr gick bort). Jag tycker att Harris var bättre då han var lite mer allvarlig och hade en större "tyngd" a la Gandalf. Gambon spelar upp Dumbledroe's galna sidor mer än vad Harris gjorde. Men man vet ju aldrig hur Harris spelat rollen om han fått chansen. Jag menar, Dumbledore utvecklades väl också lite under seriens gång.

      Radera
  5. Håller med om att valet av Cuarón som regissör var inspirerat. Det är de små detaljerna som gör det, säsongsbilderna på Whomping Williow är ett bra exempel på det. På så sätt lyckas han bättre än de kommande filmerna på att visa tidens gång.

    Och med tanke på det, jag tycker Time Turnern funkar bra, det som stör med introduktionen av den är Harrys behov att förklara allt in i minsta detalj. Känns klart överarbetat i filmen.

    Lupin och Thewlis är lika inspirerat som Cuarón.

    Och jag kan hålla med om skillnaden i humor mellan Aunt Margie och Sybil Trelawny i filmen. I boken funkar Margie bättre eftersom hon blir en klar del av den här Roald Dahl-känslan som finns hos the Dursleys.

    Och absolut -- klart bästa bland de fyra första!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Time turnern funkar ok i denna film. Men i hela serien var den malplacerad. Jag menar, de använde sig av denna farliga tingest för att rädda Buckbeat, men inte för att rädda Sirius? Eller Dumbledore? Eller Lupin? WTF?

      Vidare till nästa kommentar...

      Radera
    2. Ja, reglerna kring magiska tingestar kan verka lite slumpartade ibland för att passa själva historien...

      Radera
    3. Ja vi kan nog enas om att den inte riktigt passar in i hela bok/filmserien, men att den funkade ok i den bok/film den fanns med i...

      Radera