fredag 14 mars 2014

Shotgun Stories (2007)Jeff Nichols är en ung och extremt intressant skrivare och regissör. Med filmer som Take shelter (5/5) och Mud (4/5) som andra och tredje film kan man inte kalla honom annat. Men redan 2007 släppte han sin första film, Shotgun stories. Detta var en av de filmer jag vill ge chansen inför min årsbästalista för 2007.

Shotgun stories är som en yngre bror till Take shelter och framför allt Mud. Gillar man dem är sannolikheten att man gillar denna hög. Michael Shannon spelar huvudrollen precis som han gjorde i Take shelter. Shotgun stories är en ganska dyster historia där två brödragrupper är i konflikt med varandra. De är alla halvbröder med samma far, olika mödrar.


Shannon spelar Son Hayes, storebror i en skara om tre bröder där pappan övergav dem när de var små. Son och hans två bröder, Boy och Kid, ligger i fejd med sina halvbröder som vuxit upp i pappans nya, rika, familj. Vid pappans begravning tar Son till orda och håller ett kort men kärnfullt anförande som inte faller i god jord hos halvbröderna.


Filmen utspelas i white trash miljö från sydöstra Arkansas. Filmen är otroligt stämningsfull och ljuvligt långsam. Fokus ligger på konflikten och hur de olika karaktärerna reagerar inför den, speciellt Son, Boy och Kid. Spänningen i filmen stegras allt eftersom, men det är inte fokus på våldet. Nichols verkar mer intresserad av vad som händer i de lugna stunderna mellan våldsutbrotten och den rädsla som byggs upp inom grupperingarna.


Efter att nu ha sett Nichols alla tre filmer skulle jag vilja påstå att den sinnesstämning han är mest intresserad av är just rädsla. Han är också en modern mästare på att göra stämningsfulla filmer, ofta en tät obehaglig stämning.

Skådespelarna i Nichols filmer är som alltid utsökta. Han är både bra på att casta rätt skådespelare och sedan regissera dem. I Shotgun stories står Michael Shannon ut i den för övrigt duktiga skaran av för mig tämligen okända skådisar.


Shotgun stories är en perfekt film att se ensam mitt i natten. Utan andra intryck färdas man mentalt till staden där de bor. Man kan nästan känna vägdammet i näsan efter en het dag. Det är inte en speciellt lycklig film.

Jag ger Shotgun stories fyra vendettor av fem möjliga.

Betyg: 4/5  


4 kommentarer:

 1. Det kanske är Jeff Nichols som tagit bröderna Coens plats i toppen av regissörer-man-vill-se-allt-nytt-av-listan hos dig? Imponerande medelbetyg på dessa tre filmer i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det! Men tror nog att det behövs en större mängd filmer innan en regissör intar toppen.

   Radera
 2. Jag såg Shotgun Stories efter Take Shelter och innan Mud. Håller med om att han är en mycket intressant regissör och jag är nyfiken på vad han bjuder på framöver. Denna var svagast av de tre, en trea gav jag den, men fortfarande värd att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, håller med; (1) Take shelter, (2) Mud, (3) Shotgun stories

   Hoppas att han utvecklas nu och inte bara gör om "samma" film om igen. Tex börjar arbeta med nya skådisar och framför allt nya typer av skådisar...

   Radera