söndag 22 december 2013

The Shop Around The Corner (1940)Miss Novak: Oh, my Dear Friend, my heart was trembling as I walked into the post office, and there you were, lying in Box 237. I took you out of your envelope and read you, read you right there.


Ni skulle bara veta hur svårt det är att välja ut filmerna till detta projekt. Listorna med potentiella filmen jag skulle vilja se är långa och ofta byter jag ut filmer än in i det sista. En film som ramlade in som på ett bananskal var denna Lubitsch-film med James Stewart. Jag blev inte riktigt helt tillfredsställd av Trouble in paradise och ville ge den gode Lubitsch en chans till. The Lubitsch Touch lockade fortfarande. När så Movies-Noir gav den en sällsynt fyra kändes det som att jag ville ge filmen en chans.


Filmen utspelas i en liten väskaffär i Budapest. Alla anställda är rädda för eller har i alla fall stor respekt för den barske ägaren Mr Matusceck (Frank Morgan) , alla utom Alfred Kralik (James Stewart). Mr Kralik säger istället vad han tycker och tror och får genom det respekt tillbaka. Filmen drar igång när Klara Novak (Margaret Sullavan) börjar som nyanställd i butiken. Kralik och Novak kommer inte överrens och de bråkar mest hela tiden. Samtidigt har Kralik svarat på en personlig annons och inlett en brevväxling med en underbar kvinna som passar honom perfekt och han ser fram emot att träffa henne för första gången. Han undrar så över vem den hemlige och anonyma brevskriverskan är. Som givetvis visar sig vara just Miss Novak som just blivit anställd i butiken.


Detta är en typiskt MYSIG film. Lubitsch är en elegant filmmakare som bygger sina filmer med försiktiga penseldrag. Vi får inga grova utbrott eller häftiga vändningar. Allt är sansat och intellektuellt. Filmen är som en konversation på ett bibliotek, stillsamt, lågmält och omgivet av smarta tankar. James Stewart passar in som den rakryggade mannen i fokus. Han har alltid rak rygg och han är lång. Margaret Sullavan är inte attraktiv på det där djuriska sättet, men hon ser väl ganska snäll ut i alla fall. Därför funkar det inte fullt ut när hon är som mest elak mot Kralik. Hon borde varit lite mer av en "predator" för att de scenerna skulle funka fullt ut. Jag kommer ihåg en djäkligt härlig tjej i plugget för många år sedan. Vi kallade henne kärleksfullt "rovdjuret". Hon hade den auran...


Filmens stora behållning vid sidan av Jimmy Stewart kommer från de mustiga birollerna. Mr Matuscheck är stor och bufflig, perfekt i rollen som den försmådde butiksägaren. Kraliks snälle kompis Pirovitch (Felix Bressart) passar perfekt som side kick och comic releif. Samt filmens stjärna, den slajmige Ferencz Vadas (Joseph Schildkraut) som lismande försöker ställa sig in, men som egentligen är den falskaste av dem alla.


Filmen utspelas under julrushen och det är ju alltid småtrevligt. Detta är en film som man säkert kan se om många gånger. Jag tror att en del av dialogen kommer växa ut i full blom vid en tittom då man kanske inte är så fullt fokuserad på handlingen. Däremot kan jag för mitt liv inte förstå varför de amerikanska skådespelarna måste hålla på med den fåniga östeuropeiska brytningen. Antingen spelar man in film på ungerska eller så får de prata engelska, men blanda inte!


Nåväl, jag blev lite förtjust i denna film och jag ger The shop around the corner tre röda nejlikor av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Movies-Noir bjuder på storfrämmande idag med en ondskefull Chaplin.


4 kommentarer:

 1. Åh, "bara" en trea från din sida. Hade hoppats på mer, men du verkade iaf gilla filmen. Håller med om att den är mysig och är man på rätt humör eller vill bli det så är den perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var bra men trots the Lubitsch touch kom jag inte in i den så mycket som krävs för en fyra. Men mysig var den!

   Radera
 2. God Jul på sig! Må helgen bringa många filmer värdiga fyror och femmor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och detsamma till dig, Gott slut och Gott nytt år! Må det nya året bringa många bra upplevelser!

   Radera