torsdag 14 januari 2016

Mina favoritfilmer: plats 81-100

 


Jag har under en längre tid funderat på att sammanställa en Topp 100-lista över mina personliga filmfavoriter. Det har känts som ett omöjligt uppdrag, men nu gör jag ett försök.

Listan består av filmer som jag tänker på när någon nämner ordet "favoritfilmer"... Jag har i första hand val filmer som poppar upp spontant och obehindrat i huvudet på mig. Filmer som jag får leta efter i listor och tabeller har haft lite svårare att slå sig in på min topplista. Säkerligen har jag missat en massa filmer. De får läggas in på listan i efterhand, vid de ofrånkomliga uppdateringarna...

Denna version av listan får nämligen bli min startpunkt, min första Topp 100. Topplistan kommer bli knådad och skådad och uppdaterad många gånger om. Den kommer aldrig bli "färdig" så länge jag ser film. Därför kommer jag skapa en egen permanent sida här på bloggen där min Topp 100 ska ligga. Där kommer jag uppdatera den efter behov, då jag sett om en favoritfilm och känner att jag behöver ändra dess placering eller om jag får in nya favoriter som slår ut gamla.

Detta är alltså mina högt personliga favoritfilmer. Jag har rannsakat mitt minne och letat i gömmorna efter filmer jag älskat genom årens lopp. Det ska vara filmer som jag velat "stå upp och kämpa för".

Eftersom det är favoriterna med personlig touch kan det hända att filmer som jag givit högsta betyget inte platsar på topplistan. Hur funkar det undrar du kanske nu? Jo, samtidigt som det givetvis finns en stark korrelation mellan högsta betyg och favoritskap är det inte synonymt. De allra flesta filmer här har fått höga betyg, men alla har inte fått femma. Detta med favoritfilmer är inte en absolut vetenskap. Det är en liten skillnad mellan att ge en film en femma och ha den som en favoritfilm. Gruppen med favoritfilmer innehåller utöver en massa femmor också en hel del "guilty pleasures" eller gamla favoriter som får höga nostalgipoäng även om de inte håller fullt ut till betyget femma än idag.

Gammalt och nytt, ja. Filmens ålder spelar en stor roll i denna lilla lek. Filmer som jag växte upp med kan ha fördelen med en stor portion nostalgi. Men nyare filmer har jag ett färskare minne av vilket kompenserar. I vilket fall innehåller listan endast filmer som jag älskar eller har älskat länge, de goaste av de goa favoritfilmerna.

Idén med listan är tudelad. Dels vill jag kunna peka på den när frågan om ens favoritfilmer kommer på tals, dels ger det mig en perfekt anledning att se om filmer på listan. Jag startar härmed ett nytt långsiktigt projekt där jag kommer se om filmer på listan plus gamla godingar sm är "potentiella Topp 100-ingar" och på så sätt "arbeta med" listan kontinuerligt.

En sista kommentar om hur jag gick till väga med den svåra utmaningen att sätta första versionen på pränt. Först valde jag ut de 100. Det var hyfsat lätt (inte helt sant men relativt sett lätt i alla fall). Sedan skrev jag upp dem på pappersremsor och rankade dem i ungefär lika stora högar. Till sist la jag upp filmerna i rangordning på ett bord så att det gick att få överblick och det var enkelt att flytta omkring filmerna i listan. Jag har såklart lagt lite mer tid på att nagelfara topp 30 än de övriga. Resten är mest inprickade på rätt tiotal. Filmerna mellan 71-80 är till exempel kanske inte exakt rätt ordnade inbördes...

Nu kommer jag publicera listan av favoritfilmer i åtta inlägg. Plats 81-100 kommer redan här nedan, och på torsdag nästa vecka kommer toppen av listan ut, dvs plats 1-10.

Mina 100 filmfavoriter


100. Up in the air
2009
Jason Reitman
Dramakomedi99. Risky business
1983
Paul Brickman
Dramakomedi


98. Starship troopers
1997
Paul Verhoven
Science fiction


97. Dirty rotten scoundrels
1988
Frank Oz
Komedi


96. North by Northwest
1959
Alfred Hitchcock
Thriller

95. WALL-E
2008
Andrew Stanton
Pixar


94. Anatomy of a murder
1959
Otto Preminger
Rättegångsdrama


93. Annie Hall
1977
Woody Allen
Relationskomedi


92. Festen
1998
Thomas Vinterberg
Psykologisk thriller


91. Bringing up baby
1938
Howard Hawks
Screwball-komedi


90. Hedwig and the angry inch
2001
John Cameron Mitchell
Musikal


89. Eurotrip
2004
Jeff Schaffer
Komedi88. Terminator 2: Judgment day
1991
James Cameron
Science fiction


87. Rushmore
1998
Wes Anderson
Dramakomedi


86. Wonder boys
2000
Curtis Hanson
Drama85. Forgetting Sarah Marshall
2008
Nicholas Stoller
Komedi


84. The Bourne identity
2002
Doug Liman
Action


83. The scarlet pimpernel
1934
Harold Young
Äventyr


82. Midnight in Paris
2011
Woody Allen
Dramakomedi


81. Whisper of the heart
1995
Yoshifumi Kondô
Animé14 kommentarer:

 1. Wohoo!!! Vilken kul idé mannen! :-)
  Önskar jag hade varit med på den här trippen i projektet!
  Man kanske får låna idén till ett vårprojekt?!

  Detta blir mycket trevligt....att få The Henks Hall of Fame-ish...!!!

  Gött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de uppskattande orden.

   Låna idéer kan väl aldrig vara fel? Självklart. Kör ett vårprojekt du!

   Hur många av MINA topp 100 tror du att du har sett? :-D

   Radera
 2. Jag har själv spånat på något liknande ett bra tag med mina topp 100 filmer. Problemet är inte att få fram 100 filmer (även om det inte är helt enkelt). Problemet är att rangordna dem. Därför har det inte blivit av. Men som du är inne på skulle man kunna göra en lista och sen uppdatera den när man känner för det eller när man ser om någon film på listan. Fortfarande för svårt känns det som i nuläget ;)

  Blir kul att följa. Ska försöka kommentara lite mer när jag har mer tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta är ett projekt som man vill ha gjort men som är förbaskat svårt. Hur noggrann man än är när man sitter och flyttar runt filmerna i listan, så känns ordningen ändå fel redan nästföljande dag... :-D

   Ser fram emot dina fylligare kommentarer om filmvalen. Vem vet, men jag tror nog att du har sett de flesta av mina filmer...

   Radera
 3. Oj vilket roligt projekt - jag hade haft jättesvårt att utföra det är alldeles för ambivalent. Men det ska bli skoj att följa.

  100 - ej sett än
  99 - ej sett
  98 - film jag sett många gånger
  97 - rolig film ett tag sedan jag såg
  96 - ok Hitchcock
  95 - 1:a halvan är jättebra andra akten sisådär
  94 - ej sett än
  93 - en favorit och en av Allens bästa skulle vara med på min lista
  92 -sett bra men kommer nog aldrig att se om
  91 - ej sett
  90 - ej sett musikalveckan kanske
  89 - sett tack för tipset Henke - mycket rolig
  88 - definitivt med på min fiktiva lista
  87 - Wes Anderson som jag har sett - hemsk film men gillade slutscenen (älskar när folk dansar i slowmotion)
  86 - Mjae lite trist
  85 Mjae ok standard komedi
  84 Bra val
  83 - ej sett
  82 - Än en favorit från Allen
  81 - ej sett
  82, 88, 93 och 98 skulle nog definitivt hamna på en lista hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag tycker att det är roligt att du följer! Jag behöver inte nämna att jag rekommenderar alla filmer på listan...! :-)

   82, 88, 89, 93? OK; Midnight in Paris, T2, Eurotrip, Annie Hall! Mycket trevlig liten kvartett. Du har stenhård sci-fi-action, en skratta så att du gråter-komedi, en neurotisk relationskomedi från 70-talet, och modern romantisk komedi med magisk realism-inslag...

   Kul!

   Radera
 4. Ok, jag får väl kommentera listan nu när jag har lite mer tid :)

  100. Up in the Air - Såg den på filmfesten och publiken tyckte den var jätterolig. Själv kände jag att den var lite tyngre än så, vilket delvis förstörde visningen. Såg sen om den hemma, men magin var ändå borta efter festivalvisningen. Tror den kan lyfta lite nästa gång jag ser den. Svag fyra.

  99. Risky Business - Klart trevlig film med skön musik av Tangerine Dream som förhöjer upplevelsen. Stark trea.

  98. Starship Troopers - Har inte sett sen den kom eller liknande. Vet att det finns en del som gillar den mycket. Behöver se om. Stark trea?

  97. Dirty Rotten Scoundrels - En gammal favorit. Martin och Caine är klockrena och filmen har många härliga scener. "Oklahoma! Oklahoma! Oklahoma!" ;) Stark fyra. Topp 100-material.

  96. North by Northwest - Min Hitchcock-favorit och given bland mina favoritfilmer. Har allt en sån här film ska ha. Femma. Topp 100-material.

  95. WALL·E - Gillade den när jag såg den, men skulle behöva se om den för att etablera exakt vad jag känner. Svag fyra till fyra.

  94. Anatomy of a Murder - Bra rättegångsdrama med favoriten James Stewart. Given fyra. På gränsen för topp 100 tror jag.

  93. Annie Hall - Skulle behöva se om, men inte min favorit-Woody. Stark trea?

  92. Festen - Först av allt, jag skulle kalla det för ett psykologiskt drama. Men det är jag. Hade hört mycket gott om den och den lyckades också vara bra, men ingen superfavorit. Svag fyra.

  91. Bringing Up Baby - Inte någon av mina screwball-favoriter. Skulle dock behöva se om den, men minns att jag var besviken. Trea?

  90. Hedwig and the Angry Inch - Ej sett. Lockar inte så jättemycket, men vem vet.

  89. Eurotrip - Ej sett. Alltid fått för mig att det är en korkad tonårskomedi man kan skippa. Kanske får tänka om.

  88. Terminator 2: Judgment Day - En av de bättre actionfilmerna där ute och ja, den skulle komma med på min lista. Stark fyra. Topp 100-material.

  87. Rushmore - En av de första Wes Anderson-filmerna jag såg för länge sen. Var väl ok då, vet inte vad jag skulle tycka nu. Trea?

  86. Wonder Boys - Minns att jag inte tyckte den var något speciellt när jag såg den när den kom. Men tror jag skulle kunna uppskatta den mer om jag såg om den (vilket jag blir lite sugen på då jag inte minns ett dugg). Trea då iaf.

  85. Forgetting Sarah Marshall - Ej sett. Kanske får ta mig en titt.

  84. The Bourne Identity - Gillar denna och den blir väl nästan bara bättre för varje titt. Rak fyra.

  83. The Scarlet Pimpernel - Sågs i Decennier efter din rekommendation, kul! Trea.

  82. Midnight in Paris - Bra Woody-film som tillhör hans bättre. Svag fyra.

  81. Whisper of the Heart - Ej sett. En av filmerna du såg i Decennier har jag för mig. Lite nyfiken är jag allt.

  Bland 100-81 filmerna skulle följande komma med eller vara nära min topp 100-lista: 97, 96, 94 och 88

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul att läsa dina personliga kommentarer om varje filmval på listan. Och det påvisar just vad detta handlar om - personliga preferenser och personlig historik och nostalgi.

   Radera
 5. Nice. Tre jag inte sett, tror jag: man kan aldrig sakert veta for man glommer sa latt. Nagra jag trodde lag betydligt hogre upp for dig sa dar ser man!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara svårt att komma ihåg om de inte är favoritfilmer, de kommer mannihåg lätt.

   Vilka trodd du skulle komma högre? :-)

   Radera
 6. 83, 87, 90, 92 och kanske 97 trodde jag du hade hogre upp baserat pa hur passionerat du kan prata om dem men det lovar ju mycket gott for toppen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det är väl som de säger om att "ranka" sina barn, det är helt omöjligt. Samma sak med sina babies bland filmfavoriterna. Men filmerna i undre delen av listan är dock mindre favoriter än de längre upp. Du kommer bli varse i sinom tid.

   Radera
 7. Ambitiöst projekt! Förstås... :) Med tanke på hur varmt du pratat om tex no 90 och 85 måste toppstriden ha varit brutal... Roligt att det fanns plats för en klassiker som no 83!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart. Varför ta sig för något som inte är ambitiöst? :)

   Tja, som sagt ovan är det svårt med rankingen... Jag tänker lite att den viktigaste rankingen är den mellan plats 100 och 101... Du vet, om en film kommer med på Topp 100 eller ej. Sen kan säkert flera filmer rulla runt på olika platser inom topp 100. Fast de i toppen är mer tydliga favvisar helt klart i alla fall... :-D

   Radera