tisdag 10 december 2013

Red 2 (2013)Sarah: Should you eat that? Is that safe?
Marvin: It's before they had that, hrm, "sell before date" stuff.
Sarah: Oh.

Redan den första Red-filmen var en hejdlöst underhållande liten aktionkomedi som lättade upp i höstmörkret men som kanske inte direkt gjorde några djupare filosofiska intryck hos tittarna. Men inte minst för att kunna njuta av och uppskatta de tunga "viktiga" filmerna behövs dessa lättviktare också.

Nu har vi fått en uppföljare i Red 2 och åter igen möter vi Bruce Willis, John Malcovich, Mary-Louise Parker och Helen Mirren. Denna gång får vi också träffa Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Brian Cox och David Thewlis.


Jag känner mig trygg med farbrorn Bruce Willis och även om han varit med i en rejäl dos ruttna filmer väljer jag fortfarande gärna filmer där han är med. Han levererar som vanligt på en hög nivå i denna film. Men den skådespelare som jag finner allra bäst är John Malkovich som balanserar på överspelets slaka lina men på något sätt lyckas landa på rätt sida. Han är helt underbar som den paranoide hemlige agenten Marvin.


Våra leading ladies sköter sig också bra. Mary-Louise Parker som vi gillat ända sedan hennes dagar i tv-serien The West Wing är kul som nyfiken nybörjare inom agentyrket och Helen Mirren som Englands farligaste kvinna har sina höjdpunkter. Scenen mellan henne och Brian Cox där fotfestishismen kommer i fokus är hysterisk.De två tyngsta namnen bland nykomlingarna är dock besvikelser. Anthony Hopkins, var inte han bra förr i tiden? Nu verkar det som att han försöker tillaga en pytt i panna på gårdagens roller och insatser. Han balanserar likt Malkovich också på en slak lina, men han lyckas inte föra in något nytt eller fräscht i sin roll.Även CZJ är tyvärr lite tråkig i denna film. Henne kan man kanske inte anklaga för att ha varit mästerlig inom skådespeleriet någon gång. Men när hon ålade sig bland laserstrålarna i en film med Sean Connery kunde hon i alla fall bidra med något gott för ögat. Här ska hon spela en yppig rysk agent men hon faller platt.Roligaste nykomlingen blir istället David Thewlis som vi känner som Remus Lupin i Harry Potter-filmerna. Här spelar här den besynnerlige The frog. Han var med i en enda kort scen, men jag lade mycket väl märke till honom."Detta är vad det är" som man säger i podcast-världen. Detta är en rolig och i hög grad underhållande actionkomedi som passar perfekt när man är sugen på en sådan film. Och den är lika bra som ettan!

Jag ger Red 2 fyra massförstörelsevapnen av fem möjliga.

Betyg: 4/52 kommentarer:

 1. Häpp!
  Kommer precis från en titt av den rullen. Håller verkligen med om att sådana här lättsammare saker behövs i filmträsket. Och herr Willis håller ändå alltid en hög lägstanivå.

  En egen åsikt kommer snart inrullandes hos Flmr, och även om jag fann visst nöje här kommer kanske mitt betyg inte bli lika glatt som ditt. :-)
  Men vad fasen, det är väl det som är tjusningen med att glo på film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare!

   Jo för tusan. Det görs för få bra actionkomedier. Jag kanske kryddade betyget en aning. Men det drogs upp av ett behov av underhållning och jag var kanske svältfödd på denna typ av film...

   Ser fram emot din text!

   Radera