torsdag 13 maj 2021

Sphere (1998)

 

Detta är en gammal sci-fi från 90-talet som tidigare svävat just utanför sfären av filmer jag velat se. 

Triggern som pushade mig in i klotet var när Joel nämnde att filmen var stabil och då slog jag till. Nu bör vi vara tydliga med att Joel är ett egenutnämnt fan av film från 90-talet. 

Men kolla! Dustin Hoffman, Sharon Stone, Samuel L Jackson och Liev Schreiber är ändå en lovande skara skådisar. Filmen är regisserad av Barry Levinson som regisserat både Good morning, Vietnam och Rain Man. Bra filmer som jag kommer ihåg det.

Människan hittar ett gammalt rymdskepp på havsbotten, bygger vattenstation längst ner i djupet och skickar ner ett team för att ta kontakt med utomjordingarna. Äh va fan, om ni är sugna på denna film ta och se Arrival från 2016 istället. Men om ni ändå måste se den, ta och se Solaris istället, eller ännu bättre läs Stanislaw Lems bok istället. Ja, egentligen är detta en misch-mash av dessa filmer med en stor portion The Abyss på toppen. Men stopp och belägg, nu har jag nog spoilat klart filmen!

Allvarligt talat. Sphere är helt ok. Den är solid, men den saknar ett eget id som skulle gjort att den stack ut bland många liknande filmer, inklusive de jag listat ovan. Jag kände mig inte totalt uttråkad när jag såg filmen, men jag blev heller inte speciellt exalterad av den. Den bara malde på, och ganska länge dessutom. Det kändes lite onödigt. Egentligen tror jag kanske inte att den är värd att tipsa om. Se de tre filmerna jag nämnde istället. 

Och om ni nu vill ta mina råd, erbjuder jag här ännu fler sådana. Av Solaris är nog den äldre ryska bättre, men Clooneys är mer lättsmält. Ska man se The Abyss ska man absolut välja The Special Edition som kom ut 1992. Om ni är sugna på Arrival så kan jag bara nämna att den är ännu bättre andra gången ni ser den. Ni som sett, och förstått hela filmen, förstår vad jag menar.

Sphere förbleknar i jämförelse med dessa tematiskt närbesläktade filmer. Dustin, Sharon, Sam och Liev är alla ok men det är som hela bunten halvsov sig igenom inspelningen. De vaknade säkert inte till liv förrän lönechecken kom på posten.

Betyg: 2/5

Extranummer: Bra artikel från The Dissolve som reder ut varför The Abyss the Special Edition är överlägsen The Abyss the Theatrical Cut. OBS, artikeln spoilar skiten ur filmerna inklusive deras respektive slut.2 kommentarer:

 1. Då ska vi se:
  Sphere: Försökt se två gångewr men somnat/stängt av alldeles för tråkig
  Arrival: Bör jag se om halvimpad på bio men rycktes aldrig riktigt med i storyn
  Solaris: Har ej sett men ligger på Cineaster listan (tror det är amerikanska versionen)
  The Abyss: Hade långa versionen och såg om filmen häromåret - om jag säger så här - dvd rensades bort i senaste städningen då jag troligen aldrig kommer se om eländet igen - så nu anar du vad jag anser om den filmen. Jag är nog inte något större fan av Cameron har jag insett på äldre dar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håda bud i M. Men jag ser var du kommer från!

   Sphere, hög potential att somnas ifrån - check.

   Arrival: jag älskade den vid första titten. Men så sågs den under en fantastiskt trevlig filmfestivalkväll också. Jag hade bjudit en gammal god vän på middag och festivalbesök som födelsedagspresent, och det blev Arrival vi såg. Men vid andra titten vecklade den ut sig som en ros. Ge den chansen igen! :-)

   Solaris: om du vill vara extra filmkulturell någon gång - ta och se Tarkovskys originalversion från 1972. Risk att somna ifrån, men en fantastisk filmupplevelse likaväl. För oss som gillar långsamma filosofiska sci-fi-filmer.

   The Abyss: var väl bara Pvt Hudson som saknades gissar jag? ;-)

   Radera