lördag 23 januari 2016

Star Wars: The Force Awakens (2015) (andra titten)När jag gick in på Star wars: The force awakens på IMAX i Solna var jag helt ospoilad, jag hade alltså inte en aning om filmen var bra eller dålig. Trots detta hade jag redan då biljetter till samma film i London. Jag skulle besöka min gode vän Frans över nyåret och vi ville testa Storbritanniens största IMAX-salong och det var just Star Wars som visades då (såklart. Så jag hade redan bokat in mig att se den rackarns filmen två gånger. Vilken tur då att jag älskade filmen vid första titten.

Nu när jag har sett om den skulle jag vilja komplettera med några lösryckta tankar om olika figurer eller fenomen i filmen. Hoppa gärna tillbaka och läs min första revy på filmen som beskriver vad jag tycker i generella ordalag.

Låt tankarna och intrycken dansa...

Max von Sydow var underanvänd. Jag utgår från att hans historia kommer berättas i någon av de följande filmerna. Annars var hans deltagande här helt meningslöst.

Snoke. Synd att de valde en förvriden orchliknande cgi-gubbe. Jag tror att det hade varit bättre med en äldre distingerad skådespelare. Lik Max von Sydow.

C-3PO. Han var jättebra i Episode IV A new hope, men redan i femman och sexan blev han mer och mer reducerad till en comic releif. Jag tycker det är synd när folk klankar ner på C-3PO överlag då han faktiskt är olika bra i de tidigare filmerna. Men här i sjuan är han mest en comic releif (igen) och det blir tyvärr lite för mycket repetition över det hela. Nu blir det bara fan service, vilket är synd för han är värd mer. På tal om kritik så är C-3PO inte i närheten av så dålig som Jar Jar Binks. Det är horribelt att ens jämföra dem två. Då förstår man inte skillnaden i sortens humor de två representerar.

R2D2. Tycker de använder honom fel i denna film. Han känns överflödig och det måste betyda något. Det fräschaste hade kanske varit att helt enkelt tagit bort honom.

Han Solo. Harrison Ford! Han är bra men inte lysande. Däremot tycker jag inte alls att han är trött och disträ. Han är snarare tillbaka i gammal form, men ändå en äldre variant. Jag älskar att han fick en så stor roll i filmen. Det kunde ju lika gärna blivit en cameo, likt Carrie Fisher som Leia. Han Solos dödsscen var en än starkare scen andra gången. Scenen blev bättre av att jag visste vad komma skulle.

Leia. Kunglig, ståtlig och vacker. Fisher gör rollen mycket bra men hon är med lite för lite kan jag tycka.

Luke. Bra eftersom hans korta scen kändes äkta och jag fortfarande har tusen frågor om vad han tänker på i scenen. Outgrundlig min han ger oss där. Hans lilla scen gör att vi fans vill ha mer. Perfekt marknadsföring inför åttan.

BB-8. Älskar hans expressivitet. Den lilla rackaren är klart bättre än vad R2D2 någonsin var. Och han påminner mig fortfarande om WALL-E. BB-8 blev en omedelbar favorit. Men de får akta sig för att göra honom till en ren comic releif i de kommande filmerna.

Rey. Äskar hennes skådespeleri. Spelar inte över. Lyckas mycket bra i alla de scener där hon använder kraften. När hon tar i funkar det inte, när hon slappnar av är hon stark i kraften. Och jag gillar hennes mun. Jag skiter i vad belackarna säger. Och jag älskar hennes vackra linjer i ansiktet.

Vem är Rey? Känns än tydligare att hon är Lukes dotter. Luke Skywalker theme spelas flera gånger när hon kommer i bild. Och inte alla gånger har hon väl Lukes ljussvärd i handen? En annan ledtråd är scenen när Lukes ljussvärd "pratar" till henne. Ytterligare en är när hon och Leia instinktivt omfamnar varandra. Leia vet säkert vad som hände med Lukes dotter och varför. Leia är Reys faster och familjen är viktig i Star Wars. Men kanske den starkaste indikatorn är vad Luke säger i teaser trailer 2. Han adresserar någon som rimligen måste vara Rey.

Finn. Han står inte ut lika mycket som Rey men han gör absolut inte bort sig. Tycker han handskas bra med konflikten mellan sina instinkter; att fly vs att hjälpa Rey.

Kylo Ren. Funkar bäst med mask på. Han är ju så mycket mer hotfull då. Det är uppenbart att han inte är varken färdiglärd eller har uppnått full styrka med The Force för att handlingen ska funka (att han inte besegrat Finn snabbare tex). Kylo Rens svaghet och emotionella osäkerhet kan inte visas med mask på. Hans scener utan mask blir på det sättet de mest intressanta. Adam Driver är en jäkligt bra skådis. Ska bli intressant att se vad han kommer göra med Kylo Ren i de kommande filmerna.


Actionscenerna. Fajten i snön spektakulärt snygg. Dessutom spännande då vi ser maktbalansen mellan Kylo Ren och Rey svänga. Hur hon lär sig intuitivt mer och mer och hur han kämpar mot sin ljusa sida.


Jag kan konstatera efter den andra titten att filmen inte har ett enda svagt parti. Jag gillade scenerna på Årtusende Falken. De gamla karaktärerna Han och Chewie funkar perfekt med Rey, BB8 och Finn. Egentligen är de synd att vi inte fick se Han och Rey i fler scener ihop. Jag ville inte att filmen skulle hoppa över stora delar av scenerna i Årtusende Falken för att på så sätt komma snabbare fram i handlingen. Nej, jag älskade att hänga med Han i Falken. Jag hade gärna haft längre scener från det gamla älskade skeppet. Kvalitetstid för mig det där.

Jag tycker filmen är närmast perfekt. Historien är dock långt från färdigberättad. Jag hoppas innerligt att åttan och nian håller måttet och att hela den tredje trilogin blir lika bra som denna film är. Det är dock långt från säkert. Men hoppet är det sista som lämnar mig här i en galax jättenära mig.

Betyg: 5/5


Odeon BFI IMAX
Byggnaden är superhäftig. En stor rund byggnad som ser ut som en blandning av biograf och rymdskepp.  Man går in i nedersta planet. Salen är några våningar upp. Entrén in i biosalen sker nere vid duken under första bänkraden. Duken var enorm och täckte bokstavligen vägg till vägg och golv till tak. Ljudet var jättebra och högt men inte för högt. Det stora problemet på denna biograf är att benutrymmet var alldeles för dåligt. Otroligt mycket sämre än på IMAX i Solna. Knappt bättre än gamla biografer som Skandia eller Park. Den dåliga sittställningen förtog lite av upplevelsen men filmen var bra ändå. Jag tyckte att allt inräknat så var IMAX på BFI Odeon något sämre än IMAX i Solna. Där. Jag sa det.

8 kommentarer:

 1. Kul att läsa dina tankar om filmen och karaktärerna efter andra titten. Filmen behövde verkligen minst en titt till.

  Måste nog kommentera alla dina punkter ;)

  Max von Sydow - Håller med. Helt onödigt att ha med honom så lite.

  Snoke - Japp, håller med. En av de svagaste sakerna med filmen. Max von Sydow hade varit ett bättre val.

  C-3PO - Stabil tycker jag. Stör absolut inte, men kanske blir lite tjatig. Jar-Jar? Något helt annat som definitivt inte funkade.

  R2D2 - Underanvänd och visst blir han lite överflödig när BB8 har ersatt honom. Inget som störde dock.

  Han Solo - Definitivt en favorit från de gamla filmerna och det var kul att se att han funkade så pass bra här och fick en stor roll också. Bra samspel med Chewbacca, precis som tidigare.

  Leia - Inte lika bra som Han Solo och var med lagom mycket.

  Luke - Bra avslutning på filmen, helt rätt.

  BB8 - Det mesta funkade med den, men hoppas som du att det inte blir för mycket comic relief i kommande filmer.

  Rey - Det var skönt att hon var lyckad då det är den viktigaste karaktären/rollen i filmen. Blir intressant att följa henne.

  Vem är Rey? - Är benägen att hålla med dig, men det får vi se.

  Finn - Efter två tittar är jag inte nöjd med denna karaktär eller skådespelaren. Dock bättre än Snoke och störde mig inte mer vid andra titten, alltid något.

  Kylo Ren - Funkar både med och utan mask, men föredrar med masken på. Tycker det var bra att han inte var fullärd, annars hade det känts konstigt/fel att han inte skulle kunna göra slut på t.ex. Finn snabbt.

  Actionscenerna - Fanns inte mycket att klaga på. Håller med om att snöfajten var snygg (det mesta gör sig bra i snö på film).

  Jag tyckte ju någon scen där på Falken när Han Solo dyker upp och konfronteras av de två gängen samtidigt som man släpper ut varelserna var svag. Sen hade jag velat se mer av Poe och mindre av Finn. Hoppas man kan fasa in Poe och fasa ut (=döda) Finn i kommande film ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var kul att se att filmen snarare växte än tappade vid en återtitt. Jag hade det på känn, men man vet ju aldrig.

   Jag är mest överraskad över att J J Abrams lyckades med denna film. Det var ett projekt dömt att misslyckas, otroliga förväntningar och en massa åsikter hos alla fans. Men jag tycker han gjorde det långt över förväntan.

   Radera
 2. Hoppsan, jag tänkte inte alls på benutrymmet på IMAX-biografen vi var på. Men så är jag ju rätt kortbent också...

  Roligt att den vann på att ses om för din del, för mig blev det lite tvärtom. Transportstäckorna blev mer uppenbara, Hans dödsscen ännu mindre överraskande och slutscenen fortfarande för lång.

  Ser inte alls några problem att jämställa C3PO med Jar Jar vad gäller störighetsgrad. Däremot var det ju helt uppenbart att R2 kommer att få en större roll i kommande filmer ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var du på BFI Odeon IMAX på Southbank? Det finns flera IMAX-biografer i London. En annan heter Empire tror jag. Det är deb Fiffi var på...

   Jag fann hela sekvensen med Han Solos död bättre andra gången jag såg den! Lustigt hur olika det kan bli.

   C-3PO och Jar Jar Binks har i och för sig båda störiga dialekter, om man tycker brittisk engelska är störigt, men annars finner jag Jar Jar Binks humor mycket mer farsartad. Han drattar på ändan, får stöt i tungan och läpparna osv. Det är för mig en helt annan typ av humor än den som görs med C-3PO. Men vi ser kanske för olika på humor för att kunna förstå varandra i denna fråga... :-)

   Radera
  2. Vi var på den som ligger vid Southbank. Så det är alltså den med det minimala benutrymmet? ;)

   Radera
  3. Aha.

   Minimalt vet jag inte. Det finns säkert ställen där det är ännu trängre, men eftersom jag fick ont i knäna före filmen hunnit starta kan jag i alla fall säga att *gott* om benutrymme var det inte. Och jag är inte speciellt lång jag heller... Min kompis Frans är lite längre och hans knän slog i stolsryggen framför. Italienaren på andra sidan om mig, också en reslig gänglig typ, var tvungen att sitta med benen "utfällda" i ett V för att få plats, så vi satt och gnuggade knän under hela filmen. Sånt är alltid mysigt... :-/

   Radera
  4. Lär känna dia biogrannar :)

   Radera
  5. Japp, jag lärde känna min granne! :)

   Men något diande blev det dock inte... ;-)

   Radera