lördag 2 januari 2016

Filmserier: Hasse Ekman


Fredrik är en av vännerna med filmblogg. Han är en riktig filmvetare som gjorde sin doktorsavhandling på Hasse Ekmans filmer. I höstas var Fredrik medarrangör när MoMa i NYC visade ett antal av Ekmans filmer. För att hylla Fredrik och hans favoritobjekt, samt för att kunna hänga med i snacket om denna svenska filmmakare kör jag nu ett maraton på Hasse Ekman på sex filmer varav de flesta är bland de filmer Fredrik visade i New York.

Jag tar filmerna i kronologisk ordning. Filmvalet och ordningen är "godkända" av Fredrik då jag med denna tittningsordning kunde se Ekmans utveckling som filmskapare.


Följande filmer kommer jag skriva om:
Med dej i mina armar (1940) - Hasse Ekmans regidebut
Ombyte av tåg (1943)
Kungliga patrasket (1945) - med Eva Henning
Banketten (1948) - med Eva Henning
Flickan från tredje raden (1949) - med Eva Henning
Flicka och hyacinter (1950) - med Eva Henning

Första filmen kommer upp redan imorgon.

4 kommentarer:

 1. Trevligt om än för mig osedda filmer. Klart jag följer med intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Vem vet, du kanske blir inspirerad att se några av filmerna... Som jag av dig då det gällde Belle du Jour till exempel. :-)

   Radera
 2. Coolers. Jag hänger givetvis med. Jag har sett fyra av filmerna (de fyra sista), riktigt bra filmer. Hoppas du uppskattar dem.

  Fast handlar det här verkligen om en filmserie? Det är ju snarare ett regissörstema. Du har ju "Regi:" som en kategori. Fast det handlade tydligen om favvoregissörer och det kan du ju inte veta innan du sett några av filmerna. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina falkögon missar sannerligen intet vare sig i text eller innehåll. Jag funderade på just det du tar upp och jag tänker köra maraton likt Fimspotting under Filmserier-rubriken. Det är en serie filmer från Hasse Ekman i detta fall. Funkar för mig.

   Under Regi:, som är skamligt eftersatt, tänker jag samla länkar till mina revyer för olika notabla regissörer etc (bäst att kasta in en brasklapp!).

   Så får det bli, Jojjenito, oavsett hur ont det gör i din ordningsgen.

   Radera