onsdag 4 december 2013

This Is The End (2013)


Danny McBride: Hermione just stole all of our shit. And Jay suggested that we rape her. I think the only reason he did that is because he knows he's about two minutes away from becoming the house bitch himself.

Här kommer en revy på en film som jag såg precis före filmfestivalen men som hamnade i bakvattnet till den tornado av filmtittande och revyskrivande som följde med sagda festival. Jag såg alltså denna komedi för cirka fyra veckor sedan och den är nu som bortblåst ur mitt sinne. Jag kommer nästan inte ihåg någonting från denna film. Och det är inte ett speciellt bra tecken. Den så bespottade The Internship såg jag för längre sedan men den kommer jag ihåg mycket mer från. Jag skulle nog kunna redogöra för dess handling scen för scen, i stora drag i alla fall.

Men icke så med This is the end. Det jag kommer ihåg är Michael Cera, att de var i James Francos hus mest hela tiden och att filmen avslutades som ett sämre Buffy The Vampire Slayer-avsnitt. Samt att den hade en rolig dialog, men att det blev lite för mycket efter ett tag.


This is the end är en komedi där skådespelarna spelar sig själva fast ändå inte. Den plaskar i grumliga vatten mellan skådespelarnas verkliga personligheter och en helt galen och crazy story. Jag förstår det som att mycket av dialogen ska vara improviserad. Jag kan helt klart bli nyfiken och intresserad av konceptet, men genomförande måste ändå vara bra oavsett vilken arbetsform filmen tagits fram i.

Filmens story är att Seth Rogen och hans gamle kompis på besök Jay Baruchel går på fest hos James Franco. På festen partas det rejält och en och annan drog konsumeras och ett och annat anus slickas. Senare under natten sker något konstigt med världen. I en droginducerad hallucination eller en parallell verklighet öppnas helvetets portar och djävlar och demoner kommer ner över syndens stad, Los Angeles.


Under resten av filmen försöker våra "hjältar" att överleva. Det är Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Jonah Hill (vilket as), Danny McBride och Craig Robinson som vill överleva. De försöker också undvika att våldta Emma Watson. Alla får inte sin önskan uppfylld, vilket är frächt och uppfriskande, men de som är osjälviska kommer upp till himlen och får där gå på konsert. Klipp på egen spoiler-risk.

Filmen är underhållande och skådespelarna bjuder en hel del på sig själva. Michael Cera är med en kort, kort stund och han är bäst i hela filmen. Man får hoppas att Jonah Hill inte är lika dryg som han framställs i filmen. Om skådisarna har bjudit på sig själva och de avigsidor i deras personligheter som vi ser är äkta, då är filmen bra. Om det mesta är manusskrivet är filmen meningslös och därmed ganska dålig.

Evil
Jag hade en rolig, delvis mycket rolig, stund med denna film, men en film som glöms så illa kvickt kan knappast få mer än "bara helt ok".

Jag ger This is the end två bakgatugrabbar av fem möjliga.

Betyg: 2/5


Japp, Channing Tatum är med i filmen

4 kommentarer:

 1. Jag måste ju ta den här höjdarrullen litegranna i försvar känner jag. En film som är superunderhållande när man ser den, som ger upphov till en massa skratt och fniss borde få ett högre betyg än 2. En tvåa är i sammanhanget inte rimlig. Att du glömt av den beror inte på filmens kvalité, det beror på att du är "sjuk i huvudet". ;)

  (öppet mål, ju)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får försöka ta en sak i taget här inser jag...

   1) En två är inte ett betyg som säger att filmen är dålig på min skala. Den kan vara "helt ok" också. Som i detta fall.

   2) Du kör med samma argumentation som jag förde för The Internship ser jag. Undrar om du kommer bli mer framgångsrik i "debatten" än vad jag var häromsistens? ;-)

   3) This is the end... Idén med att skådespelarna spelar sig själva i en fiktiv historia är jättebra. Men genomförandet kändes scriptat, poserande och inte speciellt ärligt. Därför tycker jag att den inte når ända fram. En del bitar är jätteroliga (framför allt på pappret), medan en del andra inte är lika roliga. Episodiskt rolig, vilket ofta inte räcker för att jag ska tycka att det blir en helgjuten film. Jag undrar också om jag skrattade eller ens fnissade speciellt många gånger (det ultimata testet för en komedi? Nej, men det är en annan konversation...). Scenerna med Michael Cera i inledningen var filmens höjdpunkter. Men de var allt för korta och fick mig vilja ha mer av det braiga... Nåväl, sista scenen är också fyndig och uppeggande.

   Jag skulle vilja säga att denna är i samma nivå som Pineapple Express. Roligare idé än film. Har du sett den?

   Men långt sämre än en film som Anchorman (som man lätt tänker på nu när de börjar göra reklam för uppföljaren). Anchorman har bättre karaktärer än de i TItE och PE.

   Radera
  2. Tack för långt svar.
   Ja jag har sett Pineapple Express och det är bland det sämsta bös jag någonsin sett. Kanske just därför blev jag väldigt positivt överraskad av This is the end.
   Men orsaken till att jag undrade angående ditt betyg - och i viss mån din punkt nummer 3 nu - är att du sa att du tyckte den var väldigt bra och underhållande när du precis sett filmen. Jag fick känslan av att du skulle ge den en stark trea/svag fyra i alla fall men där hade jag fel :)

   Radera
  3. Aha, då förstår jag din undran lite bättre! Det är för övrigt värdelöst att föra en vettig konversation om en film via kommentarsfältet...

   Det jag tyckte var så roligt med filmen direkt när jag såg den var mest att skådisarna bjöd på sig själva (läs Michael Cera, Channing Tatum), men desto mer filmen fick ligga och jäsa till sig desto mer oäkta kändes denna "bjudning". Idag känns det inte alls som att vissa av huvudpersonerna bjöd på sig speciellt mycket (läs Jonah Hill). Och då är ju filmen meningslös. Det är något juttet med denna film och jag gillar inte att bli förd bakom ljuset... Tycker ja'rå... Låt oss fortsätta konversationen på lördag, vetja!

   Radera